Η αύξηση των περιστατικών παρεμβολής στην αεροπλοΐα, στη ναυσιπλοΐα και σε άλλες δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τα κράτη να ενισχύσουν επειγόντως την προστασία μιας κρίσιμης ζώνης ραδιοσυχνοτήτων, ανέφεραν με «βαθιά ανησυχία», σε κοινή δήλωσή τους, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO). Αυτά τα περιστατικά επιβλαβούς παρεμβολής λαμβάνουν τη μορφή παρεμβολών (jamming) και παραπλάνησης (spoofing), οι οποίες διαταράσσουν τα Παγκόσμια Συστήματα Δορυφορικής Πλοήγησης (GNSS) που λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στην Υπηρεσία Ραδιοναυτιλιακών Δορυφόρων (RNSS).
Τα Παγκόσμια Συστήματα Δορυφορικής Πλοήγησης αποτελούνται από αστερισμούς δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και συγχρονισμού παγκοσμίως και είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πολιτικών αεροσκαφών, των ναυτικών σκαφών, των οχημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τον χρονικό συγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. «Τα Παγκόσμια Συστήματα Δορυφορικής Πλοήγησης είναι κρίσιμα για την ασφάλειά μας στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin. «Τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν την αδιάκοπη λειτουργία αυτών των συστημάτων για την ασφάλεια όλων και την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μας.»
Η κοινή δήλωση, που συνυπογράφεται από τους τρεις οργανισμούς του ΟΗΕ, καλεί τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν την Υπηρεσία Ραδιοναυτιλιακών Δορυφόρων από μεταδόσεις που μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς παρεμβολές οι οποίες υποβαθμίζουν, διακόπτουν ή παραπλανούν σήματα που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Επίσης, καλούνται να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων που βασίζονται στην RNSS για πλοήγηση, εντοπισμό θέσης και συγχρονισμό, απέναντι σε αυτού του είδους την παρεμβολή. Παράλληλα, τα κράτη καλούνται να διατηρήσουν επαρκείς υποδομές συμβατικής πλοήγησης για υποστήριξη σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας της RNSS ή παραπλανητικών σημάτων, και να αναπτύξουν τεχνικές μετριασμού για την απώλεια των υπηρεσιών.
Η δήλωση, ζητά, επίσης να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών ραδιοτηλεπικοινωνιακών αρχών, της πολιτικής αεροπορίας, της ναυσιπλοΐας, της άμυνας και των αρχών επιβολής του νόμου, και να αναφέρονται τα περιστατικά επιβλαβούς παρεμβολής που επηρεάζουν την RNSS στις αρμόδιες τηλεπικοινωνιακές, αεροναυτικές και ναυτιλιακές αρχές, καθώς και στο Γραφείο Ραδιοεπικοινωνιών της ITU, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης. «Η προστασία των συστημάτων ραδιοεπικοινωνιών από επιβλαβείς παρεμβολές βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της ITU», δήλωσε ο Mario Maniewicz, Διευθυντής του Γραφείου Ραδιοεπικοινωνιών της ITU. «Καλούμε τα κράτη-μέλη μας να κάνουν υπεύθυνη χρήση του ραδιοφάσματος, το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο, φυσικό και κοινόχρηστο πόρο, στον οποίο βασιζόμαστε για να επικοινωνούμε, να ταξιδεύουμε και να εργαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.»
Η παρεμβολή (jamming) ορίζεται ως περιττή μετάδοση, ή η μετάδοση περιττών σημάτων, ή η μετάδοση σημάτων χωρίς ταυτότητα. Η παραπλάνηση (spoofing) είναι η εκπομπή σημάτων που μοιάζουν με αυτά των GNSS, η οποία μπορεί να προκαλέσει στον δέκτη GNSS ενός σκάφους ή αεροσκάφους λανθασμένο υπολογισμό της θέσης και παροχή ψευδών κατευθύνσεων. Το Γραφείο Ραδιοεπικοινωνιών της ITU υποστηρίζει τη διαχείριση του ραδιοφάσματος σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών, τη διεθνή συνθήκη για την κοινή χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.