Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας.
Το σχέδιο, με την ονομασία AI Opportunities Action Plan, περιλαμβάνει τη δέσμευση επενδύσεων ύψους 14 δισεκατομμυρίων λιρών (16,1 δισεκατομμυρίων ευρώ) από τρεις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, τις Vantage, Kyndryl και Nscale, και την εξασφάλιση 13.250 νέων θέσεων εργασίας. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να εδραιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας τις υποδομές και την τεχνογνωσία της χώρας.
Οι επενδύσεις επικεντρώνονται στη δημιουργία υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη, με τη Vantage Data Centres να ηγείται με επένδυση ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών (13,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη, στην Ουαλία. Η συνολική επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 11.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η Kyndryl δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στο Λίβερπουλ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τέλος, η Nscale έχει δεσμεύσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,15 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή του μεγαλύτερου αυτόνομου κέντρου δεδομένων AI στο Λούτον του Έσσεξ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.
Αυτή η δέσμευση των ιδιωτικών εταιρειών έρχεται να προστεθεί στα 25 δισεκατομμύρια λίρες (28,75 δισεκατομμύρια ευρώ) που είχαν ήδη ανακοινωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση κατά το Παγκόσμιο Επενδυτικό Συνέδριο το προηγούμενο έτος, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, ενισχύοντας την οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες». Εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δράσει άμεσα, ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια κούρσα για την ηγεσία στην AI.
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η δημιουργία «ζωνών ανάπτυξης AI», που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδομικών εγκρίσεων και στην παροχή της απαραίτητης ενεργειακής υποστήριξης για τη λειτουργία των τεχνολογιών αυτών. Η πρώτη τέτοια ζώνη θα δημιουργηθεί στο Κάλαμ του Οξφορντσάιρ, ενώ σχεδιάζονται και άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προγραμματίζει την ίδρυση ενός συμβουλίου ενέργειας για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα συνεργάζεται με εταιρείες ενέργειας για την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων που συνεπάγεται η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.
Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας εθνικής βιβλιοθήκης δεδομένων, που θα διαχειρίζεται με ασφάλεια δημόσια δεδομένα και θα στηρίζει την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα, τον Σερ Ντέμις Χασάμπις, την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ ο Ματ Κλίφορντ, επικεφαλής του σχεδιασμού του AI Opportunities Action Plan, θα αναλάβει την εφαρμογή του.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πλήρης υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 47 δισεκατομμύρια λίρες (54,05 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη δεκαετία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα οφέλη αυτά θα διαχυθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε τεχνολογικούς πόρους.
Η στρατηγική αυτή, που αποτελεί τη βάση για την ευρύτερη ψηφιακή και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, αναμένεται να δημοσιευθεί σε πλήρη μορφή τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά με άμεσες δράσεις, όπως η κατασκευή υπερυπολογιστών και η ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος της χώρας κατά 20 φορές έως το 2030.
Ο Υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Πίτερ Κάιλ, δήλωσε ότι για χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε παρατηρητής των εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Με το AI Opportunities Action Plan, όμως, η χώρα γίνεται πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, χαρακτήρισε το σχέδιο “τη σύγχρονη βιομηχανική στρατηγική”, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Ο Σερ Ντέμις Χασάμπις επεσήμανε ότι το σχέδιο αυτό θα επιταχύνει την επιστημονική ανακάλυψη και θα αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δυνατότητα επίλυσης σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Με το AI Opportunities Action Plan, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει να τοποθετήσει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών, τη διαχείριση δημόσιων πόρων και την παροχή ευκαιριών σε ολόκληρη την κοινωνία.