Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να επενδύσουν πάνω από 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς οι παράγοντες της αγοράς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη λειτουργιών δικτύου «χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση», σύμφωνα με έκθεση της Juniper Research.
Η μελέτη προβλέπει ότι οι ετήσιες επενδύσεις των παρόχων σε τεχνητή νοημοσύνη θα αυξηθούν από 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, σημειώνοντας αύξηση 62 τοις εκατό. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται από τη στρατηγική της βιομηχανίας για τη μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης στη διαχείριση των δικτύων, με στόχο τη γρηγορότερη και πιο αποδοτική λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Η ερευνητική εταιρεία επισημαίνει την agentic AI ως βασικό παράγοντα αυτής της αλλαγής. Τα αυτόνομα αυτά συστήματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να λαμβάνουν και να εκτελούν αποφάσεις ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες παραμέτρους και προηγμένες δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων.
Η βελτιστοποίηση του RAN (Radio Access Network) μέσω agentic AI αναγνωρίστηκε ως η εφαρμογή με τη μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επιτρέψει στους παρόχους να μειώσουν σημαντικά την καθυστέρηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για βελτιστοποίηση των δικτύων σε πραγματικό χρόνο.
Η Juniper προβλέπει ότι οι πάροχοι πρώτης κατηγορίας (tier-1) θα ηγηθούν των αρχικών υλοποιήσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η επιτυχία εξαρτάται από τη χρήση «ελαφριών» μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα μοντέλα, με λιγότερες παραμέτρους, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις χαμηλής καθυστέρησης, που είναι κρίσιμες για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μέσω ταχύτερων αυτόνομων ενεργειών.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κίνα και η Ανατολική Ασία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης στα κυψελοειδή δίκτυα, ενώ σημαντικό μερίδιο θα έχουν επίσης η Ινδία και η Δυτική Ευρώπη.
Παρά το υψηλό ύψος επενδύσεων που προβλέπεται από τους παρόχους στην τεχνητή νοημοσύνη, «η εξοικονόμηση κόστους που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της εφαρμογής αυτονομικής AI στα RAN αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απόδοσης επένδυσης για τους παρόχους», δήλωσε ο Alex Webb, συγγραφέας της έρευνας στη Juniper.
Καθώς οι πάροχοι επιδιώκουν να επιτύχουν εξοικονόμηση κόστους και ενεργειακή αποδοτικότητα μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας στο άμεσο μέλλον, η Juniper προβλέπει επίσης μια μετατόπιση της αγοράς προς τη χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία νέων εσόδων. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να υποστηρίξει τους παρόχους στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για επιχειρήσεις και καταναλωτές – όπως το Fixed Wireless Access – FWA και τα ιδιωτικά δίκτυα – καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Η έκθεση προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα των παρόχων από δίκτυα θα αυξηθούν από 973 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2029. Αν και η αύξηση θεωρείται συγκρατημένη, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κάμψης της καταναλωτικής δαπάνης για υπηρεσίες παρόχων. Η τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει το network slicing αποτελεί μια βασική ευκαιρία εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης, επιτρέποντας στους παρόχους να προσφέρουν διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα πάνω σε κοινή φυσική υποδομή.