Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν 80 οργανισμούς και εταιρείες σε μια λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την Κίνα από την απόκτηση υπολογιστικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι νέοι περιορισμοί, που ανακοινώθηκαν από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αποτελούν την πιο πρόσφατη προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση ξένων οντοτήτων σε προηγμένα αμερικανικά μικροκυκλώματα, παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις της Nvidia και άλλων.
Περισσότερες από 50 από τις νέες οντότητες που προστέθηκαν στη λίστα εδρεύουν στην Κίνα, ενώ άλλες βρίσκονται στο Ιράν, την Ταϊβάν, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το BIS αναφέρει ότι οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν σε οντότητες που ενήργησαν «αντίθετα με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» και αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της δυνατότητας της Κίνας να αναπτύξει υπολογιστικές δυνατότητες υψηλής απόδοσης, τεχνολογίες κβαντικής υπολογιστικής, προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και υπερηχητικά όπλα.
«Η αμερικανική τεχνολογία δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται εναντίον του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Τζέφρι Κέσλερ, Υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια. «Το BIS στέλνει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εργαστεί ακούραστα για να διασφαλίσει την εθνική μας ασφάλεια, εμποδίζοντας την κατάχρηση αμερικανικών τεχνολογιών και προϊόντων για εφαρμογές όπως η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, η εκπαίδευση στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια.»
Έξι από τις οντότητες που μόλις προστέθηκαν στη λίστα αποτελούν θυγατρικές του Ομίλου Inspur -του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Κίνα και μεγάλου πελάτη αμερικανικών κατασκευαστών μικροκυκλωμάτων όπως οι Nvidia, AMD και Intel- ο οποίος, σύμφωνα με το BIS, έχει συμβάλει σε έργα ανάπτυξης υπερυπολογιστών για τον κινεζικό στρατό. Η Ακαδημία Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου αποτελεί άλλη μία προσθήκη στη λίστα, η οποία επέκρινε ανοιχτά την απόφαση αυτή.
«Είμαστε σοκαρισμένοι που ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός επιστημονικός ερευνητικός οργανισμός προστέθηκε στη λίστα οντοτήτων», δήλωσε το ινστιτούτο σε ανακοίνωση προς το Associated Press. «Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε αυτήν τη λανθασμένη απόφαση, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, και ζητούμε από τα αρμόδια τμήματα των ΗΠΑ να την ανακαλέσουν.»
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές, αναφέροντας ότι η διεύρυνση της μαύρης λίστας «παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων». Οι επικαιροποιημένοι περιορισμοί στις εξαγωγές επιβάλλονται σε μια περίοδο έντονων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Πρόεδρο Τραμπ να έχει ήδη επιβάλει εκτεταμένους νέους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τη χώρα από την αρχή της θητείας του.