Όλο και περισσότεροι γίνονται οι υποστηρικτές της άποψης ότι οδεύουμε στο τέλος εποχής του World Wide Web (www), δηλαδή του internet όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα.
Η αλλαγή που εικάζεται ότι θα συμβεί, θα είναι προς το χειρότερο και η αφορμή για την αντίδραση δόθηκε από την πρόσφατη απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων να δώσουν πράσινο φως στα sponsored data – να επιτρέψουν δηλαδή σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής το εξής: να επιτρέπουν σε χρήστες διαφόρων σελίδων και applications να τις χρησιμοποιούν δωρεάν, με την προϋπόθεση ότι οι διαφημιζόμενοι θα πληρώνουν το κόστος της διακίνησης των δεδομένων στους παρόχους.
Με άλλα λόγια, ο συναγερμός χτύπησε γιατί εκτιμάται ότι αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την Ουδετερότητα του Διαδικτύου (net neutrality), καθώς θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι πάροχοι κινητής δεν θα σεβαστούν τη δέσμευσή τους ότι οι επί πληρωμή σελίδες/applications θα ‘τρέχουν’ με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για όλες τις υπόλοιπες.
Η εκτίμηση που υπάρχει και που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει τη δημιουργία του “καλωδιακού” ίντερνετ (κατ’ αντιστοιχία της καλωδιακής τηλεόρασης) στερώντας εν τέλει την ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό, καθώς θα υπάρχουν σελίδες διαφόρων ταχυτήτων – με ταχύτερες -φυσικά- τις πληρωμένες.
Η συζήτηση για τα sponsored data ξεκίνησε μεν στην Αμερική, ωστόσο έχει φτάσει και στην Ευρώπη κι έτσι το κίνημα λαμβάνει διαστάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Έχει ξεκινήσει μάλιστα και μία διαδικασία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, καθώς το θέμα της Ουδετερότητας του Διαδικτύου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Η αντίδραση, τέλος, δεν ορθώνεται μόνο από ακτιβιστές του διαδικτύου που μάχονται για την ελευθερία του, αλλά και από διάφορες εταιρείες που βλέπουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται από τους οικονομικά ισχυρότερους αντιπάλους τους, αν τελικά επαληθευτεί η περί “σελίδων πολλών ταχυτήτων” θεωρία.