Η εταιρεία συμβούλων διοίκησης Booz & Co’s εξέδωσε και φέτος τον ετήσιο δείκτη Ψηφιοποίησης για το 2012 και ο δείκτης αυτός δείχνει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ξεπερνούν πια τις αντίστοιχες χώρες της Νότιας Ευρώπης (άρα και της Ελλάδας) που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας, στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Ο δείκτης ψηφιοποίησης στοχεύει να μετρήσει το κατά πόσον οι εταιρείες στους διάφορους κλάδους, ενσωματώνουν στη λειτουργία τους νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης και «μετρά» πράγματα όπως τα προϊόντα τεχνολογίας που αγοράζουν οι εταιρείες ως εξοπλισμό, πόσο και τι τεχνολογία υιοθετούν για τις εσωτερικές τους διαδικασίες, για την παραγωγή των προϊόντων τους, για τις υποδομές, αλλά και για την πώληση στους πελάτες τους. Η μελέτη βασίστηκε στα στοιχεία που εκδίδει η Eurostat για το 2012.
Για τις χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ η αύξηση της ψηφιοποίησης στο δείκτη του 2011 έφτανε κατά μέσο όρο το 6%, το 2012, παρουσιάζεται πτώση της τάξης του -1%.
Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν τα αποτελέσματα ως «λυπηρό» φαινόμενο, αλλά και παράξενο, κάνοντας υποθέσεις για τους λόγους που παρατηρείται αυτή η πτώση για το 2012. Υποθέτουν λοιπόν πως, είτε το 2011 ήταν η χρονιά που οι περισσότερες εταιρείες μπήκαν στη διαδικασία να οργανωθούν τεχνολογικά και παρουσιάζουν μία παύση για την επόμενη χρονιά λόγω της κρίσης, είτε εταιρείες που ήταν τεχνολογικά αναπτυγμένες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που μαστίζονται από τα μέτρα λιτότητας και την μηδενική κατανάλωση.
Οι αναλυτές καταλήγουν επίσης, όμως, στο εξής: το κόστος για την εκπαίδευση προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και το κόστος αγοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας είναι πολύ μεγάλο για τις μικρές επιχειρήσεις. Και στον Ευρωπαϊκό νότο, ειδικά δε στην Ελλάδα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 67% της οικονομικής δραστηριότητας. Επισημαίνουν, όμως και κάτι άλλο. «Η Ισπανία και οι άλλες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης επένδυαν περισσότερο σε τούβλα και μηχανήματα, παρά σε άυλους πόρους όπως το design, την καινοτομία και την εκπαίδευση». Συμβουλεύοντας ότι: « θα πρέπει η τεχνολογία να ανανεώνεται γιατί παρωχημένα συστήματα ΙΤ, μέθοδοι πληρωμής και ιστοσελίδες, επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τις πωλήσεις. Θα πρέπει να συνεχίζεις να κάνεις πετάλι, ακόμα κι αν το ποδήλατό σου κάνει κύκλους στο ίδιο σημείο. Αλλιώς κινδυνεύεις να πέσεις».
Πηγή: digitallife.gr