Έχοντας φτάσει στα 16 του χρόνια το InfoCom World έχει πια ξεπεράσει τα αθώα παιδικά χρόνια και έχει μπει για τα καλά στην εφηβεία. Αυτό, αφορά μόνο τον νεανικό του ρυθμό και τη φρεσκάδα, διότι κατά τα άλλα διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα και εμπειρία που κάνουν τη διαφορά. Η καμπύλη μάθησης σε κάποιες αγορές ακολουθεί το νόμο του Moore!
Έτσι, φέτος είδαμε τον κόσμο της δικής μας αγοράς με πιο ώριμο και «σφαιρικό» τρόπο, έχοντας αποκτήσει ένα αισθητήριο που μόνο η πείρα μπορεί να μας δώσει. Παντρέψαμε την Τεχνολογία με την Οικονομία και τα «δέσαμε» με τις Συνέργειες, γεγονός που δημιούργησε ένα πολύ επιτυχημένο concept και μία ποιοτική αναβάθμιση.
Ανακαλύψαμε ότι πίσω από όλα τα φοβερά και τρομερά, καινοτομικά και legacy συστήματα βρίσκεται το Μεγάλο Κοσμικό Σχέδιο της Συνεργασίας! Στο τέλος είναι περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμβιωτικά συστήματα που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες και προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες.
Κατά τα άλλα το 16o InfoCom ήταν η πιο επιτυχημένη οργάνωση ever και αυτό είναι προφανές και στα σχετικά videos.
Νέοι καιροί, νέα σχήματα
We must all hang together, or assuredly we shall all hang separately είχε πει ο B. Φραγκλίνος και αυτό αντανακλά τη σημερινή κατάσταση «συν-ανταγωνισμού» στην αγορά, αλλά και την επόμενη ημέρα της.
Ίσως τελικά αυτή η στροφή στις συνέργειες θα αποδειχθεί καθοριστική και θα δώσει μια νέα, δημιουργική, ώθηση στον κλάδο. Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται ηγέτες με έμπνευση και φαντασία.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά ταμπού, να γίνουν λεπτά και διαφανή πολλά «στεγανά», αλλά όπως είπε και ο -πάντα φοβερός – Νάσος, «κάποτε μπορεί να ήταν αδιανόητη η συνεργασία Vodafone-Wind, αλλά μήπως κανείς μπορούσε να φανταστεί ποτέ τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ».
Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών θα δούμε καινούρια σχήματα. Η δημιουργία κοινής εταιρείας για το δίκτυο τρίτης γενιάς στην Περιφέρεια από τις Vodafone-Wind και η κοινή προσφορά τους για τη Forthnet, φαίνεται να είναι μόνον η αρχή.
Πιθανότατα να ακολουθήσει, εφόσον τελικά οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξαγοράσουν τη Forthnet, μία ακόμα κοινή εταιρεία η οποία θα έχει το τηλεοπτικό περιεχόμενο και η οποία δεν αποκλείεται να το διαθέτει και στη χονδρική σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα διαχειριστούν το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας της εισηγμένης, όταν και οι δύο ήδη διαθέτουν αυτή την υπηρεσία, η Wind από Tellas την οποία έχει ενσωματώσει δημιουργώντας στη συνέχεια ένα πολύ δυνατό BU και η Vodafone από την πρόσφατα αποκτηθείσα hellas online.
Από την άλλη στον ΟΤΕ ισχυρίζονται ότι έχουν κρυφούς άσσους και ευελπιστούν να κερδίσουν εκείνοι την παρτίδα. Το θέμα είναι πόσα «χρήματα» θα μείνουν στο τέλος πάνω στο τραπέζι, διότι ενδέχεται να μην υπάρχει επαρκές και ενδιαφέρον «περιεχόμενο». Σε αυτή την περίπτωση αποχωρείς, αφού έχεις εξαντλήσει τον αντίπαλο. Το θέμα είναι ότι αυτό που μπορεί να μην ενδιαφέρει πλέον εσένα, μπορεί να έχει διαφορετική αξία για την άλλη πλευρά…
Ανταγωνιστικά μοντέλα συνεργασίας
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, αν και η ώρα ήταν πια προχωρημένη, εκτός από χαμόγελα αισιοδοξίας έπεσαν και μερικές βολές εκατέρωθεν, κυρίως ανάμεσα στους ομίλους, κυρίως με άξονα το θέμα της Nova.
Σε μια αποστροφή του λόγου του και απαντώντας στην Τέτη ο Γλαύκος επεσήμανε με βρετανική διπλωματία, πως οι αγορές χρειάζεται να λειτουργούν ανταγωνιστικά ενώ τόνισε με σημασία πως «τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές σε μια αγορά π.χ. όπως είναι η συνδρομητική τηλεόραση, μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλους τομείς που έως τώρα λειτούργησαν ανταγωνιστικά».
Το υπονοούμενο δεν έμεινε αναπάντητο από το Ζακ ο οποίος με έξοχα διπλωματικό τρόπο είπε πως «πολλές φορές αναλωνόμαστε στο σήμερα και δεν αντιλαμβανόμαστε τι έρχεται. Η αγορά του περιεχομένου είναι μια πάρα πολύ ανοικτή αγορά που πρέπει να ανταγωνιστούμε σε διεθνές επίπεδο».
Επίσης, μένοντας στο θέμα περί υγιούς ανταγωνισμού, δεν παρέλειψε να δρομολογήσει τα πυρά του προς τα Μεσόγεια λέγοντας ότι «Δεν μπορεί να κάνει μια εταιρεία επιθετικές προσφορές και στη συνέχεια να φθάνει να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Η συνολική αίσθηση για το CEO Summit είναι ότι και οι επτά ήταν υπέροχοι!
Αραβική απραξία;
Για να παραμείνουμε στο θέμα της Κάντζας, όλοι εκτιμούν ότι τα περιθώρια στενεύουν καθώς, παρά την όλη σεναριολογία και τα σκαμπανεβάσματα της μετοχής, τα πάντα βρίσκονται σε επίπεδο εικασίας και οι τράπεζες θέλουν κάτι πιο απτό, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ.
Επίσης, όσο το δορυφορικό πακέτο υφίσταται απώλειες και οι διαρροές στο ποδοσφαιρικό περιεχόμενο αφήνουν δυσαναπλήρωτα κενά, πυκνώνουν τα σενάρια που λένε ότι οι μνηστήρες μελετούν τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουν την οικονομική τους προσφορά η οποία θα πρέπει να έχει κάποια αναλογία με τα προσδοκώμενα έσοδα.
Τελικά, είτε οι Άραβες δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, είτε δεν ασχολούνται, είτε έχουν στα σκαριά κάποια μυστική ντρίπλα που μας διαφεύγει και η οποία έχει να κάνει με τις ευρύτερες δραστηριότητες της Etisalat.
Εν κατακλείδι, όλοι περιμένουν να δουν πότε οι Άραβες θα πουν «Go», γιατί για την ώρα έχουμε κολλήσει στο «no go»!