Ο Sylvain Coppens, Head of Public Safety της Ericsson για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, μιλάει στο InfoCom για τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον της δημόσιας ασφάλειας. Αναλύει πώς τα δίκτυα 5G, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρυζωνική συνδεσιμότητα, ενισχύουν την αποδοτικότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων, προσφέροντας νέα επίπεδα ασφάλειας και επιχειρησιακής ευελιξίας. Μέσω παραδειγμάτων από όλο τον κόσμο, εξηγεί πώς η Ericsson συμβάλλει στη μετάβαση σε προηγμένα δίκτυα κρίσιμων επικοινωνιών, καλύπτοντας τις ανάγκες των οργανισμών έκτακτης ανάγκης, ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες.
I.C.: Ποιες είναι οι κύριες τεχνολογικές εξελίξεις στην κινητή συνδεσιμότητα και τα δίκτυα 5G που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας τα επόμενα χρόνια; Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων δημόσιας ασφάλειας;
S.C.: Σήμερα οι επικοινωνίες δημόσιας ασφάλειας βασίζονται σε παλαιότερες τεχνολογίες «narrowband» που ικανοποιούν τις ανάγκες για τις οποίες αναπτύχθηκαν. Ωστόσο οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν σε επίπεδο δημόσιας ασφάλειας είχαν ανάγκη για ενίσχυση στις ομαδικές επικοινωνίες και βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, μέσω περιπτώσεων χρήσης που παρέχουν κατανόηση της κατάστασης για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών και τη στήριξη των πολιτών. Οι τεχνολογίες ευρείας ζώνης 4G και 5G επιλέγονται σήμερα ως το επόμενο πρότυπο για την κάλυψη αυτών των αναγκών, μέσω μίας ενιαίας πλατφόρμας που προσφέρει μεγαλύτερη πυκνότητα, χωρητικότητα, χαμηλή καθυστέρηση, υψηλή διαθεσιμότητα, ανθεκτικότητα, και τέλος ασφάλεια, εφόσον αυτή έχει δημιουργηθεί, σχεδιαστεί και λειτουργήσει σωστά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν και τα Δίκτυα Κρίσιμων Αποστολών (Mission Critical Networks) βασίζονται στην ίδια τεχνολογική αρχή -το πρότυπο 3GPP- πρέπει να καλύπτουν μία εκτενή λίστα απαιτήσεων, για να διασφαλίσουν την ποιότητα υπηρεσιών στις κρίσιμες επικοινωνίες των πρώτων που θα ανταποκριθούν. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν προτεραιοποίηση και προεξαίρεση, διαθεσιμότητα και ανθεκτικότητα δικτύου, ασφάλεια και ενίσχυση, λειτουργία πολλαπλών δικτύων, κάλυψη και χωρητικότητα.
Το 5G, όπως και το 4G, προσφέρει μία τεράστια ποικιλία μέτρων ασφαλείας που πρέπει να ενσωματώνονται στα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη υψηλότερα πρότυπα πιστοποίησης, καθώς και στον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της ανάπτυξης. Επιπλέον η λειτουργία και η συντήρηση αυτών των δικτύων με τη χρήση αυτοματισμών, συμβάλλει στην αποφυγή διακοπών, διαρροών δεδομένων και επιπτώσεων στις κρίσιμες υπηρεσίες. Πρέπει να τονιστεί ότι το 5G εισάγει επιπλέον μεθόδους κρυπτογράφησης για την προστασία της κυκλοφορίας και των δεδομένων μεταξύ δικτύων. Όταν υπάρχει διασύνδεση, είτε μέσω αξιοποίησης των δικτύων των παρόχων στο πλαίσιο ασφαλούς ανάπτυξης MVNO (Mobile Virtual Network Operator), είτε για σκοπούς περιαγωγής, είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται η απόκρυψη της τοπολογίας των Δικτύων Κρίσιμων Αποστολών (Mission Critical Networks) και η εφαρμογή μέτρων που δεν εφαρμόζονται πάντα στα μη «κρίσιμα» δίκτυα.
I.C.: Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα χωρών που έχουν ήδη υιοθετήσει δίκτυα 5G για σκοπούς δημόσιας ασφάλειας; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στην ταχύτητα ανταπόκρισης και στη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας και τα νοσοκομεία;
S.C.: Κατ’ αρχάς, ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τις πρώτες χώρες που υιοθετούν επιχειρησιακά την τεχνολογία 4G/5G ως τη νέα τεχνολογική βάση για «κρίσιμες» επικοινωνίες, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλη τη χώρα σε διαφορετικούς οργανισμούς πρώτων αναγκών (υπό την καθοδήγηση των αρχών δημόσιας ασφάλειας της κάθε χώρας) – αυτές οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ενεργοποίησης των υπηρεσιών. ΗΠΑ: Αρχές Δημόσιας Ασφάλειας του FirstNet, Φινλανδία: Erillisverkot, Γαλλία: Acmoss, Ηνωμένο Βασίλειο: Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), Ουγγαρία: PRO-M.
Ένα από τα πρώτα βασικά οφέλη που έχουν κοινά, είναι η διατμηματική συνεργασία (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) και η διαπεριφερειακή συνεργασία που επιτρέπουν αυτά τα Εθνικά Δίκτυα, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες μπορούν να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους με αποτελεσματικό τρόπο μέσω μίας κοινής υποδομής επικοινωνίας.
Δεύτερον, η ευκολία χρήσης της νέας τεχνολογίας από την πλευρά του τελικού χρήστη, με τη χρήση εφαρμογών σε smartphones, με τα οποία οι περισσότεροι είναι πλέον εξοικειωμένοι. Αυτό ωστόσο απαιτεί κάποιο χρόνο προσαρμογής για να αναδιαμορφωθεί ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών.
Τρίτον, οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση σε νέα σύνολα δεδομένων, από την κοινή χρήση βίντεο και μηνυμάτων σε ομάδες μέσω ασφαλών εφαρμογών, μέχρι την πρόσβαση σε συστήματα υποστήριξης, κάμερες κ.λπ. Αυτά είναι απαραίτητα για να εργάζονται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, αναπτύσσοντας άμεση επίγνωση της κατάστασης και εξοικονομώντας χρόνο, κάτι που είναι κρίσιμο για την υποστήριξη και τη διάσωση των πολιτών.
I.C.: Πώς συμβάλλει η τεχνολογία 5G στη βελτίωση επίγνωσης της κατάστασης για τις ομάδες έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, μέσω της χρήσης XR ή άλλων προηγμένων εφαρμογών; Πώς αυτές οι δυνατότητες ενισχύουν την απόδοση και την ασφάλεια των πρώτων που θα ανταποκριθούν στο πεδίο, ειδικά σε πολύπλοκες και επικίνδυνες / δύσκολες συνθήκες;
S.C.: Η ευρυζωνική τεχνολογία επιτρέπει στους πρώτους που θα ανταποκριθούν να έχουν πρόσβαση και να μεταφέρουν κάθε είδους δεδομένα από διάφορες πηγές, και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εισάγονται νέες περιπτώσεις χρήσης. Ωστόσο αυτά τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πρακτικό τρόπο, που απαιτεί ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάλληλα εργαλεία, τόσο για τους πρώτους που θα ανταποκριθούν στο πεδίο, όσο και για τους αξιωματικούς στα κέντρα ελέγχου και διαχείρισης.
Η τεχνολογία XR μπορεί να βοηθήσει στην οπτικοποίηση και επεξεργασία αυτών των δεδομένων, διαχωρίζοντας τα σχετικά για να υποστηρίξει τους πρώτους που θα ανταποκριθούν στις επιχειρήσεις τους, χωρίς να προσθέτει περιττή πολυπλοκότητα. Υπάρχει σαφώς ανάπτυξη σε αυτή την κατεύθυνση, με σταδιακή υλοποίηση. Αυτό πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε ο τελικός χρήστης να επωφεληθεί μέσω μίας φιλικής προς τον χρήστη προσέγγισης, διαφορετικά η υιοθέτηση δεν θα είναι επιτυχής. Η έγκαιρη, φιλική δοκιμή, και η ανατροφοδότηση από τους χρήστες, είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα κάθε νέου συστήματος, ώστε να υπάρχει εύκολη εκμάθηση και να προσαρμόζεται όπου είναι απαραίτητο.
I.C.: Με τη χρήση του network slicing, τα δίκτυα 5G μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες ανάλογα με το έργο. Ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας για «κρίσιμες υπηρεσίες», όπως η πυρόσβεση ή η επείγουσα ιατρική περίθαλψη; Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι οργανισμοί δημόσιας ασφάλειας;
S.C.: Παρατηρώντας τη ζήτηση και τις τάσεις της αγοράς, η υλοποίηση του end-to-end slicing πάνω σε υπάρχον δημόσιο δίκτυο δεν αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για την παροχή και λειτουργία υπηρεσιών κρίσιμης σημασίας. Το slicing πρέπει να οριστεί με σωστό τρόπο, καθώς συχνά η έννοια μπορεί να παρερμηνευθεί. Ωστόσο η αρχή κοινής χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων του δημόσιου δικτύου μπορεί να εξεταστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από την ενίσχυση του δικτύου πρόσβασης ώστε να καλύψει τις ακόλουθες απαιτήσεις: αυστηρή διαθεσιμότητα υπηρεσιών, η οποία θα βασίζεται σε ενίσχυση των υποδομών, ανθεκτικότητα και ασφάλεια, ειδική κάλυψη και χωρητικότητα, και ποιότητα υπηρεσιών για χρήση κρίσιμης σημασίας, βασισμένη στην προτεραιοποίηση και την προεκχώρηση πόρων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλη προοπτική στο επόμενο στάδιο, με τους παρόχους δημόσιας ασφάλειας να εφαρμόζουν και να ενεργοποιούν end-to-end network slicing, με ενδεχομένως dedicated συστατικά / στοιχεία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των χρηστών τους, είτε ανάλογα με τον τύπο χρήσης, είτε ανάλογα με την ομάδα ή τον οργανισμό.
I.C.: Ποιον ρόλο διαδραματίζει η Ericsson σε έργα που αφορούν την ενσωμάτωση δικτύων 5G για τη δημόσια ασφάλεια στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έργο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δικές μας ανάγκες και προκλήσεις;
S.C.: Η Ericsson συμμετέχει ενεργά στην αγορά, αποτελώντας αναγνωρισμένο ηγέτη τόσο στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας όσο και στο πρότυπο 3GPP, διασφαλίζοντας ότι τα πρότυπα εξελίσσονται με γνώμονα τις απαιτήσεις των χρηστών «κρίσιμης σημασίας», ενσωματώνοντας βασικές ανάγκες στο χαρτοφυλάκιο της.
Πέρα από αυτό, η Ericsson είναι σήμερα ο κύριος πάροχος τηλεπικοινωνιών για τις πρώτες εθνικές επιχειρησιακές εφαρμογές, αντλώντας γνώσεις από αυτά τα αρχικά έργα, και συμβάλλοντας στην εξέλιξη του τομέα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα διδάγματα μπορούν να αξιοποιηθούν από οποιαδήποτε Αρχή επιθυμεί να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, και πιστεύουμε ότι κάθε περίπτωση αξίζει μία ειδική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την τοπική πραγματικότητα.
Ένα παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι το FirstNet στις ΗΠΑ: το 2001, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να ακολουθείται μία ξεχωριστή προσέγγιση στις επικοινωνίες για τη δημόσια ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα ιδρύθηκε η FirstNet Authority, χρηματοδοτούμενη για να αναλάβει, να υλοποιήσει και να λειτουργήσει -σε συνεργασία με βασικό εταίρο- την επόμενη γενιά επικοινωνιών κρίσιμης σημασίας. Χρόνια αργότερα, τα γεγονότα και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η FirstNet ενσωμάτωσε την πλειοψηφία των οργανισμών, χάρη σε εξατομικευμένες συμφωνίες που λήφθηκαν υπ’ όψη με βάση τις απαιτήσεις των ομάδων χρηστών.
I.C.: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα δίκτυα δημόσιας ασφάλειας κατά τη μετάβαση από τα παραδοσιακά συστήματα LMR σε δίκτυα 5G; Ποιες στρατηγικές ακολουθεί η Ericsson για να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση, ενώ ενισχύει την ανθεκτικότητα του δικτύου υπό συνθήκες κρίσης;
S.C.: Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί για να διασφαλιστούν οι εντολές, οι στόχοι, οι προϋπολογισμοί, οι ρόλοι και οι ευθύνες, η κατανόηση των τεχνικών απαιτήσεων του δικτύου, οι ανάγκες των χρηστών, η αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους φορείς και στη συνέχεια ένα migration plan, με βήμα προς βήμα προσέγγιση.
Η Ericsson, ως πάροχος υποδομών τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζει την κατανόηση και τη διάδοση των απαιτήσεων για την κατασκευή μίας τέτοιας υποδομής δικτύου, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις μακροπρόθεσμες ανάγκες, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των «κρίσιμων υπηρεσιών» λόγω της πλήρους αλλαγής μίας περιορισμένης λύσης και της δημιουργίας περιττών εξόδων, με έναν τρόπο που να επιτρέπει την κλιμάκωση, έχοντας κατά νου την εξέλιξη της τεχνολογίας και των περιπτώσεων χρήσης.
I.C.: Η Ericsson δοκιμάζει καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη περιοχών με χαμηλή ή καθόλου κάλυψη δικτύου, μέσω drones και άλλων κινητών σταθμών. Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη αυτών των λύσεων, και ποια είναι τα βασικά οφέλη τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή σε απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν άμεση βοήθεια;
S.C.: Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για να καλύψουν τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι αναπτυσσόμενες λύσεις ραδιοεπικοινωνίας με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω δορυφόρου (backhauling) ή και οι αυτόνομες τακτικές (self-sufficient tactical) λύσεις.
Αυτές οι λύσεις εξασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα για τους τελικούς χρήστες σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο απαιτούν κατάλληλο προγραμματισμό, ξεκινώντας από τον καθορισμό της υπηρεσίας, σε συνδυασμό με το ήδη εγκατεστημένο δίκτυο κρίσιμης σημασίας (macro mission critical network).
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Infocom