Σε νέα φάση έχει εισέλθει η κινητή τηλεφωνία με τις επενδύσεις για το 4G να προχωρούν παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην αδειοδότηση των σταθμών βάσεως.
Μπροστά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιδίων των εταιρειών, είναι η μεγαλύτερη σε μερίδιο εταιρεία, η Cosmote, η οποία έχει στόχο να φθάσει την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου της 4G στο 70% μέσα το 2014 (σήμερα δηλώνει ότι βρίσκεται στο 60%). Οι επενδύσεις της τα τελευταία 5 χρόνια είναι περίπου 1 δις. ευρώ, ενώ σημαντικό μερίδιο των 1,2 δισ. των επενδύσεων του ομίλου ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν για το mobile internet.
Η Vodafone επίσης έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του δικτύου 4G και για την επόμενη διετία δηλώνει ότι οι επενδύσεις της θα είναι αυξημένες κατά 40%. Σύμφωνα με τα στελέχη της οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου την τελευταία δεκαετία ήταν 3 δις. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος, τα 600 εκατ. ευρώ, να έχουν υλοποιηθεί την τελευταία πενταετία.
Παράλληλα «τρέχει» η συνεργασία των Vodafone – Wind (network sharing) για την ενδυνάμωση του δικτύου τους 3G στην Περιφέρεια. Η κοινή εταιρεία που έχουν ιδρύσει ολοκληρώνει το σχεδιασμό και τα πρώτα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα είναι ορατά μέχρι το τέλος του έτους.
Από την πλευρά της η Wind έχει πλάνο για επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2014 με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορούν το δίκτυο.
Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με μετρήσεις μέσω του SpeedTest του OOKLA, η Ελλάδα εμφανίζεται να καταλαμβάνει την 9η θέση στην ταχύτητα του mobile internet ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μέση ταχύτητα 11,7Mbps, έναντι μέσου όρου 10,8 Mbps στην Ε.Ε. Μάλιστα, κατατάσσεται υψηλότερα από χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστρία.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία για τις άδειες των κεραιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με φορείς όπως οι πολεοδομίες εκφράστηκε ως η βασικότερη ανησυχία στις πρόσφατες συζητήσεις με την κυβέρνηση για το Ψηφιακό Μέρισμα.