Μέχρι σήμερα, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και όλων όσων βιώνουν λειτουργικούς περιορισμούς (ηλικιωμένοι, έγκυες), σε βασικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, τραπεζικές, διαδικτυακές, έκδοσης εισιτηρίων και ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι δύσκολη έως αδύνατη, με αποτέλεσμα να εγείρονται ουσιαστικοί περιορισμοί στην ανεξάρτητη διαβίωση των προσώπων αυτών.
Στο Ν. 4994/2022 (ΦΕΚ 215/Τ.Α΄/18-11-2022) που φέρει τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», και συγκεκριμένα στο Μέρος Β’, θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, οι απαιτήσεις προσβασιμότητας που πρέπει να τηρούνται στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το δομημένο περιβάλλον που χρησιμοποιούν οι πελάτες των υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ανωτέρω ομάδων του πληθυσμού σε αυτά.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
Τα ανωτέρω προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας και συγκεκριμένα να σχεδιάζονται και να παράγονται κατά τρόπον, ώστε να μεγιστοποιείται η προβλεπόμενη χρήση τους από άτομα με αναπηρία και να συνοδεύονται από προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους και τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. πληροφορίες του προϊόντος σε ψηλαφητό ανάγλυφο, υπότιτλοι όταν παρέχονται οδηγίες του προϊόντος σε βίντεο, οδηγίες με τη χρήση φωνής και κειμένου, σύνδεση με ανανεώσιμη οπτική απεικόνιση Μπράιγ στον υπολογιστή).
Η συμμόρφωση των παρεχόμενων στο κοινό υπηρεσιών με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, δηλαδή η μεγιστοποίηση της προβλεπόμενης χρήσης τους από άτομα με αναπηρία επιτυγχάνεται: με τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παροχή της υπηρεσίας, με την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία της υπηρεσίας, με την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δικτυακών τόπων, με την παροχή από τις υπηρεσίες υποστήριξης (π.χ. περιγραφικό κείμενο για τις εικόνες που υπάρχουν σε δικτυακούς τόπους, πληροφορίες διαθέσιμες με περισσότερα από ένα αισθητηριακά κανάλια, γραφεία βοήθειας, τηλεφωνικά κέντρα).
Το δομημένο περιβάλλον που χρησιμοποιούν οι πελάτες των υπηρεσιών πρέπει, επίσης, να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας, δηλαδή, οι χώροι που προορίζονται για δημόσια πρόσβαση να διασφαλίζουν στις ανωτέρω ομάδες πληθυσμού τη χρήση, κυρίως, των εισόδων, των εξόδων, των διαδρόμων, των αιθουσών και του εξοπλισμού τους.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:
Σκοπός του νόμου είναι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη Οδηγία (ΕΕ) 2019/882, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, όσον αφορά στις απαιτήσεις προσβασιμότητας σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους σε άτομα µε αναπηρία και να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο και η κινητικότητα.
Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών του νόμου (Μέρος Β’) αρχίζει από την 28η Ιουνίου 2025.