Παρελθόν αποτελεί για τον ΟΤΕ η θυγατρική του στη Βουλγαρία, μετά την επικύρωση από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού της απόφασης της διοίκησης υπό την Deutsche Telekom να πουληθεί η Globul στη νορβηγική Τelenor.
Το τίμημα της συναλλαγής είναι 717 εκατ. ευρώ (επιχειρησιακή αξία) και, όπως ανακοινώθηκε, θα προσαρμοσθεί ανάλογα με τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας και τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης κατά την ημέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Το τίμημα αυτό ισούται με 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) συμπεριλαμβανομένων των διεταιρικών χρεώσεων (management fees) για το 2013). Μαζί με την Globul πουλήθηκε και η Germanos Telecom Bulgaria.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ δήλωσε ότι η πώληση της Globul «εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2011 και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας κατά 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 50%». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κεφαλαιακή ενίσχυση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων και υπηρεσιών στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε.»
Η Telenor δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά, καθώς κατείχε το 30% στην Cosmote, όταν αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της (1997). Με έδρα τη Νορβηγία η Telenor είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, με 148 εκατομμύρια πελάτες. Στην κινητή τηλεφωνία, δραστηριοποιείται σε 11 αγορές στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, ενώ διαθέτει μερίδιο 42,95% στην VimpelCom Ltd., η οποία δραστηριοποιείται σε 18 αγορές.
Η Globul ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Ιούλιο του 2001. Με 4,5 εκατομμύρια πελάτες στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, κατέχει τη δεύτερη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βουλγαρίας, όπου σήμερα δραστηριοποιούνται 3 πάροχοι. Το 2012, τα έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 377,6 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία EBITDA ήταν 135,4 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA 35,9%. Συνεισέφερετο 7% των πωλήσεων του ομίλου ΟΤΕ και το 9% του EBITDA.
Εκτός της Telenor στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν οι τουρκικές Turk Telekom και Turkcell, αλλά και η ίδια η Deutsche Telekom, ενώ χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Citigroup.
Το όνομα της Τelenor ως νικητή της διαδικασίας δημοσιοποιήθηκε πάντως μέρες πριν συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ για να επικυρώσει την πώληση, αλλά και πριν παρέλθει η ημερομηνία για την κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών, γεγονός που έχει προκαλέσει εντύπωση.
Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων μηνών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.