Το φάσμα υψηλής χωρητικότητας των 6 GHz πρέπει να αδειοδοτηθεί στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε επαρκή, τυπικά επίπεδα ισχύος, ώστε να επιτρέψει την πλήρη γκάμα των περιπτώσεων χρήσης, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, και να προσφέρει το μέγιστο όφελος για τις παγκόσμιες ψηφιακές οικονομίες.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης «Mobile Evolution in 6 GHz», που δημοσιεύθηκε από την GSMA, η οποία εκπροσωπεί τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Η έκθεση συνδυάζει νέα έρευνα της GSMA Intelligence με την τελευταία ανάλυση της χρήσης κινητής από την Ookla, εξετάζοντας το πώς η κατανομή του φάσματος στην κρίσιμη ζώνη των 6.425-7.125 GHz μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ρυθμιστικών αρχών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 70% της σημερινής χρήσης κινητών γίνεται σε εσωτερικούς χώρους και το 85% αυτής της χρήσης βασίζεται στο φάσμα «μεσαίας ζώνης», το οποίο υποστηρίζει ροή δεδομένων υψηλού εύρους ζώνης. Αυτή η κρίσιμη ζώνη επιτρέπει ένα τεράστιο φάσμα βιομηχανικών και εμπορικών εφαρμογών, που εξαρτώνται από δίκτυα υψηλής χωρητικότητας με χαμηλή καθυστέρηση.
Η παγκόσμια αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων στα κινητά δίκτυα το 2023 ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο έτος. Η αύξηση του 2023 και μόνο ξεπέρασε το ρεκόρ του 2018. Στο μέλλον, η αύξηση της κυκλοφορίας ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας μεταξύ 2023 και 2030 αναμένεται να είναι περίπου 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη επταετία, ανάλογα με την περιοχή.
Το φάσμα χωρίς άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά καθώς οι χρήστες υιοθετούν νεότερες τεχνολογίες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Ookla δείχνουν ότι μεταξύ 22% και 78% της χρήσης Wi-Fi γινόταν μέσω παλαιότερης τεχνολογίας Wi-Fi 4, ενώ η χαμηλότερη ζώνη των 6 GHz χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα για το Wi-Fi 6E στις χώρες όπου ήταν διαθέσιμη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με την GSMA, πρέπει να αποφεύγουν την κατανομή φάσματος για να αντισταθμίσουν την αναποτελεσματική χρήση χωρίς άδεια. Η προτεραιοποίηση της μετάβασης στο Wi-Fi 6 θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Wi-Fi χωρίς να περιοριστεί το αδειοδοτημένο φάσμα στα 6 GHz.
Μετά την αναγνώριση της ζώνης των 6 GHz για χρήση από τα κινητά δίκτυα IMT στη Διάσκεψη WRC-23 στο Ντουμπάι, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις εξετάζουν την εφαρμογή των αποφάσεων στους εθνικούς κανονισμούς.
Η WRC-23 εναρμόνισε τα όρια ισχύος που μπορούν να εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας στη ζώνη των 6 GHz. Αυτό έγινε για να επιτραπεί η δημιουργία ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος, που θα υποστηρίζει την οικονομική προσιτότητα και τη ψηφιακή ένταξη μέσω οικονομιών κλίμακας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της GSMA δείχνουν ότι αν οι ρυθμιστικές αρχές μειώσουν αυτά τα τυπικά όρια ισχύος για να περιορίσουν τη χρήση κινητών σε εξωτερικούς χώρους και, θεωρητικά, να αυξήσουν το φάσμα του Wi-Fi σε εσωτερικούς χώρους, θα μειώσουν την πρόσθετη χωρητικότητα που προσφέρουν τα 6 GHz για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.
Με τη μειωμένη ισχύ, τα οικονομικά οφέλη είναι χαμηλότερα από αυτά της ζώνης με τυπική ισχύ, καθώς οι κινητές επικοινωνίες θα περιορίζονται από το φάσμα. Επιπλέον, δεδομένου ότι η πλειονότητα της κίνησης της κινητής τηλεφωνίας προέρχεται από εσωτερικούς χώρους, δεν υπάρχει σαφής λογική για την επιβολή διαχωρισμού εσωτερικού/εξωτερικού στη ζώνη.
Η Luciana Camargos, επικεφαλής του τμήματος φάσματος της GSMA, δήλωσε: «η έκθεση δείχνει ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα χρειαστεί να διαχειριστούν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας στα δίκτυά τους κατά την επόμενη δεκαετία. Οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την κατανομή του φάσματος στη ζώνη των 6 GHz θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη των ψηφιακών οικονομιών κατά την επόμενη φάση της εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας».
«Μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία θα μεγιστοποιεί το φάσμα χωρίς άδεια στη χαμηλότερη ζώνη των 6 GHz, με αδειοδοτημένη, τυπικής ισχύος κινητή επικοινωνία στη ζώνη των άνω των 6 GHz, μπορεί να αποφύγει περίπλοκες τεχνικές λύσεις και περιορισμούς ισχύος, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των κινητών δικτύων. Οι εναρμονισμένες παγκοσμίως συνθήκες θα υποστηρίξουν την οικονομική προσιτότητα και την ψηφιακή ένταξη, καθώς και την ανάπτυξη της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας».