Πέντε παίκτες της βασκικής πελότας, 4 παίκτες του ιρλανδικού ποδοσφαίρου και αθλητές του «Hurling» και «Camogie» βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στα στούντιο Audiomotion της Οξφόρδης.
Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου RePlay προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης της κίνησης καταγράφουν κάθε τους κίνηση. Βιντεοσκοπημένο υλικό εξαιρετικής ευκρίνειας θα είναι διαθέσιμο για πολιτιστικές και αθλητικές οργανώσεις. Θα μπορείτε να το δείτε σε μουσεία και/ή διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Europeana. Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα που βασίζεται σε αισθητήρες χαμηλού κόστους και τρισδιάστατο λογισμικό ανοικτής πηγής, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους αθλητικούς ομίλους. Το σχέδιο αυτό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος, θα βοηθήσει τους νέους να μάθουν παραδοσιακά αθλήματα. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε έμπειρους παίκτες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.
«Νομίζω ότι θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στην εκμάθηση επαγγελματικών τεχνικών τόσο για τους παίκτες όσο και για τους προπονητές», υποστηρίζει ο Kepa Arroitajauregi, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την πελότα και άλλα σχετικά αθλήματα. «Αποτελεί μια εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία για κάθε αθλητή. Η συμμετοχή σε ένα τεχνολογικό σχέδιο αιχμής θα ωφελήσει όλους, τόσο εμάς όσο και τις μελλοντικές γενιές» προσθέτει ο Mikel Gonzalez, παίκτης της βασκικής πελότας (χάντμπολ). Και οι δύο συμμετέχουν στη βιντεοσκόπηση σε ένα στούντιο ειδικά εξοπλισμένο για την αναπαραγωγή των συνθηκών παιχνιδιού σε fronton (γήπεδο της πελότας).
Στην Ευρώπη μόνο υπάρχουν πάνω από 3.000 παραδοσιακά αθλήματα και παιχνίδια. Πολλά από αυτά τα αθλήματα βρίσκονται σε παρακμή ή έχουν χαθεί στις μέρες μας, εν μέρει λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αυξανόμενης τάσης προς ατομικά αθλήματα.
«Τα βασκικά και τα ιρλανδικά αθλήματα είναι από τα λίγα παραδοσιακά αθλήματα και παιχνίδια που παίζουν τον ρόλο κοινωνικού και κοινοτικού πυλώνα στις περιοχές όπου ασκούνται, εντός ή εκτός Ευρώπης. Η δύναμη αυτών των παραδοσιακών αθλημάτων και η αντοχή τους στον χρόνο πρέπει να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για τη διάσωση άλλων παρεμφερών αθλημάτων. Η εφαρμογή καινοτόμων και χαμηλού κόστους τεχνολογιών, με την υποστήριξη της ΕΕ, θα συμβάλει ώστε να σταματήσει η παρακμή» εξηγεί η Δρ. María Teresa Linaza, συντονίστρια του σχεδίου με έδρα την Vicomtech-IK4, Ισπανία.
Άνοιγμα του πολιτισμού και του αθλητισμού σε όλους χάρη στα ψηφιακά εργαλεία
Οι οκτώ εταίροι του σχεδίου από την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα απεικόνισης της κίνησης που θα είναι προσιτό σε αθλητικούς ομίλους. Επίσης, αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνικές για την παραγωγή της πλέον προηγμένης βιντεοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας για την ανάκτηση τρισδιάστατων κινήσεων από ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες.
«Η επιστημονική αυτή προσπάθεια είναι μοναδική: συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τον αθλητισμό και τις τεχνολογίες αιχμής. Είναι κάτι το πρωτοφανές. Αποτελεί επίσης ευκαιρία για να συγκριθούν και να αναλυθούν οι τεχνικές παιξίματος που αλλάζουν με την πάροδο των ετών· με άλλα λόγια η εξέλιξη των αθλημάτων μας. Προ πάντων είναι σημαντικό για τους νέους να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να φθάσουν τα ινδάλματά τους», εξηγεί ο καθηγητής Noel O’ Connor, επιστημονικός συντονιστής του RePlay με έδρα το Insight Centre for Data Analytics, Ιρλανδία.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής @NeelieKroesEU, αρμόδια για το Ψηφιακό θεματολόγιο, δηλώνει: «Τα παραδοσιακά αθλήματα και παιχνίδια αποτελούν κομμάτι της ποικιλομορφίας και των πολιτιστικών θησαυρών της Ευρώπης. Οφείλουμε να τα προστατεύσουμε όπως κάνουμε για τα έργα τέχνης. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες απεικόνισης και διάδοσης.»
Φωτογραφίες από το στούντιο στην Οξφόρδη είναι διαθέσιμες εδώ.
Εταίροι
Στο RePlay συμμετέχουν οκτώ εταίροι από πέντε χώρες της Ευρώπης: Vicomtech-IK4 και Βασκική Κυβέρνηση στην Ισπανία, Insight Centre for Data Analytics, Gaelic Athletic Association (GAA) και Πανεπιστήμιο της πόλης του Δουβλίνου (DCU) στην Ιρλανδία, Vicon και IN2 Search στο ΗΒ, Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Επένδυση της ΕΕ ύψους 2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις της ΕΕ
Η ΕΕ επένδυσε 2 εκατομμύρια ευρώ στο RePlay από το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη#FP7(2007-2013). Το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Ορίζοντας 2020 #H2020 υπόσχεται ακόμη περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες με τη διάθεση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία (2014-2020).