Να λοιπόν που η τεχνολογία, μαζί με ανθρώπους, φορείς και εταιρείες με όραμα, μπορούν να φτιάξουν πρωτοποριακά προγράμματα.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με την υποστήριξη της Vodafone, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Click… στην ιστορία”, ένα πρόγραμμα που αξιοποιεί την τεχνολογία όπως τα smartphones και το web προκειμένου, παιδιά γυμνασίου, να έρθουν πιο κοντά στην ιστορία του τόπου τους.
Στην παρουσίαση που έγινε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τόσο οι άνθρωποι που υλοποιούν το πρόγραμμα, όσο και οι άνθρωποι που το στηρίζουν, μίλησαν για την εμπειρία τους, τους στόχους του προγράμματος, αλλά και τα, ήδη, αποτελέσματά.
Στην πρώτη και πιλοτική του φάση που διενεργήθηκε κατά την διάρκεια της περυσινής σχολικής περιόδου, 115 μαθητές από 6 γυμνάσια της χώρας, πήραν τα ειδικά διαμορφωμένα smartphones που διέθεσε η Vodafone και με φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις, αποτύπωσαν στοιχεία της ιστορίας του τόπου τους, με την επίβλεψη των διαπιστευμένων καθηγητών τους, αλλά και τις συμβουλές και την συμβολή της ομάδας εργασίας του ΙΜΕ.
Το αποτέλεσμα των εργασιών των παιδιών μεμονωμένα, αλλά και των σχολείων τους συνολικά, μπορεί κανείς να τα δει στον ιστότοπο http://local.e-history.gr/, όπου και ανεβάζουν τα παιδιά τις εργασίες τους μέσω του δικτύου της Vodafone.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς τα παιδιά αναδεικνύουν την τοπική ιστορία μέσα από τη δική τους προσέγγιση, με ενθουσιασμό, αλλά και ικανότητες που έχουν εκπλήξει μέχρι και τους καθηγητές τους.
Στην 2η φάση του προγράμματος «Click… στην ιστορία», αυτή τη σχολική χρονιά, συμμετέχουν 13 σχολεία από όλη την Ελλάδα και ένα σύνολο 254 μαθητών. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους θα είναι διαθέσιμα στον ίδιο ιστότοπο.
To πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα το Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα συνεχίσει να το στηρίζει, όπως δήλωσε και ο ΓΓ του Υπουργείου κος Μ. Κοντογιάννης, ενώ η Vodafone, διά στόματος της κας Αγγελικής Παπαντωνίου, Διευθύντριας Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone, βασιζόμενη στην ενθουσιώδη υποδοχή του προγράμματος από τους μαθητές, δηλώνει σίγουρη για την επίτευξη των στόχων του.
Στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος από την υπεύθυνη του ΙΜΕ, Δρ. Κλεοπάτρα Φέρλα, φάνηκε και ο ενθουσιασμός όλων όσων βλέπουν τα παιδιά γυμνασίου να… φτιάχνουν ιστορία.