H Nokia ανακοίνωσε καθαρές ζημιές και απότομη πτώση των πωλήσεων της κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις συσκευών Lumia
Λόγω της απομείωσης κατά 1,1 δισ. ευρώ των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες Location & Commerce, η φινλανδική εταιρία σημείωσε καθαρή ζημία ύψους 0,29€ ανά μετοχή, έναντι κερδών 0,20€ το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένης της απομείωσης και των λοιπών εξόδων αναδιάρθρωσης, τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 73% (0,06 ευρώ). Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 21% και έκλεισαν στα 10,01 δισ. ευρώ, με κύριο υπαίτιο την πτώση κατά 29% στον τομέα Συσκευές και Υπηρεσίες οι οποίες παρήγαγαν έσοδο 6 δις ευρώ. Η Δραστηριότητα Location & Commerce, συνεισέφερε 305 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, καταγράφοντας αύξηση 15%, ενώ η Nokia Siemens Networks παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά 4% και τζίρο στα 3,82 δισ. ευρώ. Τέλος τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο του ομίλου μειώθηκαν κατά 56% στα 478 εκατομμύρια ευρώ.
Ο αριθμός των συσκευών που παρήχθησαν έφτασε τα 113,5 εκατομμύρια τεμάχια, σημειώνοντας κάμψη κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ενθαρυντικό όμως ήταν ότι σημείωσε αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2011.
Η αύξηση προήλθε κυρίως στην Ευρώπη (22%) και την Ασία (7%). Οι πωλήσεις των Smartphones μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με το 2010, αλλά αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το Q3 2011, φτάνοντας τα 19,6 εκατ. συσκευές. Τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα σημείωσαν μείωση μόλις 1% σε ετήσια βάση και αύξηση 5% από το 3ο τρίμηνο του 2011, και σε σύνολο έφτασαν τα 93,9 εκατομμύρια τεμάχια.
Η μέση τιμή πώλησης σε όλες τις συσκευές μειώθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση και ο μέσος όρος έφτασε τα 53 ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 72% στις Συσκευές και Υπηρεσίες, φτάνοντας τα 292 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα περιθώριο κέρδους 3,4%, ενώ η Nokia προβλέπει περαιτέρω μείωση του περιθωρίου στο 1ο τρίμηνο το οποίο αναμένεται να μηδενιστεί. Η επιπλέον μείωση αποδίδεται στο σκληρό ανταγωνισμό, το αρνητικό οικονομικό κλίμα και το χρόνο που η Nokia διένυσε χωρίς portfolio προϊόντων.
Σημειώνεται επίσης, ότι οι πωλήσεις σε συσκευές Symbian πέφτουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, λόγω του ανταγωνισμού από άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους smartphones, που σημαίνει ότι η Nokia θα πουλήσει λιγότερα κινητά τηλέφωνα Symbian από ό, τι είχε προβλεφθεί. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να μεταφέρει Symbian κινητά τηλέφωνα για να “συγκεκριμένες περιοχές και τα κανάλια” και θα παρέχει υποστήριξη στους πελάτες μέχρι το 2016.
Ο Stephen Elop, αποκαλώντας το 2012 ως «έτος μετάβασης», δεν έδωσε ετήσιες προβλέψεις. Ο Διευθύνων σύμβουλος είπε ότι είναι «σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος» ειδικά με τις επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας θωρώντας ότι η θέση της εταιρίας εγκαθιδρύεται και πάλι, στη μάχη μεταξύ των οικοσυστημάτων smartphone.
Ανέφερε επίσης τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σε dual-SIM τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων των νέων μοντέλων της σειράς Asha, και είπε ότι η Nokia θα συνεχίσει την ανάπτυξη των πωλήσεών της χώρα με χώρα.
Παρά την ύφεση η συνολική ταμειακή θέση της Nokia παρέμεινε ισχυρή πάνω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης παρά την καθαρή ζημία ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, θα καταβάλει μέρισμα των 0,20 ευρώ ανά μετοχή.