Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και τα Μη – Επανδρωμένα Οχήματα (ΜΕΟ) επιχειρεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 14 Απριλίου το πλαίσιο ανάπτυξης και τους στόχους της χώρας.
Όπως επισημαίνεται οι τεχνολογίες των ΜΕΟ εξελίσσονται ραγδαία, με εφαρμογές σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Οι κύριοι τομείς αξιοποίησής τους περιλαμβάνουν την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Επιπλέον, το ΙoT αποτελεί μία από τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες, προσφέροντας τη δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών, συστημάτων και χρηστών. Η εξέλιξη του διαμορφώνει ένα μέλλον όπου η διαχείριση της πληροφορίας και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων γίνονται όλο και πιο «έξυπνες» και αυτοματοποιημένες επηρεάζοντας πολλούς τομείς, όπως τα «έξυπνα» κτίρια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση φυσικών πόρων, τις μεταφορές, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Οι δύο Εθνικές Στρατηγικές ακολουθούν μια προσέγγιση που περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές συνιστώσες:
- Κανονιστικό πλαίσιο: Ανάπτυξη των βασικών πυλώνων ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού συνόλου κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
- Έρευνα και ανάπτυξη: Ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογών μέσω ερευνητικών επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
- Ανάπτυξη της βιομηχανίας: Προώθηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας μέσω της στήριξης της ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων στον τομέα.
- Διεθνής συνεργασία: Συνεργασία με διεθνείς εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.
Σχετικά για τα ΜΕΟ μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση περιορίζει την έρευνα και την καινοτομία, τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής στις επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Στις αδυναμίες της Ελλάδας όσο αφορά τα ΜΕΟ αναφέρονται επίσης το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται συμπληρώσεις και εξειδίκευση, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης για πτήσεις, οι περιορισμένες υποδομές και η υποστήριξη για τη συντήρηση της τεχνολογίας, η απουσία ολοκληρωμένου πλαισίου για την συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και η έλλειψη αυτονομίας της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τον έλεγχο εξαγωγών από χώρες που κατέχουν αυτές τις τεχνολογίες.
Μεταξύ των προτάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΜΕΟ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη εγκαταστάσεων, υποδομών και κέντρων δοκιμών. Η προτεινόμενη δράση επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υποδομών για έρευνα, ανάπτυξη (R&D), συναρμολόγηση, έλεγχο και συντήρηση ΜΕΟ, καθώς και ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων δοκιμών για ΜΕΟ, με στόχο τη δοκιμή, αξιολόγηση και πιστοποίηση νέων τεχνολογιών σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
Επιπρόσθετα προτείνεται η δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης για επαγγελματίες χρήστες ΜΕΟ. Η δράση επικεντρώνεται στη δημιουργία κρατικού μηχανισμού υποστήριξης για επαγγελματίες χρήστες ΜΕΟ, διασφαλίζοντας καθοδήγηση, εκπαίδευση και νομική συμμόρφωση.