Μια «έκρηξη» στην ανάπτυξη της αγοράς των data centers αναμένεται να παράγει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να επιταχύνει τις επενδύσεις σε προσπάθειες απανθρακοποίησης, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.
Οι hyperscalers, στους οποίους περιλαμβάνονται η Google, η Microsoft, η Meta και η Amazon, είναι επικεφαλής της ταχείας εξάπλωσης των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων, για να επεκτείνουν τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες τηρούν τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν τις εκπομπές που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη από τα κέντρα δεδομένων μέχρι το 2030.
«Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη αγορά για λύσεις απανθρακοποίησης», σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Morgan Stanley τη Δευτέρα, στην οποία αναφέρεται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως θα αντιστοιχούν περίπου στο 40% των εκπομπών που παράγουν οι ΗΠΑ σε έναν μόνο χρόνο.
Η ανάπτυξη των data centers αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, στον εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και στα λεγόμενα πράσινα δομικά υλικά, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) και οι διαδικασίες απομάκρυνσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.
Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως αυξήθηκε από 3.600 το 2015 σε περισσότερα από 7.000 σήμερα. Αυτά τα data centers έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, καθώς, εάν λειτουργήσουν συνεχώς και με πλήρη ισχύ, θα καταναλώνουν 508 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ξεπερνώντας τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρών όπως η Ιταλία ή η Αυστραλία.
Στο μέλλον, η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων προβλέπεται να φτάσει τις 1.580 TWh έως το 2034, κάτι που ισοδυναμεί με την τρέχουσα κατανάλωση ενέργειας της Ινδίας. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις συνοδεύονται από σημαντική αβεβαιότητα, δεδομένης της ραγδαίας προόδου και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης – καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις της είναι εξαιρετικά σημαντικές, σε σχέση και με την εκπαίδευση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται.
Παρά την ταχεία επέκταση, οι τεχνολογικές εταιρείες τονίζουν ότι τα data centers αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας. Ωστόσο, έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μια τέτοια αύξηση είναι σημαντική, δεδομένου ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σχετικά σταθερή ή ακόμη και μειώθηκε σε ορισμένες περιοχές.