Σε κατάσταση βαθιάς κατάψυξης βρίσκεται η αγορά τηλεπικοινωνιών, αφού όλα τα επενδυτικά σχέδια και οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κολλάνε στον πάγο –ή στη λάσπη- της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην εντατική, υφιστάμενη λογής-λογής θεραπείες τόσο κλασικές όσο και πειραματικές.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ορόσημο της 20ης Μαρτίου, όπου θα γίνει το crash test της βιωσιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας, την ώρα που θα κληθεί να αποπληρώσει το πακέτο των ομολόγων των 14,4 δισ. Μέχρι τότε, η εσωστρέφεια αναμένεται να παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό στην Τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Στον ΟΤΕ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι προέχει η επιβίωση με νούμερο ένα στόχο την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων. Οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου από τη στιγμή που ακόμα και η Γερμανική μητρική, δεν σκέφτεται -τουλάχιστον επισήμως- να συνδράμει στις δανειακές υποχρεώσεις της θυγατρικής. Η μόνη επιλογή της διοίκησης, είναι η πώληση μέρους, ή του συνόλου των συμμετοχών του Ομίλου στα Βαλκάνια ή σε άλλες δραστηριότητες ως επί το πλείστον κερδοφόρες, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό τίμημα. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από τη Σερβία και εξετάζονται σοβαρά οι πιθανότητες να κινηθεί και δυτικότερα.
Στη Hol, η ΑΜΚ των 50 εκατομμυρίων, ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος και τελικά η κάλυψη έφτασε μόλις στο 77% και για να καλυφθεί πλήρως, χρειάστηκε να καταφύγει στην κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς άλλες εταιρίες του ομίλου Intracom.
Στη Forthnet πάλι, η ΑΜΚ που είχε σαν στόχο τα 30 εκατομμύρια, δεν κατάφερε καν να ξεκινήσει, αφού δεν υπάρχει μέχρι τώρα συμφωνία των μετόχων για τη συμμετοχή τους. Έτσι, αν και με υγιείς ταμειακές ροές, η Forthnet βλέπει τη μετοχή της να βρίσκεται σε επιτήρηση, κάτι που αν συνεχιστεί θα της δημιουργήσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση των μελλοντικών της υποχρεώσεων.
Η -για 10ετιες- τεχνολογική ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομία, η Intracom, δεν έχει καταφέρει ακόμα να γίνει ελκυστική στα μάτια της κινέζικης Huawei ώστε να προχωρήσουν εις γάμου κοινωνίαν. Η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου από τους Κινέζους, σκοντάφτει στις ομιχλώδεις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και γενικότερα της διεθνούς θέσης της Ελλάδος. Για την Intracom ειδικά, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εταιρία έχει πολύ καλό όνομα στις αγορές του εξωτερικού, ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπου και αντλεί το 70% του τζίρου της. Η μείωση όμως -σε βαθμό μηδενισμού- των παραγγελιών της από την Ελληνική αγορά είναι κάτι που θεωρείται από τους Κινέζους ως αχίλλειος πτέρνα. Το οξύμωρο όμως εδώ είναι, ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν εκτοπίσει την Intracom από βασικό προμηθευτή των παρόχων στην Ελλάδα, όντας περισσότερο ανταγωνιστικοί στις προσφορές τους.
Μιλώντας για deals, μετράει μέρες η ολοκλήρωση της συμφωνίας Vodafone-Wind. Όλη η διαπραγμάτευση πλέον, έχει επικεντρωθεί στο ποσοστό συμμετοχής που θα έχουν οι συνεταίροι στο νέο σχήμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή μετοχών, με τη Vodafone να κατέχει το 55-60% και το υπόλοιπο 45-40% το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει τη Wind. Όσον αφορά στο management, φαίνεται να προκρίνεται ένα συνεργατικό μοντέλο διοίκησης. Άλλωστε -αν και εφόσον- ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η αγορά της κινητής θα μπει πλέον σε ράγες, όπου οι μία ράγα θα είναι ο Cosmote και η άλλη το νέο σχήμα που θα προκύψει. Συμπέρασμα θα είναι πάντα παράλληλες και δεν θα τέμνονται.