Η πιθανή πώληση του εναπομείναντος στο δημόσιο ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση για πρώτη φορά το καλοκαίρι. Προφανώς δεν υπήρξε συμφωνία και το θέμα έμεινε ανοιχτό.
Δεν υπάρχει κανείς σε αυτόν το τόπο που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πουλήσει ΟΤΕ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομίας θα είχε προχωρήσει αν είχε συμφωνήσει στην τιμή και κάποια άλλα ζητήματα, μάλλον δευτερεύουσας σημασίας. Άλλωστε, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα για την εκάστοτε κυβέρνηση ο ΟΤΕ έπαψε να είναι ένας οργανισμός στον οποίο μπορεί να έχει ουσιαστική παρέμβαση. Η DT ελέγχει πλήρως την επιχείρηση η οποία έχει σταματήσει να θυμίζει επιχείρηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα.
Εκτιμάται, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού ομίλου Timotheus Hoettges δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, ακόμα και αν το θέμα συζητήθηκε. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση, αν έχουν ικανοποιητική προσφορά, δεν έχουν λόγο να το καθυστερήσουν. Θα το ανακοινώσουν για να προχωρήσει ως κάτι που δεν υπήρχε στον άμεσο σχεδιασμό, δηλαδή τι καλύτερο για την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας.
Οι απόψεις για το αν η DT έχει λόγο να αγοράσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ διίστανται. «Ο όμιλος ΟΤΕ είναι μια υπολογίσιμη δύναμη για την γερμανική εταιρεία αλλά αφού και με το 40% την ελέγχει γιατί να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια», σημειώνεται σχετικά από στελέχη της αγοράς. Και σε κάθε περίπτωση δεν αγόρασε όταν η μετοχή του ΟΤΕ έφθασε στο ναδίρ γιατί να αγοράσει τώρα;
Δεν αποκλείεται ωστόσο και θα φανεί τις επόμενες μέρες. Πιθανότατα τα νέα να τα ακούσουμε από τη Βόννη…
Προς το παρόν, η επίσημη αντίδραση από όλες τις πλευρές στα όσα ελέχθησαν περί προσφοράς της DT είναι «κανένα σχόλιο». Αρμόδιο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας μίλησε για «ανυπόστατες φήμες τις οποίες δεν σχολιάζει», ενώ από την πλευρά του ΟΤΕ παραπέμπουν στους μετόχους.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε «παίξει» και ένα άλλο σενάριο για το 10% του ΟΤΕ. Η επαναγορά του από την ίδια την επιχείρηση και στη συνέχεια η διαγραφή των μετοχών που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό. Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάζεται να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο από το υπουργείο Οικονομίας. Όσοι το βλέπουν θετικά λέγουν ότι με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η DT χωρίς να διαθέσει κεφάλαιο θα «διώξει» το δημόσιο από τον ΟΤΕ ο οποίος μάλιστα το διάστημα αυτό είναι σε πολύ καλή χρηματοοικονομική κατάσταση και θα μπορούσε να διαθέσει τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.