Η ψηφιοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών αποτελεί πλέον το βασικό όπλο του έργου του Κτηματολογίου τόσο στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αποτελεί γεγονός ότι η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα υπό την εποπτεία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας του ελληνικού δημοσίου που εντάσσει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρικτικά στη λήψη διοικητικών αποφάσεων και σύντομα μια νέα πλατφόρμα, η metavoles.ktimatologio.gr, θα δοθεί προς χρήση ώστε ο πολίτης να διορθώνει ή να συμπληρώνει στοιχεία τα οποία αφορούν την ιδιοκτησία του.
Ο κ. Κυρανάκης στη συνέντευξη στο Infocom αναφέρεται επίσης στην εξέλιξη των υπηρεσιών του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να θωρακιστεί από κυβερνοεπιθέσεις το Κτηματολόγιο καθώς και στο διαγωνισμό ρομποτικής που πρόσφατα φιλοξένησε η χώρα μας.
Ένα από τα όπλα σας στη μάχη για να αποκτήσει η χώρα Κτηματολόγιο είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες. Ποιες είναι οι βασικότερες και τι θα πετύχουν αναφορικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη;
Ένα πολύ σημαντικό μέρος των ψηφιακών υπηρεσιών που εισάγουμε αφορά πρώτα και κύρια τους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την άμεση συνδιαλλαγή με τον φορέα του Κτηματολογίου εκ μέρους των πολιτών – δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους δικηγόρους είναι το archive.ktimatologio.gr, από όπου μπορούν εύκολα, γρήγορα και απομακρυσμένα να πραγματοποιήσουν έρευνα βιβλίων για τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων που έχουν ψηφιοποιηθεί. Το έργο ψηφιοποίησης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ανά μερικές εβδομάδες προστίθενται τα αρχεία περισσότερων γραφείων και συνολικά θα σκαναριστούν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο σελίδες χαρτιού.
Όσον αφορά τους πολίτες, υπάρχει πλέον ο Ψηφιακός Βοηθός AI, ένα chatbot στα πρότυπα του chatGPT, στο οποίο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει για κάθε πράξη που σκοπεύει να κάνει. Είναι διαθέσιμο στο ktimatologio.gr/assistant και νομίζω ότι για έναν φορέα που τις τελευταίες πολλές δεκαετίες έχει συνδεθεί στο μυαλό των πολιτών με την ταλαιπωρία, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους.
Επίσης υπάρχει και το maps.ktimatologio.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τη χρονική φάση κτηματογράφησης στην οποία βρίσκεται η περιοχή του και το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, τις σχετικές προθεσμίες για τις διαδικασίες δηλώσεων, προανάρτησης και ανάρτησης, ή να εντοπίσουν με zoom το ακίνητο που τους ενδιαφέρει να δηλώσουν ή να διορθώσουν. Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν καθαρή εικόνα για την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας τους και να κάνουν ψηφιακά τις σχετικές ενέργειες, αν αυτές απαιτούνται, ενόψει της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου το 2025.
Προφανώς υπάρχει και συνέχεια. Ποιες είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του Κτηματολογίου;
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι μετά και τη δημοσίευση του νέου νόμου για τα ακίνητα, το Κτηματολόγιο γίνεται πλέον και επισήμως ο πρώτος φορέας του ελληνικού δημοσίου που εντάσσει τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης υποστηρικτικά στη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Η ΤΝ αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου.
Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο. Το νέο εργαλείο AI έχει τη δυνατότητα και διαβάζει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, αναγνωρίζει το είδος της πράξης, εντοπίζει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων, εφαρμόζει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως είναι οι φορολογικές ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, δημιουργεί αυτόματα μια εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.
Με τη χρήση του εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία χρήσης του λογισμικού και τις δοκιμές που είχαν προηγηθεί. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που ενδεχομένως χρήζουν προσοχής.
Μία δεύτερη σημαντική αλλαγή που προκύπτει από την ψήφιση του νόμου και συνδέεται με τη δυνατότητα του πολίτη να διορθώνει ή να συμπληρώνει στοιχεία τα οποία αφορούν την ιδιοκτησία του, είναι η λειτουργία της πλατφόρμας metavoles.ktimatologio.gr, που θα γίνει διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2025. Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις που κατά κανόνα προκύπτουν από σύγχρονες μετρήσεις στο εμβαδόν πολλών ακινήτων. Μία κατοικία που στα αρχικά σχέδια μπορεί να εμφανιζόταν ότι ήταν 100 τετραγωνικά, μπορεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου να προκύπτει ότι είναι 103 ή 104. Η σχετική μεταβολή θα γίνεται πλέον με απλό τρόπο, εξωδικαστικά, μονομερώς, όπως εξαρχής ήθελαν οι ιδιοκτήτες. Φτάνει, εννοείται, να μη θίγονται τα δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών.
Ποια θα είναι η εξέλιξη του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων;
Ήταν δέσμευσή μας από 1/1/2024 η ψηφιακή πλατφόρμα να είναι έτοιμη και λειτουργική και οι μεταγραφές ακινήτου μεταξύ ιδιωτών που κατατίθενται ψηφιακά να ολοκληρώνονται εντός μίας εργάσιμης. Είχαμε συναντήσει τότε πολλές αντιδράσεις, αλλά και δεχτεί μεγάλη αμφισβήτηση και από την αντιπολίτευση και από συναδέλφους σας, για το κατά πόσο ο Ψηφιακός Φάκελος θα είναι έτοιμος και λειτουργικός τόσο νωρίς και το κατά πόσο θα μπορέσει να τηρηθεί η δέσμευση που δώσαμε για μεταγραφή σε 1 εργάσιμη ημέρα.
Ωστόσο, σχεδόν 1 χρόνο μετά, είμαστε σε θέση να πούμε ότι 100% των μεταγραφών που έγιναν μέσα από τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης, ολοκληρώθηκαν πράγματι εντός μίας ημέρας, πολλές εξ αυτών και αρκετά νωρίτερα. Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη μεταγραφή, τον περασμένο Ιανουάριο, που αφορούσε ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε μέσα σε 14 μόλις λεπτά. Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του Φακέλου, αυτή τη στιγμή μέσα από το akinita.gov.gr εξυπηρετούνται αποκλειστικά αγοραπωλησίες φυσικών προσώπων για κτηματογραφημένα ακίνητα. Έχουμε πει ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι στο προσεχές διάστημα θα εντάξουμε και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και λοιπές πράξεις όπως είναι η δωρεά, η γονική παροχή και η αποδοχή κληρονομιάς. Στόχος μας είναι βήμα-βήμα να μετατρέψουμε το Κτηματολόγιο σε έναν φορέα ψηφιακό, φιλικό, προσβάσιμο για τον πολίτη.
Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει προκειμένου να θωρακιστεί το Κτηματολόγιο από νέα κυβερνοεπίθεση.
Το σύνολο των κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών δέχεται πάνω από 13 εκατομμύρια επιθέσεις την εβδομάδα, οπότε ας σημειώσουμε αρχικά ότι μια ακόμη δεν είναι είδηση. Είδηση θα ήταν αν παραβιαζόταν η βάση δεδομένων, κάτι που απετράπη χάρη στα αντανακλαστικά και το σωστό συντονισμό των στελεχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που διαχειρίστηκαν το θέμα.
Έκτοτε λάβαμε μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση των υποδομών του φορέα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των servers (στο Κτηματολόγιο υπήρχαν Windows servers 2000 και 2003), την εγκατάσταση λογισμικών διαγνωστικού ελέγχου σε κάθε τερματικό, την αναβάθμιση των firewall, την αυστηρότερη τήρηση του κανόνα για 2-factor-authentication, αλλά και συνεχείς οδηγίες σε υπαλλήλους για τη σωστή χρήση των υπηρεσιακών τους e-mail και κωδικών, καθώς και την αναβάθμιση των απομακρυσμένων προσβάσεων.
Όλους αυτούς τους μήνες, η συμμετοχή τόσο της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ όσο και του National CERT ήταν κομβική και θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά μαζί με τους υπαλλήλους της Πληροφορικής του Κτηματολογίου για την αποκατάσταση των προβλημάτων.
Πως εκτιμάτε ότι θα ενισχυθεί η ελληνική αγορά δορυφορικών υπηρεσιών με τις δράσεις για τους μικροδορυφόρους;
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση σμήνους ελληνόκτητων Μικροδορυφόρων Τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι μικροδορυφόροι, θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρχών να παρακολουθούν τα σύνορα της χώρας μας, να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές. Οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα ζωτικής σημασίας, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις για επιχειρησιακά ζητήματα.
Στόχος μας στο Υπουργείο είναι να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις και εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Με τις τεχνολογίες που αφορούν στο διάστημα, αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στη Γη. Πλέον μπορούμε να χαρτογραφούμε, να παρατηρούμε, να οργανωνόμαστε με βάση τα «μάτια» που θα έχουμε εκεί ψηλά στο διάστημα, παρέχοντας έτσι στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική Προστασία την κατάλληλα δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Αλλά κάτι που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για αυτά τα έργα. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να τα υλοποιήσουν, έχουν δεσμευθεί ώστε τουλάχιστον το 30% των χρημάτων να τα επενδύσουν σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας, να επιστρέψουν δηλαδή στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, έχουν ήδη προσλάβει νέα παιδιά, νέους επιστήμονες που ανήκουν στη γενιά του brain drain και επιστρέφουν στην Ελλάδα με καλά αμειβόμενες δουλειές. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικά από αυτά τα παιδιά και ήταν βαθιά συγκινητικό γιατί όλοι μου είπαν ότι ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα μας, αλλά δεν θα το πετύχαιναν αν δεν τους είχε παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία. Είναι ένας τομέας ο οποίος δεν ήταν ανεπτυγμένος στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και που αν όλα πάνε καλά θα μπορέσει να αναπτυχθεί ραγδαία μέσα από αυτό το πρόγραμμα.
Ποια είναι η προστιθέμενη αξία για τη χώρα από τον διαγωνισμό μαθητικής ρομποτικής “FIRST Global Challenge 2024” που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες εβδομάδες;
Το FIRST Global Challenge είναι μια τεράστια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι μέσα από μια προσπάθεια 2 ετών, είχαμε φέτος τη δυνατότητα να τον φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα τη χώρα από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και που «γέννησε» το Ολυμπιακό πνεύμα.
Τα οφέλη για την πατρίδα μας και τη διεθνή της παρουσία είναι πολλά. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να γνωρίζει, και οι 193 χώρες που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τον διαγωνισμό, ότι η Ελλάδα κάνει ψηφιακά άλματα, είναι ανοιχτή στην καινοτομία, αλλά και σε νέους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να κάνουν εδώ πραγματικότητα τα όνειρα τους. Φέτος ο πλανήτης και ειδικά η περιοχή μας, βιώνει μια πολύ μεγάλη περίοδο έντασης. Ανάμεσα σε αυτές τις 193 χώρες που έστειλαν τις Εθνικές τους αντιπροσωπείες στην Αθήνα για να διαγωνιστούν, βρίσκονται και χώρες που πολιτικά ή ακόμη και στρατιωτικά βρίσκονται σε ενεργή σύγκρουση. Όμως απέδειξαν ότι σε επίπεδο μαθητών και νέας γενιάς μπορούν να συνεργάζονται και να δείχνουν στην πράξη τι σημαίνει το Ολυμπιακό πνεύμα στην ιστορικότητά του.
Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα το οποίο θέλαμε να δώσουμε και ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι μέσω της τεχνολογίας, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών, μέσω της ρομποτικής, φέραμε στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά όλων αυτών των χωρών, με σκοπό να βοηθήσουμε ώστε να φτιαχτεί μια νέα γενιά που θα δει διαφορετικά την επόμενη μέρα αυτού του κόσμου.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την εφαρμογή των δράσεων Smart Readiness και Gigabit Voucher Scheme αναφορικά με τα δίκτυα FTTH.
Αρχικά να πούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου και του αξίζουν πραγματικά τα εύσημα για την πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει για την βελτίωση των σχετιζόμενων υπηρεσιών. Οι επενδύσεις των εταιρειών στον τομέα αυτό την επόμενη διετία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν αυτό συνδυαστεί άμεσα και με γενναίες αποφάσεις για παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα μέσω των δύο προγραμμάτων επιδότησης που έχουμε εξασφαλίσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΠΔΕ, δηλαδή του Smart Readiness και του Gigabit voucher, θα μιλάμε για ακόμη πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στους δείκτες ευρυζωνικότητας.
Μέσω του προγράμματος «Smart Readiness», που ήδη υλοποιείται, χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω του Gigabit voucher, η πλατφόρμα για τη χορήγηση του οποίου θα είναι διαθέσιμη πολύ άμεσα, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80 εκατομμύρια ευρώ και το πιο σημαντικό: χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με όλες τις μελέτες που φτάνουν στα χέρια μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το FTTH, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο αριθμός των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών αυξήθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 κατά 34.5% (4η θέση στην ΕΕ ως προς τον ρυθμό αύξησης). Στόχος μας είναι αυτός ο ρυθμός συνεχώς να αυξάνεται, μέχρις ότου να μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα εποχή για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας.