Η γεωργία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπου η τεχνολογία διαμορφώνει νέες προοπτικές ανθεκτικότητας και ανάπτυξης. Οι σύγχρονες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη διαχείριση των φυσικών πόρων, απαιτούν λύσεις που μειώνουν τη χρήση νερού, λιπασμάτων και ενέργειας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση των καλλιεργειών. Το ψηφιακό θερμοκήπιο αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο όπου οι αγρότες μπορούν να αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση της απόδοσης, τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων, τη μείωση του κόστους, με τελικό στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών.
Γράφει ο Νίκος Λαμπρογεώργος, Client Executive του Δημόσιου Τομέα στη Cisco Greece
Το “Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο” που υλοποιήθηκε από την Cisco σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με την υποστήριξη της Green Projects και της Dataways, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μετασχηματίζει τον αγροτικό κλάδο. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και αισθητήρων παρακολούθησης, δημιουργείται ένα δυναμικό περιβάλλον καλλιέργειας που προσαρμόζεται αυτόματα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Το «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο», καταλαμβάνει έκταση περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαμερίσματα έως 180 τ.μ., δύο χωμάτινα για καλλιέργεια εδάφους και δύο για υδροπονία. Ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τα δεδομένα από αισθητήρες για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ποιότητας του αέρα και άλλων κρίσιμων παραμέτρων. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους ανάλογα με τις συνθήκες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα των καλλιεργειών τους. Έχει εξοπλιστεί με τεχνολογίες που επιτρέπουν τον αυτοματισμό, τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών επιτρέπει τη μετατροπή ενός απλού θερμοκηπίου σε έξυπνο, με εύκολο και οικονομικό τρόπο.
Χαρακτηριστικά του «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου»:
- Αυτόματη ρύθμιση περιβαλλοντικών παραμέτρων: θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, CO₂)
- Συστήματα ποτίσματος και λίπανσης: αισθητήρες που μετρούν την υγρασία του εδάφους και παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών
- Αισθητήρες και καταγραφείς δεδομένων: για τη θερμοκρασία, την ποιότητα του αέρα και άλλα, καθώς και χρήση καμερών για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών
- Απομακρυσμένη διαχείριση: δυνατότητα ελέγχου μέσω εφαρμογής σε κινητά ή υπολογιστές
- Αυτοματοποίηση: συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζουν τις συνθήκες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με βάση δεδομένα και προβλέψεις
- Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων: βέλτιστη χρήση ενέργειας, νερού και λιπασμάτων και μείωση κόστους
Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών δεν αφορά μόνο την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά συμβάλλει και στην περιβαλλοντική προστασία. Ο αυτοματισμός επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα. Παράλληλα, η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο προσφέρει τη δυνατότητα προληπτικών παρεμβάσεων, βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και αποτρέποντας απώλειες στην παραγωγή.
Έτσι, οι αγρότες έχουν στα χέρια τους εργαλεία που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, διασφαλίζοντας υψηλότερη απόδοση με λιγότερους πόρους. Η αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς μικρότερες αγροτικές μονάδες μπορούν επίσης να υιοθετήσουν ψηφιακές λύσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και μειώνοντας την εξάρτησή τους από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα του αγροτικού τομέα και επιτρέπει την αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών και οικονομικών πόρων. Οι τεχνολογικές εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα μπορούν να προσφέρουν λύσεις που κάνουν τη γεωργία λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο προσαρμόσιμη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Το έργο αυτό δεν είναι μόνο μια εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, αλλά και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τη νέα γενιά γεωπόνων, αγροτών και τεχνολόγων. Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, οι φοιτητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποκτούν πρακτική εμπειρία στη χρήση τεχνολογικών συστημάτων που ήδη αλλάζουν τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες στην ψηφιακή γεωργία του μέλλοντος, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός διαρκώς εξελισσόμενου αγροτικού τομέα.
Η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών στις καλλιέργειες σημαίνει ότι οι αγρότες δεν βασίζονται πλέον μόνο στη διαίσθηση ή την εμπειρία τους, αλλά αξιοποιούν αντικειμενικά δεδομένα πραγματικού χρόνου, για να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αυξάνει την αποδοτικότητα, μειώνει τις απώλειες και επιτρέπει την καλύτερη προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί αποκτούν καλύτερη κατανόηση των αναγκών των καλλιεργειών τους, επιτρέποντάς τους να επενδύσουν στο μέλλον της γεωργίας με μεγαλύτερη βεβαιότητα και αποτελεσματικότητα.
Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μια μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μοντέλου παραγωγής, καθιστώντας την ελληνική γεωργία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Το “Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο” είναι μόνο η αρχή, καθώς ανάλογες τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να επεκταθούν σε διάφορους τομείς του αγροδιατροφικού κλάδου, βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος των αγροτικών επιχειρήσεων.
Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει τους παραγωγούς, να προσφέρει λύσεις και να ανοίξει νέους δρόμους για το μέλλον της γεωργίας. Η σωστή αξιοποίησή της μπορεί να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας μια πιο βιώσιμη, αποδοτική και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία. Με την εφαρμογή αυτών των τεχνολογικών λύσεων, η ελληνική γεωργία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο καινοτομίας και βιωσιμότητας.
Ο Νικόλαος Λαμπρογεώργος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1969. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και έχει λάβει πτυχίο Bachelor of Science (B.Sc.) (1990) και Master of Science (M.Sc.) (1993), στην Επιστήμη Υπολογιστών, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης .
Τον Νοέμβριο του 1999, ο κ. Λαμπρογεώργος αποδέχτηκε τη θέση του Μηχανικού Συστημάτων (Systems Engineer) στη Cisco Systems Hellas S.A., ως υπεύθυνος για την υποστήριξη πωλήσεων σε πελάτες και συνεργάτες της Cisco, τον σχεδιασμό λύσεων δικτύων, την παροχή ενημερώσεων σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα και τη δημοσίευση άρθρων σχετικά με την Τεχνολογία Δικτύων . Τον Οκτώβριο του 2002, μετακόμισε στο Τμήμα Πωλήσεων της Cisco Systems, ως Account Manager, με αποστολή την υποστήριξη μεγάλων πελατών. Τον Απρίλιο του 2015 ανέλαβε την ευθύνη πωλήσεων στο Δημόσιο Τομέα της Κύπρου και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προήχθη σε Senior Account Manager. Τον Ιούνιο του 2020 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Τον Αύγουστο του 2021 προήχθη σε Client Executive, υπεύθυνος για την ομάδα του Δημόσιου Τομέα της Cisco Greece, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη υλοποίησης και υποστήριξης του προγράμματος Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Country Digital Accelaration – CDA) για την Ελλάδα.
Ο κ. Λαμπρογεώργος, έχει εργαστεί με επιτυχία σε σημαντικά έργα Δικτύων, στο σχεδιασμό και ανάπτυξη, όπως τα Sizefxis, Sizefxis II, TAXISnet, NetVIS του Υπουργείου Εξωτερικών, έργα στον τομέα της Υγείας (ΕΚΕΠΥ, Έξυπνα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Σύρου, στο έργο της Τηλεϊατρικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της επέκτασής του για όλη την Ελλάδα κ.λπ.), σε έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Έξυπνων πόλεων, στον χώρο της Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια), καθώς και στο Δίκτυο Δεδομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στη Fraport, για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΥΔΑΠ) και πολλά άλλα.
Οι πρόσφατες προτεραιότητες του αφορούν στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2021-2027) και τις πρωτοβουλίες για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Facility – RRF), στην προώθηση λύσεων της Cisco για το Δημόσιο Τομέα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Μεταφορές και άλλα.
Τον Ιούνιο του 2020 η Cisco ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, υπό την επίβλεψη του, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθυντή του κέντρου. Οι κύριες δραστηριότητες είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Καινοτομία και η προώθηση Ψηφιακών Δεξιοτήτων, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πριν από την Cisco Hellas είχε εργαστεί στην ΙΒΜ και στον Όμιλο Βασιλάκη, Technocar.