Το ποσό των 3.4 δις δολαρίων δαπάνησε στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο 2013, η Huawei, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ο κινεζικός IT κολοσσός δαπάνησε το ποσό σε αγορές εξαρτημάτων και υπηρεσιών και δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις “επεκτατικές” του τάσεις προς τη Γηραιά Ήπειρό.
Η Huawei έχει πάνω από 7.700 εργαζόμενους στην Ευρώπη, τους οποίους ελπίζει να αυξήσει κατά 5.500 στα επόμενα χρόνια, αφού σκοπεύει να δημιουργήσει ισάριθμες θέσεις εργασίας.
“Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε τη έρευνα και τις συνεργασίες μας με ευρωπαϊκές εταιρείες” δήλωσε στο World Economic Forum 2014 στο Νταβός ο αναπληρωτής Διευθυντής της εταιρείας Ken Hu.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η Huawei έστρεψε το βλέμμα της περισσότερο προς την Ευρώπη, μετά την ευθεία αμφισβήτηση που δέχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, που τη θεώρησε ύποπτη ως πράκτορα της κινεζικής κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ είχαν δηλώσει το 2012, ότι υποψιάζονταν πως ο εξοπλισμός της Huawei ενδεχομένως να μεταφέρει πληροφορίες προς την Κίνα (και ειδικά στον στρατό της).
Εν τω μεταξύ, πολύ πρόσφατα, ανάλογο πλήγμα δέχτηκε η Huawei και από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο συνεδριακός εξοπλισμός με τον οποίο είχε προμηθεύσει κυβερνητικά γραφεία είχε ξηλωθεί εν μία νυκτί φερόμενος ως “Δούρειος Ίππος” των Κινέζων.
Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση της Αμερικής- η Huawei είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες δηλώνοντας με ανακοίνωσή της ότι ο εξοπλισμός της είναι κατασκευασμένος κατά τα διεθνή standrards.