Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί κυρίως από ξένους φορείς για τη δημιουργία μεγάλων Κέντρων Δεδομένων ωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξετάσει τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας σε συνάρτηση με αυτού του είδους τις υποδομές που θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) προχώρησε στη ανάθεση του έργου «Μελέτη για τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την εγκατάσταση και τη δημιουργία Data Centers στην ελληνική επικράτεια», χρηματοδοτούμενο από την έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εταιρία Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
Όπως επισημαίνεται στόχος του έργου αποτελεί η αναγνώριση και αξιολόγηση των απαιτήσεων ενεργειακών υποδομών για τη λειτουργία κέντρων δεδομένων λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια χωροθέτησής τους και την εκτιμώμενη εξέλιξη της σχετικής αγοράς.
Στο φυσικό αντικείμενο του έργου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η χαρτογράφηση ενεργειακών αναγκών και ειδικότερα η εκπόνηση σεναρίων ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κέντρων δεδομένων ανά κατηγορία επένδυσης σε επίπεδο χώρας.
Ειδικότερα ζητούμενα της μελέτης είναι:
Η χαρτογράφηση και ανάλυση των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών κέντρων δεδομένων αναφορικά με τη χωρητικότητα και την εκτιμώμενη πληρότητα και η αναγνώριση γεωγραφικών περιοχών με επενδυτική προτεραιοποίηση και ομαδοποίηση αναγκών κατανάλωσης και ισχύος.
Οι απαιτήσεις ενεργειακών υποδομών και οι δυνατότητες υποδοχής νέων εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων και ανάλυση των υφιστάμενων και προβλεπόμενων περιορισμών – κορεσμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής με γεωγραφική ανάλυση και προσδιορισμό αναφορικά με τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες επενδύσεις δικτύων βάσει σχετικών πλάνων ανάπτυξης.
Η εκτίμηση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές που δύνανται να απαιτηθούν και η χαρτογράφηση περιοχών όπου η εγκατάσταση κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες (βάσει των υφιστάμενων πλάνων ανάπτυξης) υποδομές δικτύων.
Η αξιολόγηση καταλληλότητας των περιοχών αυτών για την εγκατάσταση κέντρων
δεδομένων βάσει κριτηρίων αδειοδότησης νέων ενεργειακών υποδομών,
(π.χ. διαθεσιμότητα γης, εγγύτητα σε πελάτες, υποδομές μεταφοράς δεδομένων κλπ).
Η αναγνώριση δυνατοτήτων ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ για απευθείας κάλυψη ενεργειακών αναγκών των κέντρων δεδομένων.
Προτάσεις κινητροδότησης ενεργειακών υποδομών για κέντρα δεδομένων σε περιοχές που πληρούν κριτήρια και χαρακτηριστικά των Διαχειριστών, η ανάπτυξη πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την εισαγωγή όλων των βασικών στοιχείων σχετικά με δυνητικές επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.
Η συνολική διάρκεια του έργου εκτιμάται σε τρεις μήνες.