Η HP δημοσίευσε την δεύτερη ετήσια έρευνα HP Work Relationship Index (WRI), μια ολοκληρωμένη μελέτη που διερευνά τη σχέση του κόσμου με την εργασία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 15.600 ερωτηθέντες από διάφορους κλάδους σε 12 χώρες, αποκαλύπτει ότι η εργασία εξακολουθεί να μην λειτουργεί πραγματικά. Μόνο το 28% των knowledge workers έχει υγιή σχέση με την εργασία, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τα περσινά ευρήματα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα εστιάζουν σε δύο πιθανές λύσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με την εργασία: Τεχνητή νοημοσύνη και εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες.
«Γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες των εργοδοτών και των εργαζομένων έχουν εξελιχθεί και πιστεύουμε ότι η έξυπνη τεχνολογία είναι το κλειδί για την κάλυψη των αναγκών του σημερινού εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο Enrique Lores, President και CEO of HP Inc. «Το μέλλον της εργασίας θα αναδειχθεί με τη χρήση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία λύσεων και εμπειριών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και θα επιτρέψουν στα άτομα να επιτύχουν προσωπική και επαγγελματική ολοκλήρωση».
Οι εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο υγιείς σχέσεις με την εργασία
Στο δεύτερο έτος κυκλοφορίας της, η μελέτη συνέχισε να αναλύει στοιχεία των σχέσεων των ανθρώπων με την εργασία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της εργασίας στη ζωή τους, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων, των εργαλείων, των χώρων εργασίας και των προσδοκιών τους από την ηγεσία. Φέτος, η WRI αποκαλύπτει μια σημαντική καθολική ανάγκη των knowledge workers εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες.
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των επαγγελματιών εξέφρασαν την επιθυμία τους για εξατομικευμένες εργασιακές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοσμένων χώρων εργασίας, πρόσβασης σε προτιμώμενες τεχνολογίες και ευέλικτων περιβαλλόντων εργασίας. Αυτές οι εμπειρίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων με την εργασία και έχουν θετικές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις:
– Το 64% των knowledge workers δηλώνουν ότι αν η εργασία ήταν προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα επένδυαν περισσότερο στην ανάπτυξη της εταιρείας τους.
– Το 69% των knowledge workers πιστεύει ότι αυτό θα βελτίωνε τη συνολική τους ευημερία.
– Το 68% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα τους έδινε κίνητρο να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους σημερινούς εργοδότες τους.
Αυτή η επιθυμία για εξατομίκευση είναι τόσο έντονη που το 87% δηλώνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν από μέρος του μισθού τους γι’ αυτό. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν έως και 14% του μισθού τους, ενώ οι εργαζόμενοι της Gen Z θα έδιναν έως και 19%.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέες ευκαιρίες για εξιδεικευμένους επαγγελματίες να απολαμβάνουν την εργασία και να βελτιώνουν την παραγωγικότητα
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τους knowledge workers έχει αυξηθεί στο 66% το 2024, από 38% πέρυσι. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν AI βλέπουν τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιέστερης σχέσης με την εργασία:
– Το 73% αισθάνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη δουλειά τους και σχεδόν 7 στους 10 (69%) προσαρμόζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να είναι πιο παραγωγικοί, υποδεικνύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένα συστατικό για την ανάπτυξη μιας πιο εξατομικευμένης εργασιακής εμπειρίας.
– Το 60% δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
– Το 68% δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους ανοίγει νέες ευκαιρίες για να απολαμβάνουν την εργασία τους.
– Το 73% συμφωνεί ότι η καλύτερη κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης θα διευκολύνει την εξέλιξη της καριέρας τους.
Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη είναι κατά 11 φορές πιο ευτυχισμένοι με τη σχέση τους με την εργασία τους από τους συναδέλφους τους που δεν τη χρησιμοποιούν. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τεθεί η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των εργαζομένων το συντομότερο δυνατό, καθώς οι χρήστες που δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη έχουν δείξει αυξημένο φόβο για την αντικατάσταση της εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη, με το 37% να εκφράζει ανησυχία, μια αύξηση +5 μονάδων από πέρυσι.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στερούνται αυτοπεποίθησης- οι γυναίκες επιχειρηματίες αναδεικνύονται
Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα η έκθεση δείχνει μικρή μεταβολή, οι χώρες που είδαν αύξηση στον ατομικό δείκτη εργασιακών σχέσεων είδαν μικρή βελτίωση στους έξι βασικούς παράγοντες μιας υγιούς σχέσης με την εργασία – κυρίως στους παράγοντες Ηγεσία και Εκπλήρωση. Η φετινή έκθεση αποκάλυψε ότι η εμπιστοσύνη στην ανώτερη ηγεσία παραμένει κρίσιμος παράγοντας για μια υγιή σχέση εργασίας, αλλά υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ της αναγνώρισης της σημασίας των ανθρώπινων δεξιοτήτων (π.χ. ενσυνειδητότητα, αυτογνωσία, επικοινωνία, δημιουργική σκέψη, ανθεκτικότητα, ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη) και της εμπιστοσύνης των ηγετών να προσφέρουν:
– Ενώ πάνω από το 90% των ηγετών αναγνωρίζουν τα οφέλη της ενσυναίσθησης, μόνο το 44% αισθάνεται σίγουρο για τις ανθρώπινες δεξιότητές του.
– Μόνο το 28% των εργαζομένων βλέπουν σταθερά ενσυναίσθηση από τους ηγέτες τους, παρά το γεγονός ότι το 78% την εκτιμά ιδιαίτερα.
Ωστόσο, η φετινή έρευνα αποκάλυψε ένα φωτεινό σημείο: τις γυναίκες επιχειρηματίες. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν 10 φορές μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις σκληρές δεξιότητές τους (τεχνικές δεξιότητες, υπολογιστές, παρουσιάσεις κ.λπ.) και, κυρίως, 13 φορές μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις ανθρώπινες δεξιότητες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση των γυναικών επιχειρηματιών και στις δύο δεξιότητες αυξήθηκε το τελευταίο έτος (+10 μονάδες στις ανθρώπινες δεξιότητες, +4 μονάδες στις σκληρές δεξιότητες), ενώ η αυτοπεποίθηση των ανδρών επιχειρηματιών παρέμεινε στάσιμη στις ανθρώπινες δεξιότητες και μειώθηκε στις σκληρές δεξιότητες (-3 μονάδες).