Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και την τεχνολογική κυριαρχία της ηπείρου μέσω του προγράμματος Digital Europe (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027. Το πρόγραμμα εργασίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωσή της στις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, στο cloud και στα δεδομένα, στην κυβερνοανθεκτικότητα και στις ψηφιακές δεξιότητες.
Οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας εφαρμογών generative τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στη δοκιμή immersive περιβαλλόντων, γνωστών ως «εικονικοί κόσμοι», στην υλοποίηση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών κοινών χώρων δεδομένων. Αυτά τα μέτρα είναι καθοριστικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας AI Factories, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μοντέλων generative τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει, επίσης, τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs – EDIHs), ένα δίκτυο κόμβων που παρέχει σε επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς πρόσβαση σε τεχνική εξειδίκευση και δοκιμή τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, εκπαίδευση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα προωθηθεί η διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.
Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία αφορά την ενίσχυση της βραβευμένης πρωτοβουλίας Destination Earth, η οποία εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου της Γης με σκοπό την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της διαχείρισης κινδύνων καταστροφών. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού μοντέλου, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση περισσότεροι ερευνητές.
Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, όπου λύσεις κυβερνοασφάλειας, όπως το EU Cybersecurity Reserve, θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και υποθαλάσσιων καλωδίων. Επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στην ανάπτυξη της ικανότητας των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών ιδρυμάτων στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν και να προσελκύουν ταλέντα, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν τις προηγμένες δεξιότητες στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό.
Το πρόγραμμα DIGITAL στοχεύει και στη διευκόλυνση της νέας αρχιτεκτονικής του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού Ταυτότητας (EU Digital Identity Wallet) και της Ευρωπαϊκής Υποδομής Εμπιστοσύνης (European Trust Infrastructure), καθώς και στην προώθηση της υιοθέτησής τους από τα κράτη μέλη. Επιπλέον, θα προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα μέσω της ανάπτυξης αποδοτικών, υψηλής ποιότητας και διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Η καινοτομία θα επιταχυνθεί μέσω της νέας Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (Strategic Technologies for Europe Platform – STEP), η οποία απονέμει το ποιοτικό σήμα STEP Seal σε έργα, βελτιώνοντας τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Οι προσεχείς προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL αναμένεται να δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2025, ενώ επιπλέον προσκλήσεις θα ανακοινώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το πρόγραμμα DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Με προϋπολογισμό 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ισχύοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, συμβάλλει στη διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.