Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τέταρτη δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων αξίας 323 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ψηφιακού σκέλους του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη». Οι νέες προκηρύξεις αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διάδοσης γρήγορων, ασφαλών και βιώσιμων προηγμένων υποδομών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας κορμού, των δικτύων 5G και της κβαντικής επικοινωνίας.
Η ανάπτυξη συνδέσεων κορμού, κυρίως μέσω υποβρύχιων και επίγειων καλωδίων, θα χρηματοδοτηθεί με 128 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της προκήρυξης «Συνδεσιμότητα κορμού για ψηφιακές παγκόσμιες πύλες». Οι συνδέσεις αυτές θα βελτιώσουν τις επιδόσεις και την ανθεκτικότητα των δικτύων συνδεσιμότητας εντός της ΕΕ, με τα νησιά, τις απομακρυσμένες και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της, τις αραιοκατοικημένες περιοχές, καθώς και με τρίτες χώρες. Η προκήρυξη συνάδει με τη Σύσταση σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών υποθαλάσσιων καλωδίων και τη στρατηγική Global Gateway.
Η προκήρυξη έργων μεγάλης κλίμακας 5G για έξυπνες κοινότητες και διαδρόμους, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αυτόνομων υποδομών 5G, στηρίζοντας το όραμα για ένα συνδεδεμένο, συνεργατικό υπολογιστικό δίκτυο που ορίζεται στη Λευκή Βίβλο «Διαχείριση των αναγκών της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές». Θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του 5G ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στις έξυπνες κοινότητες και κατά μήκος διαδρόμων μεταφορών, όπως η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα.
Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται με 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της προκήρυξης για τις ευρωπαϊκές υποδομές κβαντικής επικοινωνίας (EuroQCI) θα χρηματοδοτήσουν τη διασυνοριακή διασύνδεση των εθνικών δικτύων υποδομών κβαντικής επικοινωνίας (τα οποία αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο με τη στήριξη του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη»), καθώς και τις συνδέσεις μεταξύ του επίγειου και του διαστημικού τμήματος της EuroQCI.