Απολύτως αναγκαία θα καταστεί το επόμενο διάστημα η συζήτηση – διαπραγμάτευση μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών αναφορικά με τα σταθερά δίκτυα νέας γενιάς.
Ο λόγος δεν είναι μόνον το γεγονός ότι τα απαραίτητα κεφάλαια για τις επενδύσεις είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν ή το ότι θα ήταν υπερβολή να γίνουν τρία ή τέσσερα παράλληλα δίκτυα, αλλά και το εξής: Με βάση πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσδιορισμένη ως 3α αγορά του VDSL χρειάζεται να βρεθεί αντίστοιχο με το LLU προϊόν για το επόμενο βήμα. Η τάση της ΕΕ που εκφράστηκε μέσα από την εν λόγω απόφαση είναι να επανεξεταστούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις γύρω από αυτήν την αγορά, ειδικά καθώς οι επενδύσεις γίνονται από τις εταιρείες με σημαντική ισχύ στην αγορά όπως ο ΟΤΕ. Το τελευταίο διάστημα γενικότερα πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που μιλούν για λιγότερη ρύθμιση των αγορών, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όπως συμβαίνει και για την αγορά του VDSL, όπου σε κάθε χώρα οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από ανάλυση της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, εφόσον θέλουν να παρέχουν υπηρεσίες νέας γενιάς και στην περίπτωση που δεν επενδύσουν στο δικό τους δίκτυο, ουσιαστικά θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον ΟΤΕ όπως είχε γίνει και με το LLU. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα μπορεί να επισπευτούν στη χώρα μας με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ θέλει να εφαρμόσει τεχνολογία vectroring ή όταν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εκτιμήσουν ότι ήρθε η ώρα του VDSL (αύξηση της ζήτησης) και πιέσουν για να γίνει νέα συμφωνία με τον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη πρόσφατη απόφαση – Σύσταση της ΕΕ (έχει τεθεί σε ισχύ από τη δημοσίευσή της 9/10/2014) το πιθανότερο είναι το επόμενο διάστημα η αγορά πρόσβασης στη σταθερή τηλεφωνία και η αγορά χονδρικής εκκίνησης σταθερών κλήσεων να οδηγηθούν σε απορύθμιση. Αυτό όμως δεν θα γίνει ιδιαίτερα φανερό στον καταναλωτή που συνήθως λαμβάνει υπηρεσίες οι οποίες συνδυάζουν την τηλεφωνία με τη σύνδεση στο διαδίκτυο.