Η οικονομική δυσπραγία στην Ευρώπη, οδηγεί σε συνεχή μείωση των εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ιδίως στην κινητή τηλεφωνία. Ο ανταγωνισμός βέβαια έχει εξαφανίσει ακόμα και τη σκέψη για άνοδο των τιμών των υπηρεσιών και έτσι μοναδικός δρόμος μένει η εξεύρεση τρόπων για μείωση των εξόδων με την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και άξονα συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να είναι μεγάλου μεγέθους όπως αυτές της Orange και T-Mobile στη Βρετανία, ή την πιο πρόσφατη εξαγορά της E-Plus, της γερμανικής θυγατρικής της KPN, από την Telefonica έναντι του ποσού των 8,55 δισ. ευρώ. Σε Ελληνικό επίπεδο η περίπτωση των Vodafone και Wind που αρχικά κινήθηκαν σε τροχιά πλήρους συγχώνευσης και τώρα προς την μερική ενοποίηση των δικτύων τους είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.
Φυσικά για τις οποιεσδήποτε σρατηγικές κινήσεις, χρειάζονται από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, έως και κάποια δισεκατομμύρια. Γενικά δηλαδή ποσά που βρίσκονται εν ανεπαρκεία. η πρόσφατη όμως απόσυρση της Vodafone από την αμερικάνικη αγορά -ανεξάρτητα αν χαρακτηρίζεται στρατηγική ήττα, ή έντιμη αποχώρηση- προσέθεσε στα ταμεία του βρετανικού κολοσσού το αστρονομικό ποσό των 130 δισ.
Το ποσό αυτό, πιστεύουν οι αναλυτές ότι θα μπορούσε να είναι η διαφορά που περίμενε η αγορά για να κινηθεί ένας γύρος συγχωνεύσεων στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες με αρχή τη Vodafone και στόχο περιφερειακούς παρόχους, όχι απαραίτητα κινητής τηλεφωνίας, αλλά της σταθερής τηλεφωνίας η ακόμα και της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Άλλωστε δεν είναι πολύς καιρός που έχει περάσει από την πρόσφατη συμφωνία του βρετανικού ομίλου για την εξαγορά της Kabel Deutschland, του μεγαλύτερου παρόχου καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία, έναντι του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ.