Επενδύσεις στο δίκτυό της ύψους 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία 2014-2016 σχεδιάζει η Wind, ενώ σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλός της Νάσος Ζαρκαλής, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία είναι παρούσα στη συζήτηση για την περαιτέρω ενοποίηση των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας (consolidation).
Ο επικεφαλής της Wind δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις εξελίξεις τόσο στη σταθερή τηλεφωνία όσο και στην κινητή οι οποίες επηρεάζονται σαφώς από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τον Νάσο Ζαρκαλή, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σημείωσαν πτώση 20%, ανάλογη είναι η μείωση και το δεύτερο τρίμηνο (πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα μείωση 19%) ενώ για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 15%, προφανώς μπορεί να αγγίξει τα ποσοστά του πρώτου εξαμήνου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει περιέλθει η αγορά της κινητής τηλεφωνίας είναι ότι η πτώση στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είναι 51%. Σταθεροποίηση ή μικρή πτώση αναμένεται για το 2014, βεβαίως εκτός απρόοπτου. Ένα σημαντικό μέρος της μείωση φέτος οφείλεται στα μειωμένα τέλη τερματισμού (το 8% στο πρώτο τρίμηνο από το συνολικό 20%) και το υπόλοιπο στη μείωση της κατανάλωσης.
Για την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας σημείωσε ότι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια και πρόσθεσε: «Θα αρχίσει να φλερτάρει σε δύσκολες περιοχές, αν καθυστερήσει η ενοποίηση» ενώ συμπλήρωσε ότι «στην κινητή τηλεφωνία ξέρουμε ότι οι παίχτες είναι 3 και θα μείνουν τόσοι, στην σταθερή είναι έξι, αλλά δεν θα μείνουν έξι… Κάποια στιγμή η ενοποίηση θα γίνει, είτε το 2014 είτε το 2015.»
Να σημειωθεί ότι η Wind, όπως και η hellas online, διατηρεί ανοιχτή τη συζήτησή της με τη Forthnet χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί αν και πότε θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη. Πάντως, απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Wind θα μπορούσε να διαθέτει συνδυαστικά με τις υπηρεσίες της και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεν το απέκλεισε και απάντησε γενικόλογα πως «έχουμε ένα καλό δίκτυο διανομής με το οποίο θα μπορούσαμε να πουλάμε τα πάντα.»
Αναφορικά με την πορεία της Wind ο διευθύνων σύμβουλός της σημείωσε πως φέτος θα παρουσιάσει μείωση εσόδων, πιθανότατα λίγο μικρότερη από τις προβλέψεις για ολόκληρη την αγορά, ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο θα διαμορφωθεί και το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία από το 2012 εμφανίζει θετικό ισοζύγιο στη φορητότητα (προσθέτει περισσότερους συνδρομητές από ότι χάνει) γεγονός που οφείλεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που επιλέγει από το 2010 και το οποίο βασίστηκε σε τρεις άξονες: Τον εμπορικό μετασχηματισμό, την αλλαγή της δομής κόστους της εταιρείας (το κόστος της μειώθηκε κατά 40% τη διετία 2010 – 2012 ή κατά 150 εκατ. ευρώ) και την επιδίωξη στρατηγικών κινήσεων που δημιουργούν νέα δεδομένα (game changers) όπως η συνεργασία με τα Puplic και η δημιουργία κοινού βασικού δικτύου με τη Vodafone.
Για τη δημιουργία κοινού δικτύου με την Vodafone ο διευθύνων σύμβουλος της Wind είπε ότι ο βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός εξαιρετικού δικτύου και ακολουθούν οι οικονομικές συνέργιες, τις οποίες ωστόσο δεν προσδιόρισε.
Παράλληλα συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και όπως ελέχθη η μετάβασή της Wind σε δίκτυο 4G προετοιμάζεται καθώς όλος ο νέος εξοπλισμός που εγκαθίσταται είναι LTE ready. Η απόφαση για την εμπορική προσφορά υπηρεσιών 4G θα ληφθεί όταν θα υπάρξει στην Ελλάδα ικανή καταναλωτική ζήτηση και θα συνοδευτεί από την απόκτηση επιπλέον φάσματος που θα προκύψει από το ψηφιακό μέρισμα.
Ο επικεφαλής της Wind απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το αν συζητά με άλλες εταιρείες που επιθυμούν να καταστούν εικονικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί η τιμή που διατίθεται η φωνή στους καταναλωτές από τις ίδιες τις εταιρείες (5 ευρωλεπτά το λεπτό) είναι ήδη χαμηλή (9 ευρωλεπτά είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.