Η ώρα που ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) με το περίπου 44% θα αποφασίσει το τι θα πράξει με τη συμμετοχή της αυτή, εκτιμάται πως έχει φθάσει.
Οι Vodafone – Wind από την πλευρά τους μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης τήρησαν σιγήν ιχθύος αναφορικά με τις πληροφορίες που τις φέρουν να έχουν καταθέσει την αναμενόμενη προσφορά για το σύνολο της Forthnet (τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση).
Η Forthnet αν και ρωτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά για τις πληροφορίες αυτές δεν απάντησε κάτι που εκτιμάται ότι θα το πράξει αύριο το πρωί.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ και το πώς θα κινηθεί, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, η διοίκηση της εισηγμένης με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό της εταιρείας κατέχουν οι Vodafone – Wind (περί το 40%) χωρίς βεβαίως να μετέχουν στο management ούτε καν στο διοικητικό συμβούλιο.
Στη ζυγαριά του βασικού μετόχου της Forthnet από τη μια είναι η προσφορά του ΟΤΕ μόνον για την συνδρομητική τηλεόραση Nova, εύρους 250 – 300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή τα κεφάλαια θα πάνε στην ίδια τη Forthnet, η οποία εφόσον πουλήσει τη Nova, θα μείνει μόνον με τη σταθερή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες internet, αλλά και με πολύ μικρότερο δανεισμό αφού θα είναι σε θέση να καταβάλλει μεγάλο μέρος του και να καταστήσει το υπόλοιπο χρέος βιώσιμο εξυπηρετώντας το, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Οι δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet, όλες βραχυπρόθεσμες, είναι στα 325 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους βαρύνει τη Nova.
Οι πληροφορίες αναφορικά με τη προσφορά των Vodafone – Wind λέγουν πως κινείται στη λογική μιας αποτίμησης της αξίας της Forthnet στα 500 εκατ. ευρώ και αφορά το σύνολο της εταιρείας (τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση). Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για δημόσια πρόταση με στόχο να συγκεντρώσει το 90% των μετοχών της εισηγμένης και στη συνέχεια να πάρει και το υπόλοιπο υποχρεωτικά.
Το που θα πάει τελικά η Forthnet θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό, σε σχέση με σήμερα τοπίο, στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Αν ο ΟΤΕ τελικά πάρει τη Nova δεν αποκλείεται να παρέχει το τηλεοπτικό της περιεχόμενο και στους υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Forthnet, αφού μεγάλο μέρος της συνδρομητικής της βάσης έχει από αυτήν, συνδυαστικά, τηλεφωνία, internet και τηλεόραση.
Στο στρατόπεδο των Vodafone – Wind εφόσον κερδηθεί η «πολύφερνη νύφη» πληροφορίες λέγουν ότι εξετάζεται σενάριο δημιουργίας μιας εταιρείας υποδομών σταθερής τηλεφωνίας με την οποία θα συνδέονται και θα συνεργάζονται οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στη νέα εταιρεία θα εισέρθουν οι υποδομές της Forthnet, πιθανότατα της Tellas, που είναι ενσωματωμένη με τη Wind και της hellas online. Για την τελευταία η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει προεξοφλήσει πως σύντομα θα ανακοινωθεί η εξαγορά της από τη Vodafone και η έξοδός της από το Χρηματιστήριο.
Πιθανό θεωρείται να ακολουθήσει στη συνέχεια και η συγχώνευση των Vodafone – Wind, κάτι που είχε επιχειρηθεί και το 2012 αλλά δεν προχώρησε καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σύμφωνη με τη μείωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας από 3 σε 2.
Η μετοχή της Forthnet την Τετάρτη σημείωσε νέα άνοδο 12,58% και διαμορφώθηκε στα 1,7 ευρώ.