Σημαντική εξέλιξη για την συνδεσιμότητα της χώρας αποτελεί η προσαιγιάλωση στην Κρήτη του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος, υπό την ονομασία 2Africa, που ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στον κόσμο, με μήκος 45.000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα έως 180 terabits/δευτερόλεπτο. Στην ολοκλήρωσή του θα συνδέει την Ευρώπη (προς τα ανατολικά μέσω Αιγύπτου), τη Μέση Ανατολή (μέσω Σαουδικής Αραβίας) και την Αφρική, συνολικά 33 χώρες, 19 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική.
Θα αποτελέσει επίσης το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει απρόσκοπτα την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική σε ένα ενιαίο ανοιχτό σύστημα, ενώ θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία, SDM1 από την ASN, για να επιτρέψει έως και 16 ζεύγη ινών αντί για τα 8 ζεύγη που έχουν τα παλαιότερα καλώδια για να παρέχει μεγαλύτερη και πιο οικονομική χωρητικότητα.
Το 2Africa προσαιγιαλώθηκε στο νότιο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι στο σταθμό που κατασκευάζει η τηλεπικοινωνιακή εταιρία.
Στην κοινοπραξία 2Africa συμμετέχουν οκτώ μεγάλοι διεθνείς φορείς: Bayobab, Center3, China Mobile International, Meta, Orange, Telecom Egypt, Vodafone Group και WIOCC, ενώ η Alcatel Submarine Networks είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και εγκατάσταση του καλωδίου.
Το έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, στοχεύει στη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας, της ποιότητας και της διαθεσιμότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο μεταξύ της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ μέσω αυτής της υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ταχύτερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες συνδεσιμότητας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Πλεύρη Chief Network Officer της Vodafone Ελλάδας «το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο σύστημα θα μεγιστοποιήσει την απόδοση, θα μειώσει τον χρόνο απόκρισης των δικτύων και θα βελτιώσει την ποιότητα, τη χωρητικότητα και τη διαθεσιμότητα της υποδομής διαδικτύου».