Όταν κατά την επίσκεψη του Terry Gou προέδρου της Foxconn τον Απρίλιο του 2011 η Κινεζική εταιρία συμφώνησε να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής για τα προϊόντα της Apple στη Βραζιλία, η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και οι σύμβουλοί της, υποσχέθηκαν ότι θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για πάνω από έξι χρόνια, ενώ θα μετατρέψουν εκ βάθρων τον τομέα τεχνολογίας της Βραζιλίας, τοποθετώντας την στην αιχμή της ανάπτυξης. Θα δημιουργηθεί μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας και στη μείωση των τιμών των πολυπόθητων gadgets της Apple.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει πραγματικότητα.
H Foxconn έχει δημιουργήσει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τις 100.000 θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση προέβλεπε, και το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι εργασίες χαμηλής ειδίκευσης. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει ενισχύσει τον τομέα της τεχνολογίας της Βραζιλίας ή δημιούργησε αξιοσημείωτη ανάπτυξη στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα iPhones στη Βραζιλία παράγονται σε μια γραμμή συναρμολόγησης κοντά στο Σάο Πάολο, τη μόνη ως τώρα στον κόσμο που βρίσκεται εκτός Κίνας. Η λιανική τιμή της συσκευής παραμένει μεταξύ των υψηλότερων τιμών στον κόσμο, περίπου $ 1000 για ένα 32-GB iPhone 5S- η οποία είναι περίπου διπλάσια αυτή που πωλείται στις ΗΠΑ
Ότι η Βραζιλία δεν κατάφερε να λάβει τα αναμενόμενα από τη Foxconn υπογραμμίζει τις αδυναμίες της βιομηχανικής πολιτικής της, που βαρύνεται από υπερβολική φορολογία η οποία τελικά οδήγησε σε διεύρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς βέβαια να φέρει τόνωση της ανάπτυξης, αφού αποθάρρυνε τους επενδυτές.
Τα πράγματα φάνηκε να αλλάζουν και όταν η Foxconn -λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα φορολογικά πλεονεκτήματα- επέκτεινε τη σύμβαση το 2012 για συναρμολόγηση των iPhones και iPads στη Βραζιλία και δεσμεύτηκε για μια αρχική επένδυση ύψους 1 δισ ρεάλ (325 εκατομμύρια δολάρια) για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε.
Στην τοποθεσία Itu, στην πολιτεία του Σάο Πάολο τα έργα έχουν μείνει στη μέση, αφού το όλο project έχει κολλήσει στον κρατικό μηχανισμό.
Σήμερα ο χώρος παραμένει έρημη αποψιλωμένη έκταση, όπου οι μπουλντόζες έχουν ισοπεδώσει τη γη από τα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Givanildo Soares da Silva, ο οποίος έπεισε την κοινότητα να δωρίσει περίπου 100 στρέμματα γης στην Foxconn, μεταφέρει πλέον το σκεπτικισμό του για τα σχέδια της κυβέρνησης και της Foxconn.
«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά απογοητευμένοι”, ανέφερε ο da Silva. “Περιμέναμε όλοι αυτές τις θέσεις εργασίας, αλλά δεν βλέπουμε παρά μόνο κενές υποσχέσεις”.