Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης, η οποία κοινοποιήθηκε στο CNBC.
Η έκθεση «European Tech Insights», που ανέλυσε τις απόψεις περισσότερων από 3.000 ατόμων στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι το 75% υποστηρίζει τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά δεδομένα, από την αστυνομία και τον στρατό, για σκοπούς παρακολούθησης.
Η έκταση αυτής της υποστήριξης αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ευρώπη εφαρμόζει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων στον κόσμο. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ένα πλαίσιο που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες των χρηστών.
Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους συγκεκριμένους κανόνες βρίσκονται αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα. Μια εταιρεία που παραβιάζει τους κανόνες του GDPR μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως και 4% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της ή 20 εκατομμύρια ευρώ, όποιο ποσό είναι υψηλότερο.
«Δεν είναι σαφές ότι το κοινό έχει σκεφτεί τις επιπτώσεις αυτών των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ikhlaq Sidhu, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου IE, στο CNBC.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, το επίπεδο υποστήριξης για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιες λειτουργίες, όπως η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας, ήταν ακόμη υψηλότερο, φτάνοντας στο 79%.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι αποφάσεις για αποφυλακίσεις, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (64%) αντιτίθεται στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Παρά την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και την ασφάλεια, φαίνεται πως οι πολίτες ανησυχούν πολύ περισσότερο για τον ρόλο της στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η έκθεση του Πανεπιστημίου IE διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων (67%) φοβάται την πιθανότητα χειραγώγησης των εκλογών μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής παραπληροφόρησης, με ορισμένους χρήστες να επιχειρούν σκόπιμα να χρησιμοποιήσουν ψευδείς πληροφορίες για να αλλοιώσουν τις απόψεις των άλλων. Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι τα λεγόμενα deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραποιήσουν τις δηλώσεις των πολιτικών ή να διαδώσουν άλλες μορφές παραπληροφόρησης.
«Η τεχνητή νοημοσύνη και τα deepfakes είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μιας τάσης παραπληροφόρησης και απώλειας της δυνατότητας επαλήθευσης», δήλωσε ο Sidhu στο CNBC. «Αυτή η τάση αυξάνεται από την αρχή του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αλγόριθμων αναζήτησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».
Πράγματι, σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 31% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη επηρεάσει τις εκλογικές τους αποφάσεις. Αυτό έρχεται καθώς οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ πλησιάζουν, με την τωρινή αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να είναι υποψήφια απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Η έκθεση του Πανεπιστημίου IE διαπίστωσε, επίσης, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ γενιών στην αντίληψη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.
Περίπου το ένα τρίτο (34%) των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών θα εμπιστεύονταν μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για να ψηφίσει εκ μέρους τους. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 29% για τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και μόλις στο 9% για όσους είναι άνω των 65 ετών.