«Γεγονός είναι πως η ανάπτυξη του ADSL κοντεύει να φθάσει στο ανώτερο δυνατό σημείο και ως εκ τούτου η επένδυση στα δίκτυα νέας γενιάς γίνεται επιτακτικότερη και για τη χώρα μας» επισημαίνει σε μια μίνι συνέντευξή του στο infocom.gr o Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και New Business της Wind Ελλάς και προσθέτει: «Βεβαίως τα μεγέθη των επενδύσεων που απαιτούνται είναι τέτοια που επιβάλλουν στους παρόχους να ακολουθήσουν ένα μοντέλο συν- επένδυσης, να προχωρήσουμε δηλαδή συντεταγμένα, με κοινή στρατηγική ανάπτυξης νέων υποδομών ώστε να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που θα φέρουν πιο γρήγορα, πιο αξιόπιστα και σε περισσότερους καταναλωτές τις νέες τεχνολογίες όπως FTTC/VDSL και FFTB – FTTH. Θεωρώ δε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργατικότητα και με τον ΟΤΕ για να μπορέσουμε έτσι να καλύψουμε γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας με νέα δίκτυα, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των επενδύσεών μας. Η δημιουργία νέων δικτύων είναι μία ευκαιρία για τον κλάδο να κινηθεί σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής για τις τηλεπικοινωνίες και πιστεύω ότι η ΕΕΤΤ μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει κίνητρα στους παρόχους ώστε να δουλέψουν από κοινού για την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες.»
Αναφορικά με τις τεχνολογίες που θα επιλεγούν και τη συζήτηση για τα δίκτυα FFTB – FTTH ο κ. Τζωρτζακάκης επισημαίνει: «Η οπτική ίνα ως το κτίριο FTTB είναι μια τεχνολογία που μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: Yπερ – υψηλές ταχύτητες της τάξης εκατοντάδων Mbps , αξιόπιστη και σταθερή σύνδεση που μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε υπηρεσία και δυνατότητα χρησιμοποίησης υπάρχουσας υποδομής χαλκού μέσα στο ίδιο το κτήριο. Το αυξημένο επίπεδο επένδυσης όμως που απαιτείται σε σχέση με το FTTC/VDSL, επιτάσσει την αξιοποίησή της σε επιλεγμένες περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με λιγότερο μαζικό χαρακτήρα κάλυψης. Εντούτοις θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως εναλλακτική της τεχνολογίας FΤTH (ίνα μέχρι το σπίτι) η οποία απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επένδυση και ενέχει ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση όλες οι τεχνολογίες είναι πιθανόν να συνυπάρχουν στα δίκτυα νέας γενιάς και το κλειδί της επιτυχίας θα είναι το κατάλληλο μείγμα ανάμεσά τους ώστε να προσφέρονται οι κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες στους χρήστες που έχουν τις αντίστοιχες ανάγκες πάντα σε ένα πλαίσιο αποδοτικής και βιώσιμης διαχείρισης της επένδυσης.»
Όπως είναι γνωστό το εν λόγω στέλεχος της Wind έχει εκλεγεί πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο της ECTA (European Competitive Telecommunication Association). Το ρωτήσαμε για το κλίμα που επικρατεί εκεί καθώς και για το πώς προχωρούν οι εναλλακτικοί στις υπόλοιπες χώρες: «Το κλίμα σε επίπεδο ECTA είναι πολύ καλό και εκτιμώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί από τους παρόχους – μέλη έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους σε δίκτυα νέας γενιάς η ζήτηση χτίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ως εκ τούτου υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς. Διαπιστώνουμε δε ότι στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές όπως τη Γερμανία και την Ιταλία, οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν νέες υποδομές ακολουθώντας ένα μικτό μοντέλο τεχνολογιών. Επιλέγουν κυρίως FFTC/VDSL και συμπληρωματικά δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια ή τα κτήρια (FTTH – FFTB). Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων υπέρ-υψηλών ταχυτήτων είναι πρόκληση για τους παρόχους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και επηρεάζεται πολύ από το ρυθμιστικό περιβάλλον και την συνολική πολιτική που θα διαμορφώσουμε ως κλάδος. Η ECTA έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει προς αυτήν κατεύθυνση ώστε να επικρατήσουν πανευρωπαϊκά βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης και ανταγωνισμού, υπέρ των καταναλωτών αλλά και της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.»