Αιφνιδιαστικές επισκέψεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, δέχθηκαν το 2012 όλοι οι βασικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ για την προηγούμενη χρήση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η Αρχή το 2012 διενήργησε σε οκτώ παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνολικά 16 έκτακτους ελέγχους, κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν 35 επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των παρόχων.
Τα συμπεράσματα των 16 ελέγχων συνοψίζονται από την Αρχή ως εξής:
• Σε οκτώ περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχής για πιθανή κλήση των παρόχων σε ακρόαση.
• Σε επτά περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι πάροχοι εγγράφως με επισημάνσεις για την υποχρέωση συμμόρφωσής τους.
• Σε μια περίπτωση δεν υπήρξαν ευρήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με Έκθεση της ΑΔΑΕ:
– Για την εξέταση της τήρησης της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε τέσσερις παρόχους (συνολικά 12 επισκέψεις). Συγκεκριμένα διενεργήθηκε έλεγχος στην εταιρεία ΟΤΕ (τρεις επισκέψεις), στην εταιρεία Wind Ελλάς (τέσσερις επισκέψεις), στην εταιρεία Cosmote (τρεις επισκέψεις) και στην εταιρεία Vodafone-Panafon (δύο επισκέψεις).
– Για την εξέταση των μέτρων ασφάλειας και της τήρησης των διαδικασιών αναφορικά με την παροχή υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε πέντε παρόχους (συνολικά επτά επισκέψεις). Συγκεκριμένα διενεργήθηκε έλεγχος στην εταιρεία Cyta Ελλάς (δύο επισκέψεις), στην εταιρεία Hellas On Line (μία επίσκεψη), στην εταιρεία On Telecoms (δύο επισκέψεις), στην εταιρεία Forthnet (μία επίσκεψη) και στην εταιρεία Wind Ελλάς (μία επίσκεψη).
– Για την εξέταση της ασφάλειας τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων και της τήρησης των σχετικών διαδικασιών, που άπτονται της διασφάλισης του απορρήτου των συνδρομητών, πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε τέσσερις παρόχους (συνολικά οκτώ επισκέψεις). Συγκεκριμένα διενεργήθηκε έλεγχος στην εταιρεία Forthnet (δύο επισκέψεις), στην εταιρεία On Telecoms ΑΕ (δύο επισκέψεις), στην εταιρεία hol (μία επίσκεψη) και στην εταιρεία Cyta (τρεις επισκέψεις).
– Για την εξέταση της ασφάλειας των υπαίθριων κατανεμητών (KV) και των συστημάτων ειδοποίησης σε περίπτωση παραβίασής τους, διενεργήθηκαν δύο έκτακτοι έλεγχοι (συνολικά τέσσερις επισκέψεις). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στην
εταιρεία ΟΤΕ (μία επίσκεψη εκτός Αθηνών και τρεις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των συστημάτων ειδοποίησης).
– Τέλος, για την εξέταση του περιστατικού παραβίασης ασφάλειας που σημειώθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διενεργήθηκε ένας έκτακτος έλεγχος στην εταιρεία Forthnet και σε συνεργαζόμενη εταιρεία (τέσσερις επισκέψεις).
Επίσης στην ΑΔΑΕ κατά τη διάρκεια του 2012 αναφέρθηκαν πέντε περιστατικά ασφάλειας. Από την επεξεργασία αυτών, σε τέσσερις περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία που να θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ στην πέμπτη περίπτωση διενεργείται έλεγχος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2013.
Σημειώνεται πως στην εισαγωγή των Πεπραγμένων ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Λαμπρινόπουλος δεν παραλείπει να σημειώσει πως η ΑΔΑΕ «λειτουργεί αφενός με σημαντικά μειωμένο προσωπικό έναντι των αναγκών της και αφετέρου με θεσμικό πλαίσιο που δεν διευκολύνει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της». Ο ίδιος προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια, στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν προστεθεί πλέον της διασφάλισης του απορρήτου και άλλες σημαντικές αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος της ασφάλειας δικτύων και υπηρεσιών. Η ΑΔΑΕ έχει απόλυτη κατανόηση των δυσχερειών που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και γι’ αυτό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υπάρχον προσωπικό να ανταποκριθεί στο έργο της. Θεωρεί όμως ότι πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν η βελτίωση του θεσμικού της πλαισίου.»