Στο πλαίσιο του MWC 2025, η ερευνητική ομάδα SMARTECH του ISI / ATHENA σε συνεργασία με την IQUADART Informatica παρουσίασε μια καινοτόμο λύση ορχήστρωσης βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη υπηρεσιών σε δίκτυα 5G και 6G, χρησιμοποιώντας ένα chatbot που αξιοποιεί τις δυνατότητες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας έναν νέο, πιο αποδοτικό και προσβάσιμο τρόπο διαχείρισης των δικτύων.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της καινοτόμου λύσης περιλαμβάνουν:
- Ανάπτυξη υπηρεσιών μέσω φυσικής γλώσσας: Η αλληλεπίδραση με το σύστημα γίνεται πιο κατανοητή και προσιτή.
- Επίλυση συγκρούσεων και ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο: Η άμεση ανταπόκριση διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των διαδικασιών και τη συνεχιζόμενη βελτιστοποίηση του δικτύου.
- Απλοποιημένη μετεγκατάσταση και εκκένωση: Η λύση επιτρέπει την εύκολη μεταφορά (από το Edge cloud στο cloud) και εκκένωση υπηρεσιών, κάνοντάς την ιδανική για δίκτυα 5G και 6G.
- Μετατροπή αιτημάτων φυσικής γλώσσας σε αυτοματοποιημένες υπηρεσίες δικτύου: Η διαδικασία αυτοματοποιείται πλήρως, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την αυτονομία.
- Παροχή εξηγήσεων σε κατανοητή γλώσσα για τη συμπεριφορά του δικτύου: Η λύση κάνει την παρακολούθηση και ανάλυση του δικτύου κατανοητές και προσβάσιμες σε χρήστες με διαφορετικά επίπεδα εξειδίκευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν τη λειτουργία του δικτύου.
Οι πάροχοι εφαρμογών μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοματοποιημένη διάθεση πόρων και τη διαμόρφωση της προσφερόμενης λύσης, επιτρέποντας τους να αναπτύξουν εύκολα υπηρεσίες τόσο στην άκρη του δικτύου (edge cloud) όσο και στο υπολογιστικό νέφος (cloud), προσαρμόζοντας τις στις απαιτήσεις απόδοσης και τη διαθεσιμότητα των πόρων.
Ο χρήστης υποβάλλει αιτήματα σε φυσική γλώσσα (π.χ., ανάπτυξε μια υπηρεσία). Ο Chatbot, αξιοποιωντας δύο προσαρμοσμένα LLM, μετατρέπει το αίτημα σε απαντήσεις που είναι κατανοητές και εύχρηστες για τον χρήστη.
Η ερευνητική ομάδα SMARTECH του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ”, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Χρήστου Βερυκούκη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και των λύσεων δικτύου 6G στην Ευρώπη. Η ομάδα συντονίζει έξι έργα του προγράμματος SNS-JU συνεργαζόμενη με κορυφαίους ευρωπαϊκούς προμηθευτές (όπως Ericsson, SIEMENS, AIRBUS), και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (όπως Orange, Telefonica). Παράλληλα η ελληνική βιομηχανία (OTE, INTRACOM, SPACE HELLAS, SATWAY) συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, ενισχύοντας τη θέση της Ευρώπης στον τομέα των δικτύων 6G.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, κατά την επίσκεψή του στο MWC, είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Βερυκούκη, σε ένα κλίμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και δημιουργικού διαλόγου. Αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τις προοπτικές και τις καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της ψηφιακής εποχής.