Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΤ, κ. Λουρόπουλου κατά τη έναρξη του συνεδρίου eBusiness World, που επικεντρώθηκε στην εγγενή παθογένεια της αγοράς, η οποία δεν είναι άλλη από τον ατελείωτο πόλεμο τιμών.
Οι επιχειρήσεις λογισμικού -κυρίως- προσπαθώντας να κερδίσουν πελάτες, υποτιμούν το προϊόν τους σε τέτοιο βαθμό που τελικά το απαξιώνουν. Απευθυνόμενος από το βήμα του συνεδρίου, σε εκπροσώπους κατασκευαστριών εταιριών λογισμικού είπε: «το να πουλάμε ένα site 124 ευρώ, ή ένα e-shop 132 ευρώ, είναι καταστροφική πρακτική».
Η πνευματική εργασία θα πρέπει να κοστολογείται αξιοπρεπώς, ώστε να επιτρέπει στη εταιρεία που αναπτύσσει ένα προϊόν, να αναχρηματοδοτεί τις R&D δραστηριότητες της για νέα προϊόντα. Σύστησε προς τους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο ακροατήριο, να μην απαξιώνουν τη πνευματική εργασία που αναλώνεται για την ανάπτυξη ενός προϊόντος, γιατί το μόνο που θα καταφέρουν τελικά είναι να περάσουν αρκετό καιρό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αδυνατώντας να παράγουν προστιθέμενη αξία στην επένδυση που κάνουν.
Ξεκαθάρισε ότι όταν λέμε “e” εννοούμε ανασχεδιασμό όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών. Δεν προσθέτουμε απλά το «ηλεκτρονικό» στην παραδοσιακή μας δραστηριότητα. Ανασχεδιάζουμε με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Τέλος, υπενθύμισε ότι στο ηλεκτρονικό εμπόριο φυσικών αγαθών, η έννοια των μεταφορών και των ταχυδρομείων, παίζει κεφαλαιώδη ρόλο και η ΕΕΤΤ παρακολουθεί την αγορά, παίρνει πρωτοβουλίες και προωθεί τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων διανομής ώστε να αρθούν οι διασυνοριακοί περιορισμοί και τα κόστη που αυτοί επιφέρουν.
Επίσης η ΕΕΤΤ θέτει σε νέες βάσεις το πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας, εντάσσοντας τις υπηρεσίες εντοπισμού της αποστολής, επικοινωνίας με το διανομέα. Τέλος, σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων παραλαβής-παράδοσης δεμάτων από και προς σημεία χωρίς οδό και αριθμοδότηση, στις προϋποθέσεις της καθολικής υπηρεσίας η ΕΕΤΤ έχει εντάξει και την καταγραφή κτιρίων με βάση το GPS στίγμα τους.