Μετά την επιβεβαίωση ότι και ο ΟΤΕ συζητά την εξαγορά της Nova το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη κίνηση της Vodafone και της Wind για τη Forthnet.
Ο κύκλος της ενοποίησης (consolidation) στις τηλεπικοινωνίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντός του Ιουλίου (ίσως ακόμα και στις αρχές) αναμένεται η ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της hellas online (hol) από τη Vodafone, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια απόσυρση της hol από το Χρηματιστήριο.
Βασικό επιχείρημα για την ενοποίηση είναι η μείωση των μεγεθών του κλάδου σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κατά 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα το 2013 έναντι του 2009 και κατά 0,7 δις. στα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) το ίδιο διάστημα.
Στο μέτωπο της Forthnet ο βασικός μέτοχος, η Emirates International Telecommunications (EIT) η οποία μέσω της Forgendo ελέγχει το 44% του μετοχικού κεφαλαίου συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος, επιβεβαιώνοντας τη φήμη των Αράβων που τους θέλει υπομονετικούς όταν θέλουν να πετύχουν μια επιχειρηματική συμφωνία με τους όρους και το τίμημα που επιθυμούν.
Με δεδομένο ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες ολοκληρώνονται όταν τα δύο μέρη συμφωνήσουν στη τιμή κανείς δεν αποκλείει ΟΤΕ και Forgendo να βρουν τον τρόπο να υπερπηδήσουν τα ζητήματα που καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα της εξαγοράς μόνον της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova και όχι ολόκληρης της Forthnet. Η Nova διατηρεί νομικά την οντότητά της ως θυγατρική ωστόσο το κατά πόσον μπορεί να αποσχιστεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Vodafone – Wind που ελέγχουν μαζί το 40% των μετοχών του ομίλου δεν απαντάται εύκολα. Στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλούν για «γκρίζα ζώνη». Ρυθμιστικός παράγοντας καθίσταται το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας) το οποίο ελέγχει το 4,2% της Forthnet.
Εφόσον όμως ο ΟΤΕ εξαγοράσει τη Nova τότε θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τις Vodafone και Wind. Ειδικά η Vodafone το διάστημα αυτό δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και αυτό δεν θα μπορέσει να το πράξει με επιτυχία αν δεν είναι σε θέση να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών (τηλεφωνία, internet και τηλεόραση).
Σημειώνεται πως τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία με βάση τα έσοδα από υπηρεσίες, όπως εκτιμώνται από στελέχη των εταιρειών, δείχνουν την Cosmote να κατέχει μερίδιο 51%, τη Vodafone να κινείται στο 31% με 32% και τη Wind στο 17% με 18%. Εικάζεται πως αν τελικά νικήσει η συμμαχία των Vodafone – Wind το τηλεοπτικό περιεχόμενο της Nova θα είναι διαθέσιμο στα πακέτα και των δύο εταιρειών, που, αν και ανταγωνιστές, πέρα από τη σύμπλευση στο θέμα Forthnet, έχουν προχωρήσει και σε συνεργασία για το δίκτυο στην Περιφέρεια.