H Cyta και η εταιρεία Radius Oceanic Communications Inc. ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές ελέγχου και έχουν θέσει σε πλήρη λειτουργία το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών POSEIDON, το οποίο επιτυγχάνει τη σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών, προς εξυπηρέτηση της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
H Radius Oceanic Communications Inc. μαζί με τη Cyta, που αποτελεί το στρατηγικό της εταίρο στην περιοχή, έχουν επίσης ολοκληρώσει επιτυχώς τις εργασίες διασύνδεσης του συστήματος POSEIDON με καλωδιακούς σταθμούς της Cyta και είναι έτοιμες να παρέχουν ασφαλείς ευρυζωνικές διατερματικές διασυνδέσεις, μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων σημαντικών διεθνών προορισμών.
Η λειτουργία του συστήματος οπτικών ινών POSEIDON προσφέρει τεράστιες προοπτικές στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, αφού για πρώτη φορά, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα θα μπορούν να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά, με την ασφάλεια μεταφοράς των δεδομένων τους στις πλατφόρμες παραγωγής, μέσω του συστήματος POSEIDON και των διεθνών δικτύων της Cyta.
Ο πρώτος σημαντικός χρήστης του συστήματος POSEIDON είναι ήδη η CSnet International Inc., η οποία έχει εκχωρήσει το υφιστάμενο υποθαλάσσιο υποσύστημα τηλεμετρίας OCB (Offshore Communications Backbone), ως αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος POSEIDON και θα ξεκινήσει τη μεταφορά δεδομένων εντός Απριλίου 2014. Ειδικότερα, η CSnet International Inc. θα χρησιμοποιεί το σύστημα POSEIDON για την παροχή και διανομή ωκεανογραφικών, υδρογραφικών και σεισμικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προς ενδιαφερόμενες εταιρείες και άλλους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Κύρια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του υποθαλάσσιου συστήματος POSEIDON:
- Το σύστημα POSEIDON ξεκινά από δύο σημεία των κυπριακών ακτών και επεκτείνεται σε μήκος 800 χλμ, ακολουθώντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, περικλείοντας έτσι τα υποθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία έχουν διατεθεί για ανάπτυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία.
- Ο σχεδιασμός του συστήματος POSEIDON επιτρέπει τη μελλοντική διασύνδεση και με σημεία εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, μέσω πολλαπλών επεκτάσεων οπτικών ινών, εξυπηρετώντας, έτσι, νέες περιοχές δραστηριοποίησης της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Προηγμένες και ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα προσφέρονται προς και μεταξύ των πλατφόρμων και θα αποτελούν τη βασική υποδομή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, για παρεμφερείς εργασίες των εταιρειών.
- Το επιχειρησιακό μοντέλο της Radius Oceanic Communications Inc., προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, διεθνή συνδεσιμότητα και υπηρεσίες ελέγχου και υποστήριξης σε 24ωρη βάση.
«Με τη λειτουργία του συστήματος POSEIDON υλοποιείται ο στρατηγικός μας στόχος για την παροχή αξιόπιστων, ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικής διασύνδεσης στην εξαιρετικής σημασίας βιομηχανία υδρογονανθράκων» ανέφερε ο Πρόεδρος της Radius Oceanic Communications Inc., κ. Jim Byous, ο οποίος πρόσθεσε: «Η συνεργασία των ανθρώπων της Radius Oceanic Communications Inc., της CSnet International Inc. και της Cyta στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου, έχουν επιτύχει ένα πρωτοποριακό έργο για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, προσφέροντας ένα ευρέως προσβάσιμο υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών, στην υπηρεσία εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι λειτουργίες σχεδιασμού, παρακολούθησης και εκμετάλλευσης των πλατφόρμων θα επωφεληθούν τα μέγιστα και είμαστε ενθουσιασμένοι για τα ευρύτερα οφέλη που θα επιφέρει η εξέλιξη αυτή στην εξυπηρέτηση της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην περιοχή».
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Δρ. Άριστος Ριρής, δήλωσε ικανοποιημένος από την άψογη και επιτυχή συνεργασία με τη Radius Oceanic Communications Inc., που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η λειτουργία του υποθαλάσσιου συστήματος POSEIDON και πρόσθεσε:«Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα POSEIDON θα επιτρέψει στη Cyta να παρέχει προηγμένες ευρυζωνικές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες ωκεανογραφικές υπηρεσίες στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο στις προσπάθειες μας για καθιέρωση της Cyta και της Κύπρου ως εξαίρετου τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην περιοχή μας».