Στο πλαίσιο του φετινού MWC 2025 της Βαρκελώνης, η Nokia ήταν για άλλη μια χρονιά εκ των εταιρειών που οδηγούν τις εξελίξεις στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. Έτσι, είχαμε αφ’ενός την ευκαιρία να μιλήσουμε εφ’όλης της ύλης με τον Matthieu Bourguignon, Senior Vice-President, Network Infrastructure Europe της εταιρείας και αφ’ετέρου να ξεναγηθούμε στο booth της, όπου είδαμε εντυπωσιακά demos από νέες τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Η εταιρεία παρουσίασε πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα των data centers, το automation σε AI-ready δίκτυα και τις ενεργειακά αποδοτικές λύσεις cloud. Με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοματοποίηση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιωσιμότητα και τις υψηλές επιδόσεις, οι τελευταίες καινοτομίες της Nokia στοχεύουν στον μετασχηματισμό των παγκόσμιων λειτουργιών δικτύων.
Επανάσταση στα date centers με λύσεις AI και Cloud-Native
Μία από τις βασικές ανακοινώσεις της Nokia στο MWC 2025 ήταν οι λύσεις δικτύωσης των data centers με βάση την ΤΝ. Αυτές οι νέες τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα του δικτύου, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να βελτιώσουν την επεκτασιμότητα για επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνιακούς φορείς.
Το Cloud Acceleration Fabric (CAF) της Nokia, μια νεοεισαχθείσα λύση δικτύωσης που καθορίζεται από λογισμικό SDN, υπόσχεται βελτιωμένες ταχύτητες και μικρότερο latency, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς. Το CAF ενσωματώνεται στην υπάρχουσα υποδομή του data center, μειώνοντας την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και βελτιστοποιώντας την απόδοση μέσω machine-learing αλγορίθμων που προβλέπουν και αποτρέπουν πιθανές αποτυχίες πριν αυτές συμβούν.
Επιπλέον, η Nokia εισήγαγε ένα σύστημα διαχείρισης φόρτου εργασίας με βάση την AI, το οποίο προσαρμόζει δυναμικά την κατανομή των πόρων. Αυτό το σύστημα βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας και διασφαλίζει ότι οι data-intensive εφαρμογές AI εκτελούνται αποτελεσματικά με ελάχιστo delay.
Δίκτυα AI: Το μέλλον της αυτόνομης συνδεσιμότητας
Μία από τις πιο αναμενόμενες αποκαλύψεις στο MWC 2025 ήταν το Autonomous AI Network Fabric (ANF) της Nokia, το οποίο αξιοποιεί deep learning και neuronic network αλγορίθμουκς για την αυτοματοποίηση και αυτοβελτιστοποίηση των λειτουργιών του δικτύου. Αυτή η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για 5G Advanced και 6G δίκτυα, παρέχοντας διαχείριση του traffic σε πραγματικό χρόνο, έξυπνη εξισορρόπηση φορτίου και προληπτική συντήρηση.
AI security framework
Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα στα δίκτυα με ΤΝ και η Nokia το αντιμετωπίζει με το κατάλληλο AI-based framework. Αυτό το αυτοεκπαιδευόμενο σύστημα cybersecurity παρακολουθεί συνεχώς τα μοτίβα του traffic και ανιχνεύει ανωμαλίες χρησιμοποιώντας AI συμπεριφορικά μοντέλα AI. Εντοπίζοντας τις απειλές σε πραγματικό χρόνο, η λύση ασφαλείας της Nokia αποτρέπει τις κυβερνοεπιθέσεις πριν αυτές επηρεάσουν το δίκτυο. Το σύστημα ενσωματώνει επίσης πρωτόκολλα κρυπτογράφησης ανθεκτικά στα quantum attacks, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά απειλών ασφαλείας.
Green AI cloud
Στο MWC 2025, η Nokia έδωσε μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα με την πρωτοβουλία Green AI Cloud. Αυτό επικεντρώνεται στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε data centers και δίκτυα τηλεπικοινωνιών με τη χρήση τεχνικών ενεργειακής βελτιστοποίησης. Οι υδρόψυκτοι servers της Nokia μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 30% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αερόψυκτα συστήματα, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Επιπλέον, η έξυπνη τεχνολογία διανομής ισχύος διασφαλίζει ότι τα ενεργοβόρα workloads κατανέμονται αποτελεσματικά σε κόμβους χαμηλής ισχύος, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η εταιρεία παρουσίασε επίσης predictive maintenance με χρήση AI, για data centers φυσικά. Αυτή χρησιμοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη βλαβών στο hardware και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της ψύξης. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη ενέργειας και παρατείνεται η διάρκεια ζωής της υποδομής.
6G-ready
Ενώ το 5G εξακολουθεί να επεκτείνεται παγκοσμίως, η Nokia προετοιμάζεται ήδη για το μέλλον με 6G-ready AI λύσεις δικτύωσης. Η εταιρεία παρουσίασε τις Edge AI Processing Units (EAIPUs). Αυτές οι μονάδες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις ultra-low latency εφαρμογές, όπως η ολογραφική επικοινωνία, η ρομποτική με τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οχήματα επόμενης γενιάς.
Με τα δίκτυα 6G να αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το 2030**, οι επενδύσεις της Nokia σε αυτοεξυπηρετούμενα δίκτυα με βάση το AI και λύσεις edge computing τοποθετούν την εταιρεία ως ηγέτη στην επόμενη εποχή των τηλεπικοινωνιών.
Nokia booth video