Στη διαπίστωση ότι πλέον «υφίσταται μία τάση προς τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό» στη σταθερή τηλεφωνία καταλήγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην ανάλυσή της (3ος γύρος) αναφορικά με την αγορά εθνικών κλήσεων που παρέχονται σε οικιακούς και μη οικιακούς πελάτες σε σταθερή θέση στην Ελλάδα (κλήσεις προς γεωγραφικούς και μη γεωγραφικούς αριθμούς).
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΤΤ καταλήγει σε ένα τέτοιo συμπέρασμα σε μια μεγάλη αγορά, όπως αυτή της σταθερής τηλεφωνίας.
Το γεγονός αυτό προοιωνίζει αλλαγές στον τρόπο που η Επιτροπή ρυθμίζει την αγορά των Επικοινωνιών, αν και πρέπει να σημειωθεί, ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα μόνον «συστατικό» των τιμολογιακών πακέτων που έχει σήμερα ο ΟΤΕ και καταθέτει στην ΕΕΤΤ για την έγκρισή της και όχι για το σύνολο (δεν περιλαμβάνει π.χ. την πρόσβαση το πάγιο). Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια και η πρακτική που θα ακολουθηθεί όταν η διαδικασία της διαβούλευσης ολοκληρωθεί και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ το μερίδιο του ΟΤΕ για το σύνολο της κίνησης εκτιμάται ότι μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 52,3% από 71,1% το 2007. Ανά τύπο κλήσης τα μερίδια του ΟΤΕ παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς το βαθμό μείωσής τους. Πιο συγκεκριμένα, στις αστικές και υπεραστικές κλήσεις το μερίδιο μειώθηκε από 69,1% το 2007 σε 52,7% το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ στις κλήσεις προς κινητό από 71,2% το 2007 σε 57,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012. Στις διεθνείς κλήσεις μεταξύ 2007 και πρώτου εξαμήνου 2012 παρατηρήθηκε μείωση από 66,3% σε 27,1% και στις κλήσεις προς λοιπούς μη γεωγραφικούς αριθμούς από 97,2% σε 63,5%.
Ως εκ τούτου, η ΕΕΤΤ συμπεραίνει ότι υφίσταται μία τάση προς τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και αναμένει, δεδομένης της δυναμικής της σχετικής υπό ανάλυση αγοράς, στο προσεχές διάστημα η ανωτέρω τάση να εξακολουθεί να ισχύει ή και περαιτέρω να ενισχυθεί. Συνεπώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λιανική αγορά δημόσια διαθέσιμων υπηρεσιών εθνικών κλήσεων που παρέχονται σε σταθερή θέση σε οικιακούς και μη οικιακούς χρήστες δεν απαιτείται να εξακολουθήσει να υπόκειται σε ex ante ρύθμιση (εκ των προτέρων ρύθμιση).
Για να καταλήξει η Επιτροπή στο αν η αγορά της σταθερής εξακολουθεί να χρήζει ex ante ρύθμιση, χρησιμοποιεί τη λογική της «δοκιμασίας των 3 κριτηρίων» η λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες στην Ελλάδα. Τα τρία κριτήρια εξετάζουν εάν:
1. Στην εν λόγω σχετική αγορά υπάρχουν υψηλοί και μη παροδικοί φραγμοί εισόδου νέων παιχτών.
2. Η σχετική αγορά έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν θα τείνει με την πάροδο του χρόνου προς τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, και
3. Το δίκαιο του ανταγωνισμού δεν επαρκεί από μόνο του για να αντιμετωπίσει τις εκάστοτε αποτυχίες που εντοπίζονται στην αγορά αυτή.
Μια σχετική αγορά πρέπει να πληροί και τα τρία κριτήρια αθροιστικά προκειμένου να υπόκειται σε ex ante ρύθμιση.
Σχετικά με το πρώτο κριτήριο η ΕΕΤΤ υιοθετεί την άποψη ότι υπάρχουν υψηλοί και μη παροδικοί φραγμοί εισόδου στη λιανική αγορά εθνικών κλήσεων που παρέχονται σε οικιακούς και μη οικιακούς πελάτες σε σταθερή θέση στην Ελλάδα (κλήσεις προς γεωγραφικούς και μη γεωγραφικούς αριθμούς στην Ελλάδα). Η Επιτροπή θεωρεί πάντως ότι στην περίπτωση των υφιστάμενων παρόχων, οι φραγμοί επέκτασης δεν είναι τόσο υψηλοί, κυρίως λόγω της ρύθμισης των σχετικών αγορών ανωτέρου επιπέδου (χονδρικές αγορές διασύνδεσης, χονδρική αγορά φυσικών υποδομών πρόσβασης). Παρότι οι εναλλακτικοί πάροχοι βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις χονδρικές υπηρεσίες και προϊόντα του ΟΤΕ για την παροχή των υπηρεσιών εθνικών κλήσεων που προσφέρουν στους συνδρομητές τους, η αύξηση των μεριδίων τους με την πάροδο του χρόνου υποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης καθώς και δυνητικός ανταγωνισμός.
Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο η Επιτροπή υιοθετεί την άποψη ότι δεν πληρείται, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά τείνει προς αποτελεσματικό ανταγωνισμό εντός του χρονικού πλαισίου της παρούσας ανάλυσης. Επίσης σχετικά με το τρίτο επισημαίνεται ότι επειδή η υπό εξέταση αγορά τείνει προς αποτελεσματικό ανταγωνισμό, παρέλκει η εξέταση του τρίτου κατά σειρά κριτηρίου από την ΕΕΤΤ.
Έτσι η ΕΕΤΤ καταλήγει πως «δεν πληρούνται αθροιστικά τα τρία κριτήρια για τη λιανική αγορά δημόσια διαθέσιμων υπηρεσιών κλήσεων που παρέχονται σε σταθερή θέση σε οικιακούς και μη οικιακούς χρήστες. Αν και υφίστανται φραγμοί εισόδου, τα τελευταία χρόνια (2010-2012) παρατηρείται μία σημαντική πτώση των μεριδίων αγοράς του ΟΤΕ και μία πτωτική τάση στις τιμές των πακέτων συνδυαστικών προσφορών του ΟΤΕ».