Στο πλαίσιο του MWC 2025, η Dominique Leroy, Board Member της Telekom και υπεύθυνη για την Ευρώπη, παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους -μεταξύ των οποίων βρέθηκε και το InfoCom.gr- συνέντευξη για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δηλώσεις της Leroy κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η σημασία της ελληνικής αγοράς για τον όμιλο Telekom, οι καινοτομίες όπως το Magenta AI Phone, η στρατηγική ενίσχυση του brand «Τ» σε συνδυασμό με την ισχύ της Cosmote, καθώς και η ανάγκη για μια πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή πολιτική στις συγχωνεύσεις και στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ίδια ανέδειξε, παράλληλα, την Ελλάδα ως μία από τις πιο δυναμικές αγορές στον μετασχηματισμό της ψηφιακής εμπειρίας, εξηγώντας πώς οι εγχώριες πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλες χώρες της Ευρώπης.
Μιλώντας για τη σημασία και το μέγεθος του ΟΤΕ για τον Όμιλο Telekom, η κα Leroy είπε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως για την Telekom σε όρους μεγέθους και σημασίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Σε ερώτηση για το Τ-brand (Telekom), σημείωσε ότι σκοπός είναι να έρθουν τα δύο εμπορικά σήματα, COSMOTE και Τ, πιο κοντά, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα και των δύο, Έτσι, η ελληνική αγορά επωφελείται, όχι μόνο από τη δύναμη της COSMOTE, αλλά και από την τεχνογνωσία, τη διεθνή δικτύωση και τις συνέργειες που κατοχυρώνει η Telekom σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Leroy δεν δίστασε να αναφερθεί στη γενικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι παραμένει πίσω από την Αμερική και την Κίνα σε επίπεδο καινοτομίας, χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων και γρήγορης ανάπτυξης. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι ευρωπαϊκές startup δυσκολεύονται να βρουν επαρκή επενδυτικά κεφάλαια και να επεκταθούν γρήγορα εκτός των εθνικών τους συνόρων, λόγω κατακερματισμένων ρυθμίσεων, φορολογικών διαφορών και έλλειψης ενιαίας αγοράς. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μια εταιρεία μπορεί να καλύψει άμεσα μια ενιαία τεράστια αγορά, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη συχνά αντιμετωπίζουν συγκριτικά μεγαλύτερη γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες να στρέφονται προς τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουν κεφάλαια και ευνοϊκότερο περιβάλλον ανάπτυξης.
Ένα ακόμη ζήτημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών είναι η αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συγχωνεύσεις. Η Leroy σύγκρινε την αμερικανική με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, εξηγώντας ότι στις ΗΠΑ, όταν δύο πάροχοι συγχωνεύονται, οι ρυθμιστικές αρχές θέτουν όρους που σχετίζονται κυρίως με τις επενδύσεις σε υποδομές και τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Στην Ευρώπη, αντίστοιχες συγχωνεύσεις προϋ ποθέτουν πώληση τμήματος του φάσματος ή διευκολύνσεις για νεοεισερχόμενους παρόχους, γεγονός που ενίοτε καθυστερεί ή ακυρώνει μεγάλες συμφωνίες. Κατά την άποψή της, αυτή η πολιτική επηρεάζει αρνητικά τις δυνατότητες κλιμάκωσης των ευρωπαϊκών ομίλων, «καθηλώνοντάς» τους σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού αλλά με περιορισμένη επενδυτική ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρότι θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά την ψηφιακοποίηση, η Leroy υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημεία προς βελτίωση, όπως η γραφειοκρατία παραμένει ισχυρό εμπόδιο σε έργα που αφορούν την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικών ινών. Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και στις διαδικασίες έγκρισης, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, μπορεί να δυσχεράνουν την ταχεία ανάπτυξη υποδομών. Πρόσθεσε, όμως, ότι προγράμματα όπως τα κρατικά vouchers για το gigabit internet ή το smart home, αν απλοποιηθούν κατάλληλα, θα επιταχύνουν σημαντικά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και την παροχή προηγμένων υπηρεσιών. Παρά τις επιμέρους δυσκολίες, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosmote παραμένει φιλόδοξο, έχοντας ως στόχο να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με γρήγορες συνδέσεις και να θέσει τις βάσεις για ψηφιακές εφαρμογές επόμενης γενιάς.
Ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα η Leroy ήταν η ραγδαία ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου. Επισήμανε τα επιτυχημένα παραδείγματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της πλατφόρμας mAigov και των ψηφιακών εργαλείων που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και τουρισμού. Τόνισε ότι η Ελλάδα λειτουργεί πλέον ως «παράδειγμα» στην Ευρώπη, αφού εκσυγχρονίζει με ταχύ ρυθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι η κεντρική διοίκηση έχει αξιοποιήσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που βοηθά ολόκληρο το οικοσύστημα να ωριμάσει. Έτσι, η Leroy θεωρεί πως το ελληνικό παράδειγμα είναι αξιοσημείωτο για αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη, καθώς αποδεικνύει πως η σωστή στρατηγική μπορεί να ξεπεράσει τις χρόνιες αδυναμίες της γραφειοκρατίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση του Magenta AI Phone, ενός πρωτότυπου smartphone με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Η Leroy αναφέρθηκε στις εξελιγμένες δυνατότητές του, από την αυτόματη αναγνώριση μνημείων ή εστιατορίων μέσω της κάμερας, μέχρι τη δημιουργία κρατήσεων και την υποστήριξη για παραγωγή βίντεο ή podcast. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εμπορική κυκλοφορία του, καθώς το έργο βρίσκεται σε φάση προτύπου και εντατικών δοκιμών. Εξίσου σημαντική είναι και η διάθεση του Magenta AI App, το οποίο ήδη λειτουργεί σε αρκετές αγορές της Deutsche Telekom, ενσωματώνοντας πληθώρα λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης. Η Leroy υποσχέθηκε ότι αυτή η εφαρμογή θα καταστεί διαθέσιμη και στους Έλληνες πελάτες του ομίλου μέσω της Cosmote, παρέχοντας εργαλεία που βασίζονται στη λογική των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και των προηγμένων αλγορίθμων.
Για τη Leroy, ο τρόπος με τον οποίο η Cosmote και γενικότερα οι θυγατρικές του ομίλου ενσωματώνουν παγκόσμιες υπηρεσίες στην τοπική αγορά είναι ενδεικτικός της αξιοποίησης του μεγέθους της Deutsche Telekom. Έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία με το Netflix, η οποία έκλεισε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επιτρέποντας ταχύτερη διάθεση της πλατφόρμας σε αγορές όπως η ελληνική, καθώς και πιο ανταγωνιστικούς όρους. Την ίδια στιγμή, στον τομέα του B2B, η Leroy τόνισε τις συνεργασίες με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως η Palo Alto και η Fortinet, που εξειδικεύονται σε λύσεις κυβερνοασφάλειας. Μέσα από τέτοιες συμφωνίες, η Cosmote θα ενισχύσει το portfolio των υπηρεσιών της, προσφέροντας στις ελληνικές επιχειρήσεις προστασία από διαδικτυακές απειλές και πρόσβαση σε cloud υποδομές, γεγονός που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Η Telekom φιλοδοξεί να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές ανάμεσα στα μέλη του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, η Leroy υπογράμμισε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ως «εργαστήριο» για νέες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Απόδειξη αυτής της αντίληψης είναι το Payzy, η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών που έχει λανσαριστεί από την Cosmote. Αποτελεί ήδη επιτυχία στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τη Leroy, εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω προσαρμογής της σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αρκεί να το επιτρέψουν οι εκάστοτε ρυθμιστικές συνθήκες. Η Leroy ανέπτυξε επιπρόσθετα τη φιλοσοφία του «double heart» – μια διττή στρατηγική που επιδιώκει την ικανοποίηση τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων. Υποστήριξε ότι η ουσιαστική φροντίδα της εμπειρίας πελάτη και η παράλληλη επένδυση σε ευέλικτο, υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας αποτελούν καταλύτες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητακαι ανάπτυξη ενός ομίλου του μεγέθους της Telekom.
Κλείνοντας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μια πιο ενιαία στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο έντονος κατακερματισμός που εμποδίζει τις εταιρείες να κλιμακώνονται ανταγωνιστικά. Οι διαφορετικοί κανονισμοί, οι γλωσσικές πολυπλοκότητες και οι «δυσκαμψίες» σε ζητήματα χρηματοδότησης δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που αποτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη της βιομηχανίας. Παρά τις δυσχέρειες, ο ευρωπαϊκός κλάδος των τηλεπικοινωνιών δείχνει πρόθυμος να επενδύσει σε τεχνολογίες αιχμής όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η Leroy επισήμανε ότι, προκειμένου η Ευρώπη να κατακτήσει μια ηγετική θέση, χρειάζεται συστηματική υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με λιγότερη γραφειοκρατία, κοινά ρυθμιστικά πρότυπα και πιο ευέλικτες διαδικασίες αδειοδότησης.
Δημοσιογραφική αποστολή στην Βαρκελώνη: Κώστας Νόστης, Δημήτρης Σκιάννης, Πέτρος Κυπραίος. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς