H τελική αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές έχει πλέον αρχίσει. Αυτό που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει είναι η ακινησία της αγοράς, η οποία φαίνεται όχι μόνο να παγώνει εκ μέρους των καταναλωτών, που βρίσκονται σε μια προεκλογική στάση αναμονής, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο με τις αναστολές των επενδυτών να έχουν κορυφωθεί, ένα νέο πακέτο υποβάθμισης που «έσκασε» από τους χρηματιστηριακούς οίκους και φυσικά τον επερχόμενο αποκλεισμό της επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Αυτά σαν μια πρόγευση για το επόμενο εξάμηνο, ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών, που αποδεικνύει βέβαια πόσο λάθος ήταν η συγκεκριμένη επιλογή. Βλέπετε οι εκλογές είναι τζάμπα, τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε με δόσεις…
Ήδη από το Δεκέμβριο ό οποίος που παραδοσιακά είναι ένας καλός μήνας, αφού τονώνεται από το πνεύμα και τις αγορές των Χριστουγέννων, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των στελεχών της αγοράς του λιανεμπορίου που έλπιζαν σε μία ολική επαναφορά, εντείνοντας την ανησυχία για το τι θα συμβεί τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους.
Έτσι απλά και γρήγορα, έσβησαν τα ελαφρά χαμόγελα που είχαν αρχίσει να σχηματίζονται στα μέσα του τελευταίου τριμήνου του ’14, όταν πλήθαιναν οι εκτιμήσεις για ανάσχεση της μείωσης των εσόδων και χτίζονταν οι προβλέψεις για οριακή άνοδο του τζίρου. Φυσικά, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, από τη στιγμή που το country risk έχει επανέλθει. Μόνο που αυτή τη φορά είναι από έξω προς τα μέσα, σε αντίθεση με το 2010 όταν το country risk ήταν αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση παίρνοντας γνώμες από τα στελέχη της αγοράς, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, από τα μέσα Δεκεμβρίου ως σήμερα, καταγράφεται όλο το φάσμα των συναισθημάτων και εκτιμήσεων. Από τα πιο αισιόδοξα -στην αρχή- ως τα πιο δυσμενή, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η αισιοδοξία πλέον έχει πάει διακοπές, χωρίς μάλιστα να ξέρουμε για πόσο.
Μέχρι και η ΕΕΤΤ έπεσε στην… τρύπα της αναβολής και η απόφαση για την προσφυγή των εναλλακτικών κατά του συνδυαστικού πακέτου του ΟΤΕ αναβλήθηκε.
Ότι και να λέμε όμως, η ζωή σε αυτή τη χώρα θα συνεχίζεται με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Εννοείται ότι δεν περιμένουμε άμεσα κάποια εξέλιξη από την πλευρά της Αραβικής χερσονήσου, όσον αφορά π.χ. τη Forthnet.
Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η εξαγγελία της Arabsat για επενδύσεις σε νέους δορυφόρους της σειράς Hellas Sat. Βλέπετε αυτή είναι η θετική πλευρά που βλέπουν, όσοι απέχουν 36.000 χιλιόμετρα από την πεζή επίγεια πραγματικότητα.
Σταθερή αξία επίσης είναι και το Σύζευξις, που έχει καταγράψει πλέον στο δυναμικό του έξι εκλογικές αναμετρήσεις και πάει ολοταχώς και για την έβδομη. Όσο θυμάμαι την εποχή με τα τηλεγραφήματα, τα SMS και τα… σήματα καπνού, τόσο σκέφτομαι ότι τουλάχιστον το Συζευξις Ι «τα έβγαλε τα λεφτά του».
Τώρα για το Σύζευξις ΙΙ, μερικά τμήματά του έμειναν μετέωρα, όπως και το νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες. Αλλά ως αθεράπευτα αισιόδοξοι, ελπίζουμε στη συνέχεια του κράτους, στην απεμπλοκή των έργων και ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία για την οποία τόσο κοπτόμεθα. Btw μήπως η όποια νέα Κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να υπάρχει ένας ανώτατος υπάλληλος, Γενικός Γραμματέας με 5ετή θητεία σε κάθε υπουργείο, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τόσο ο Μενέλαος, όσο και ο Σωκράτης, έκαναν πολλά. Αλλά να, έρχεται η ώρα και κάποιος που παίζει με τα κουμπιά, πατάει το κουμπί «εκλογές» και χώρα μπαίνει σε κατάσταση “freeze”.
Τέλος, ελπίζουμε να καθιερωθεί ως σταθερή αξία και το on line exit poll της Wind, το οποίο είδαμε ότι το ’12, είχε δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Και αν υπάρχει μία χρονιά που χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο ακριβή exit polls, αυτή είναι σίγουρα η φετινή, αφού η εκλογική αναμέτρηση από πλευράς διαφοράς κομμάτων προσομοιάζει με αυτή του 2000 που τα -τότε- κόμματα εξουσίας εναλλάσσονταν όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι του νικητή…