Η εκθετική ανάπτυξη του 4G στην Ασία όχι μόνο οδήγησε στην πτώση του κόστους του κόστους δικτύου για το σύνολο του κλάδου, έχει επίσης οδηγήσει ψηλά το συνολικό επίπεδο ωριμότητας του 4G σε όλο τον κόσμο. Η Ασιατική βιομηχανία έχοντας πλέον αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία, δεν αναζητεί πλέον τεχνογνωσία από την Ευρώπη ή τη Silicon Valley, ενώ αναπτύσσει πλέον τη δική της καινοτομία και τη νέα γενιά στελεχών.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (ΑPAC), με περίπου 125 εμπορικά δίκτυα LTE, έχει περίπου 200 εκατομμύρια συνδέσεις 4G. Έξι από τους από τους δέκα μεγαλύτερους παρόχους LTE στον κόσμο είναι ασιατικές και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία από μόνη της, έχει τρεις από τους επτά κορυφαίους παρόχους.
Και όλα αυτά την ώρα που οι χρήστες 4G, αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του συνόλου των συνδέσεων της περιοχής -ελαφρώς κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο- κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για ανάπτυξη. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της GSMA η πρόβλεψη είναι ότι η διείσδυση του 4G στην Ασία θα αυξηθεί σε σχεδόν 30% μέχρι το 2020.
Η Νότια Κορέα παραμένει η πιο εξελιγμένη αγορά του κόσμου στο 4G με τις συνδέσεις LTE να αναλογούν σχεδόν στα δύο τρίτα (64%) των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας της χώρας στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (39%) και τις ΗΠΑ (37%).
Οικονομίες κλίμακας
Για τη Ν. Κορέα, η LG Uplus είναι μπροστά από το μέσο όρο της χώρας αφού το 73% των 11 εκατομμυρίων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας της είναι LTE, ενώ από πλευράς κάλυψης διαθέτει περισσότερες από 120.000 4G κεραίες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Επιστημών, και το μελλοντικό σχεδιασμό της Κορέας, η κίνηση 4G αντιπροσώπευε το 92% του συνόλου της κίνησης δεδομένων, τον Ιούλιο, από μόλις το 34% το Μάιο. Ουσιαστικά η κίνηση 4G, κατέγραψε ένα άλμα από το 2.3 Gbανά χρήστη τον Απρίλιο στα σχεδόν 3Gb τον Ιούλιο. Η χρήση δεδομένων σημείωσε άνοδο και στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, όταν ξεκίνησαν να προσφέρουν πακέτα απεριόριστης χρήσης 4G τον Απρίλιο.
Στην Ιαπωνία, οι τρεις μεγάλοι παίκτες είχαν συνολικά 53 εκατομμύρια 4G συνδέσεις στο Q3 2014. Η Κίνα, με περίπου 45 εκατομμύρια συνδέσεις 4G το τελευταίο τρίμηνο, αναμένεται να έχει περίπου 80 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την GSMA Intelligence.
Η China Mobile, η οποία έχει ήδη αναπτύξει 570.000 σταθμούς βάσης 4G, έχει εντάξει στο δίκτυό της μέχρι 50 εκατομμύρια 4G συνδρομητές σε λιγότερο από ένα έτος. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της China Mobile Li Zhengmao, δήλωσε στο Παγκόσμιο Mobile Broadband Forum ότι ο πάροχος αναμένει να έχει 70 εκατομμύρια 4G συνδρομητές μέχρι το τέλος του έτους και 150 εκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα. Αξίζει για τη σύγκριση να σημειώσουμε ότι η Verizon Wireless στις ΗΠΑ σήμερα κατέχει την κορυφαία θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 59 εκατομμύρια συνδρομητές.
Πέρα από τη μείωση του κόστους
Ο David Wang, πρόεδρος της Huawei WirelessNetworks, είπε σε εκδήλωση της Huawei ότι η Ασία έχει έναν τεράστιο πληθυσμό και αντίστοιχη πελατειακή βάση, αλλά και μια κουλτούρα ανθρώπων που προσπαθούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα, κάτι που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να καινοτομούν.
«Η καινοτομία αυτή, έχει οδηγήσει την ωριμότητα της τεχνολογίας 4G, και όχι απλά και μόνο μείωσε το κόστος», συμπλήρωσε ο κ. Wang.
Επίσης σημείωσε ότι, τα ηγετικά στελέχη δεν είναι πλέον άτομα προερχόμενοι από την Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει χάσει προ πολλού την πρωτοπορία στη βιομηχανία. «Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν λιγότεροι από 150.000 σταθμών βάσης 4G…” σημείωσε με νόημα.
Ο Alex Sinclair CTO της GSMA, συμφώνησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ ακόμα δεν μπορεί να έχω ικανοποιητικό σήμα 4G. Όταν πηγαίνω στη Σεούλ, είναι σαν να ταξιδεύει δύο χρόνια στο μέλλον.»
Και συμπλήρωσε: «Η Βόρεια Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλη η καινοτομία πρέπει να έρθει από την Καλιφόρνια. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Αν έρθετε στην Ασία, θα δείτε τη συνεχή καινοτομία και σκέψη πέρα από τις τυποποιημένες πρακτικές.»
Επικεντρώθηκε επίσης στην εκτίμηση ότι το μοντέλο στην Ασία, φαίνεται να λειτουργεί καλά, αφού πρώτα αναπτύσσει μια τεχνολογία, μετά την εφαρμόζει σε μικρή κλίμακα και, στη συνέχεια, την εφαρμόζει σε πλήρη ανάπτυξη και έτσι δημιουργείται ένα υγιής κύκλος. Ο Sinclair δεν παρέλειψε να τονίσει και το ρόλο που παίζει το κανονιστικό περιβάλλον. “Στην Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα έχουμε ένα φιλικό προς τη βιομηχανία περιβάλλον. Οι αρχές βλέπουν το μέλλον του οικοσυστήματος, κάτι το ποίο βοηθά πραγματικά, επειδή σε ορισμένα μέρη του κόσμου υπάρχει μια κλίση μόνο προς τη φορολογία και όχι προς μια υγιή πηγή εσόδων προς την οικονομία.”
Αυτές οι τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα 4G έχουν βοηθήσει το σύνολο της βιομηχανίας με τη μείωση του κόστους από την πλευρά των υποδομών.
Η αυξημένη κλίμακα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την πτώση του κόστους των συσκευών 4G, η οποία έχει διευρύνει την πελατειακή βάση και συνέβαλε σημαντικά στην επιτάχυνση της απορρόφησης της τεχνολογίας. O Li Zhengmao της China Mobile είπε ότι ο ρυθμός πωλήσεων των συσκευών έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν. Η Κίνα είχε 617 μοντέλα 4G συσκευών, με το 60% από αυτές σε τιμές κοντά στα 130 δολάρια.
Το επόμενο κύμα
Σε ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινό του Mobile Broadband Forum που οργάνωσε η Huawei, με ερώτημα αν αναζητείτε μελλοντικές αναβαθμίσεις του LTE, το 62% του κοινού, δήλωσε ότι η βασική κινητήρια δύναμη της εξέλιξης πέρα από το LTE-A στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι μια καλύτερη εμπειρία του χρήστη και η αύξηση της ταχύτητας. Σχεδόν το 30% ανέφερε ότι αναμένει ότι η χρήση εφαρμογών InternetofThings (IoT), θα είναι η κύρια δύναμη πίσω από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις.
Όσον αφορά στην κίνηση δεδομένων η China Mobile εκτιμά ότι η διακίνηση δεδομένων στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί από 1.000 φορές μεταξύ 2010 και 2020, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που εκτιμάται στις 240 φορές, έτσι «θα είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς να υποστηριχθεί αυτή η ανάπτυξη”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες εσωτερικές μελέτες, βγαίνει η διαπίστωση ότι το κόστος ανά bit για το δίκτυο 4G της είναι μόλις το ένα τρίτο αυτού των δικτύων 2G και το ένα τέταρτο του κόστους στα δίκτυα 3G. Αλλά επέμεινε ότι το ποσοστό της μείωσης δεν είναι αρκετό. “Καλώ όλους τους εταίρους μας προκειμένου να μειωθεί το κόστος” είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Li Zhengmao.
Τελικά, όπως προέκυψε, η πρόκληση είναι όλο και πιο δύσκολη, καθώς η τεχνολογία αλλάζει κάθε ενάμισι χρόνο και στόχος είναι να αυξάνεται η απόδοση των δικτύων και των συσκευών, ώστε να μπορεί να συντηρήσει την ανάπτυξη.
Φαίνεται ότι, οι επιχειρηματίες της Ασίας και οι προμηθευτές εξοπλισμού αξιοποιώντας την εμπειρία τους στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας που φέρνει μείωση του κόστος και αύξηση της αποδοτικότητας, είναι περισσότερο έτοιμοι τόσο από τους Αμερικανούς, όσο και από τους Ευρωπαίους στο να οδηγούν την καινοτομία. Πρώτος στόχος το κύμα IoT, που θα φέρει κατ’ εκτίμηση 30 δισεκατομμύρια νέες συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020.