Κατά την ομιλία του στο εναρκτήριο keynote της πρώτης ημέρας του MWC 2015, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Telenor Group, Jon Fredrik Baksaas, καλωσόρισε τους συνέδρους στη Βαρκελώνη για 10η χρονιά, με την ιδιότητά του Πρόεδρου του GSMA.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Baksaas επισήμανε πως όταν πρωτοξεκίνησε η διεξαγωγή του MWC στη Βαρκελώνη, το next big thing για τους operators ήταν η ομιλία και τα sms. Δέκα χρόνια μετά, με τις ενεργές κάρτες sim παγκόσμια να ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια, και με τους χρήστες Mobile Internet να αγγίζουν τα 3,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Σκιαγραφώντας το προφίλ του σύγχρονου χρήστη, ο CEO της Telenor, επισήμανε –χαριτολογώντας- πως του «κακοφάνηκε» το γεγονός ότι θα έπρεπε να απενεργοποιήσει το smartphone του καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας, καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία που έχει η αδιάλειπτη σύνδεση με την φορητή συσκευή. Κι ενώ το κινητό είναι «το παν», χωρίς τις υπηρεσίες δεν θα είχε καμία χρησιμότητα. Όπως όμως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Baksaas: «Όλοι σας θυμάστε πότε πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο. Κανείς όμως δε θυμάται πότε χρησιμοποίησε την πρώτη υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί 26 διαφορετικά ονόματα χρήστη και 5 διαφορετικά passwords, πράγμα που σημαίνει πως τόσο η ασφάλεια όσο και η διατήρηση της ιδιωτικότητας, αποτελούν ζητήματα ύψιστης σημασίας για τους χρήστες. Κλειδί για την επίτευξη των ανωτέρω είναι η «ψηφιακή ταυτότητα» των χρηστών με integrated κάρτες sim οι οποίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι του 2015. Στόχος του GSMA είναι η εγγραφή 1 δισεκατομμυρίου χρηστών σε μια SIM-based εφαρμογή seccurity app.
Τέλος, αναφερόμενος στις επόμενες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πάροχοι, ο JonBaksaas, έκανε λόγο για επέκταση της κάλυψης και διασφάλιση της αδιάκοπης πρόσβασης σε online περιεχόμενο, ανεξάρτητα με την τοποθεσία του εκάστοτε χρήστη.