Εφικτός δείχνει ο στόχος η Ελλάδα να καταστεί κέντρο επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων, ωστόσο, οι περισσότερες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί, και εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξουν το «παιχνίδι», βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Οι επενδύσεις σε data center χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, παράλληλες κινήσεις ώστε να κάνουν στάση στη χώρα μας μεγάλα καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών, προγραμματισμό και ορθή χωροθέτηση για να εξασφαλίζεται η ενέργεια που είναι απαραίτητη (και είναι μπόλικη) αλλά και ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος σε συνδυασμό με ισχυρή ζήτηση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ως εκ τούτου η επόμενη πενταετία είναι καθοριστική.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δις. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,8% έως και το 2028. Μένει να φανεί αν οι εκτιμήσεις θα μετουσιωθούν σε πραγματικότητα.
Σταθμό στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα των κέντρων δεδομένων αποτέλεσε η εξαγορά (το 2020) της Lamda Hellix από την Digital Realty (από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην αγορά των data center με παρουσία σε 45 χώρες).
Με αφετηρία τα δύο πρώτα data center, Athens 1 και Athens 2 (δημιουργήματα της Lamda Hellix, ελληνική εταιρία μέχρι την εξαγορά της) η Digital Realty σήμερα λειτουργεί το Athens 3, διαθέτοντας συνολική ισχύ 9 MW. Το 2025 θα προσθέσει ακόμα 7,8 MV θέτοντας σε λειτουργία το Athens 4 και το Heraklion 1 (Κρήτη) επενδύσεις συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Στον σχεδιασμό της Digital Realty περιλαμβάνεται και το Athens 5 η κατασκευή του οποίου συναρτάται από την εξέλιξη της ζήτησης για υπηρεσίες κέντρων δεδομένων.
Στους μεγάλους πελάτες της Digital Realty περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η Microsoft η οποία όπως είναι γνωστό έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2020 την κατασκευή και λειτουργία τριών data center, στην Αττική (στην περιοχή των Σπάτων) συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Προς το παρόν η Microsoft έχει θέσει σε τροχιά κατασκευής το πρώτο, προϋπολογισμού 79,6 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής). Η Microsoft Operations 4733 Hellas υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο σύμβαση για την κατασκευή του «ATH04 Data Center Construction» με την κοινοπραξία Renco – Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα).
Πρόσφατα, παρουσία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε τελετή θεμελίωσης του πρώτου κέντρου δεδομένων της της Data4 στην Παιανία με προοπτική να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027.
Η γαλλική Data4 Group δραστηριοποιείται εκτός από τη Γαλλία, σε Ιταλία, Ισπανία, η Πολωνία και Γερμανία. Εισήλθε στην ελληνική αγορά αθόρυβα και έχει υποσχεθεί ότι θα επενδύσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε 3 κέντρα δεδομένων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της η επένδυση της στην Ελλάδα συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου της συνολικού ύψους 7 δις. ευρώ έως το 2030, με το οποίο στοχεύει να καταστεί κορυφαίος ευρωπαϊκός πάροχος κέντρων δεδομένων.
Παίκτης στην αγορά των κέντρων δεδομένων επιχειρεί να γίνει και η ΔΕΗ. Πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση της Data In Scale, κοινοπραξία στην οποία η ενεργειακή εταιρία έχει το 45% με το 55% να ανήκει στην Damac (EDGNEX Data Centers) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ιδρυτής του Ομίλου DAMAC, Hussain Sajwani, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Όπως είπαν κατά την πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με προοπτική επέκτασης στα 25 MW.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών.
Επιπρόσθετα πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στα πρώην λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Πλεονεκτήματα της υπό συζήτηση περιοχής είναι η ύπαρξη ιδιοκτήτης γης και η «δίψα» της περιοχής για επενδύσεις.
Μέσω ανακοίνωσης της Apto (πάροχος κέντρων δεδομένων) στην ιστοσελίδα της ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός ακόμα data center στην Αττική στην περιοχή των Σπάτων.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις Apto (όχημα της αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας PIMCO) και Dromeus Capital Group (εναλλακτική εταιρία διαχείρισης επενδύσεων με δραστηριότητα στο real estate και τις ψηφιακές υποδομές).
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως το έργο έχει λάβει προέγκριση και έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία του με την αναγκαία ενέργεια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρουσίαση της επένδυσης αυτής στην Ελλάδα.
Σημαντική παρουσία στην εν λόγω αγορά έχει η ελληνικών συμφερόντων, Lancom με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της διοίκησης της με επικεφαλής τον Γιώργο Νώλη είναι η μετατροπή του Balkan Gate στη συμπρωτεύουσα σε κεντρικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Το Νοέμβριο η Lancom υπέγραψε στρατηγική συμφωνία, με την EXA Infrastructure η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα Internet Exchanges (IXPs) της Ευρώπης, μέσω των πιο σύντομων φυσικών διαδρομών.
Επιπρόσθετα o κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών internet exchange και διασύνδεσης δικτύων στην Ιταλία, Milan Internet Exchange (MIX-IT) ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο του βήμα στη διεθνή αγορά με την τοποθέτηση του στο Balkan Gate Thessaloniki.
Η Lancom κατασκευάζει το δεύτερο της data center στην Κρήτη, ενώ επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη (Phase II).
Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση για κέντρα δεδομένων ήταν αυτή για τη δημιουργία της κοινοπραξίας Gemini, με στόχο την ανάπτυξη και τη λειτουργία hyperscale-ready data centers στην Ελλάδα από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τη Serverfarm, εταιρία διαχείρισης κέντρων δεδομένων με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.
Όπως ανακοινώθηκε η Gemini σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία hyperscale – ready Data Centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW.
Η Serverfarm είναι πλατφόρμα κέντρων δεδομένων που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες hyperscale, webscale, τεχνολογίας και δικτύων. Οι λύσεις κέντρων δεδομένων της περιλαμβάνουν υπηρεσίες συνεγκατάστασης, σχεδιασμού κέντρων δεδομένων και διαχείρισης πληροφοριακών υποδομών, μέσω της ιδιόκτητης τεχνολογίας, InCommand DMaaS.