Θετικά αντιμετωπίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πιθανότητα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, κυρίως της κινητής τηλεφωνίας, να συνεργαστούν στις υποδομές, ειδικά όσο αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς (LTE).
Η Επιτροπή, όπως ελέχθη κατά τη σημερινή ενημέρωση των Μέσων Ενημέρωσης για τη στρατηγική της το 2012, το διάστημα αυτό επεξεργάζεται το νέο σχέδιο μειώσεων στα τέλη τερματισμού σε σταθερά και κινητά δίκτυα, με στόχο οι μειώσεις να περάσουν και στον τελικό καταναλωτή.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος κληθείς να σχολιάσει ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης Vodafone – Wind δήλωσε: «Το ποιες θα είναι οι κινήσεις στην αγορά θα το καθορίσουν οι διοικήσεις των εταιρειών. Εκτιμούμε πως λόγω της οικονομικής κρίσης θα συμβούν δύο πράγματα: Περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας των εταιρειών καθώς και συνεργασία στο επίπεδο των υποδομών.»
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα:
– Όπως είπε η απουσία της δυνατότητας οι εναλλακτικοί να παρέχουν από μια μοναδική γραμμή ιντερνέτ (VDSL) και σταθερή τηλεφωνία οφείλεται στο ότι οι πάροχοι δεν έθεσαν το συγκεκριμένο θέμα στη διαβούλευση που προηγήθηκε. Πρόσθεσε επίσης σχετικά πως η παροχή του «γυμνού» DSL δεν θα έπρεπε να είναι πανάκεια για τους παρόχους και μπορεί εν τέλει να τους συμφέρει η υπηρεσία χονδρικής VDSL του ΟΤΕ. Πάντως, ο ΟΤΕ στο τέλος Μάιου και εφόσον του εγκριθούν τα τιμολόγια VDSL λιανικής, θα μπορεί να δώσει την εν λόγω υπηρεσία άσχετα από το εάν θα είναι σε θέση να την παρέχει εναλλακτικός πάροχος. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αποκάλυψε πως ο ΟΤΕ θα παρέχει VDSL από το αστικό κέντρο, όπως η Cyta Ελλάς, καθώς έχει ζητήσει την έγκριση σχετικής τιμολογιακής πολιτικής του.
– Η ευρυζωνικότητα, στο τέλος του 2011 ήταν 21,2%. Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. σε αύξηση του ποσοστού ευρυζωνικών συνδέσεων.
– Η Επιτροπή προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό για 20 με 25 δημοφιλή ονόματα στο διαδίκτυο με τη λογική ότι ο χρήστης τους κερδίζει πολλαπλά από τη χρήση τους. Προχωρά επίσης μελέτη αποτίμησης της αξίας του φάσματος LMDS-WiMax και προετοιμασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη χορήγηση αδειών LMDS- WiMAX που λήγουν το 2015.
– Η επανεξέταση των τελών τερματισμού θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και μέχρι τις οριστικές αποφάσεις οι εταιρείες θα λειτουργήσουν με προσωρινά τιμολόγια. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε εμμέσως η Επιτροπή, έχει καθυστερήσει στο συγκεκριμένο θέμα γιατί ο πρώτος διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου, απέβη άκαρπος λόγω του προσδιορισμού χαμηλής αμοιβής.
– Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ έχασε και φέτος την δυνατότητα να διεκδικήσει το κόστος της καθολικής υπηρεσίας. Στο θέμα έχει αναφερθεί ήδη το Infocom.gr. Ο ΟΤΕ κατέθεσε μελέτη σύμφωνα με την οποία το κόστος του για την καθολική υπηρεσία το 2010 ήταν περί τα 85 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή επικαλείται νομικούς λόγους και δεν προχωρά διαδικασία επιμερισμού του κόστος στους παρόχους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέλλος «ευελπιστούμε ο ΟΤΕ του χρόνου να υποβάλλει το αίτημα ορθά».
– Το ποσό που θα αποδώσει στο δημόσιο η ΕΕΤΤ (τέλη κ.λ.π. από τα έτη 2010 – 2011) είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.
– Δεν τίθεται θέμα ρύθμισης της Cosmote, ούτε έχει κατατεθεί κάποιο σχετικό αίτημα επίσημα.
Κατά την ίδια ενημέρωση ο πρόεδρος Λ. Κανέλλος απαντώντας σε ερώτημα για καθυστερήσεις σε αποφάσεις που αφορούν τους εναλλακτικούς (όπως λένε οι ίδιοι) χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ (στην τελευταία ενημέρωση του ΟΤΕ). Ξεκίνησε να απαντά με την έκφραση «η φτώχια φέρνει γκρίνια»… Επί της ουσίας απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στις αποφάσεις στο γεγονός ότι η ΕΕΤΤ προσπαθεί να κρίνει ορθά και να μην κάνει λάθη στις αποφάσεις της, ειδικά όταν αυτές έχουν σχέση με χρήματα που πρέπει να καταβληθούν.