Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) δημοσίευσε μια ενημερωμένη έκδοση των Ραδιοκανονισμών, της διεθνούς συνθήκης που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διέπει τη χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και των τροχιών δορυφόρων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ITU αναφέρει ότι η έκδοση του 2024 των Ραδιοκανονισμών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025, είναι το αποτέλεσμα μιας τετραετούς διαδικασίας που κορυφώθηκε με τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών (WRC-23), που φιλοξενήθηκε πέρυσι στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι Ραδιοκανονισμοί της ITU, όπως επισημαίνει η ίδια η Ένωση, διέπουν τη παγκόσμια χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και των τροχιών των δορυφόρων για όλες τις ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συστήματα και εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών και κινητών ευρυζωνικών δικτύων, των δορυφορικών συστημάτων, της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής μετάδοσης, της ραδιοναυτιλίας, της μετεωρολογικής παρακολούθησης και πρόγνωσης, της διαστημικής έρευνας και εξερεύνησης της Γης, των υπηρεσιών ερασιτεχνικού ραδιοφώνου και άλλων θεμάτων.
«Η έκδοση του 2024 των Ραδιοκανονισμών αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον κόσμο της τεχνολογίας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin. «Σύμφωνα με την ITU, καθώς η τεχνολογική πρόοδος προχωρά και η ζήτηση για φάσμα αυξάνεται, η διεθνής συνθήκη συνεχίζει να εξελίσσεται για να φιλοξενήσει νέες ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες και εφαρμογές, να ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές μεταξύ των υπηρεσιών και να διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε αυτόν τον απαραίτητο πόρο».
Η ITU αναφέρει ότι η συνθήκη λειτουργεί ως θεμέλιο για τη διαχείριση του διεθνούς φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, διασφαλίζοντας ότι οι κατανομές του φάσματος συμβαδίζουν με το ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο και ικανοποιούν τις ανάγκες των σύγχρονων συστημάτων επικοινωνιών.
Οι διατάξεις της συνθήκης καθορίζουν επίσης τον τρόπο λειτουργίας των ραδιοεξοπλισμών και συστημάτων, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική συνύπαρξη μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και οπουδήποτε στο διάστημα, βελτιστοποιώντας τη χρήση των ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένων ραδιοκυμάτων.
Η ITU τονίζει ότι η έκδοση του 2024 των Ραδιοκανονισμών εντοπίζει νέους πόρους φάσματος για την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας, την εμβάθυνση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας, την αύξηση της πρόσβασης και της ισότιμης χρήσης των ραδιοπόρων που βασίζονται στο διάστημα, και την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά.
«Η ενημερωμένη έκδοση των Ραδιοκανονισμών είναι το αποτέλεσμα σκληρά κατακτημένων συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη WRC-23 και αποτελεί απόδειξη του ακατάβλητου πνεύματος συνεργασίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των μελών μας για τη διαπραγμάτευση έγκαιρων αλλαγών στη διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο Mario Maniewicz, Διευθυντής του ITU Radiocommunication Bureau. Η ενημερωμένη συνθήκη παρέχει ένα πλαίσιο για την εθνική διαχείριση του φάσματος που ευθυγραμμίζεται με τα διεθνή πρότυπα και εγγυάται το σταθερό, προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ραδιοεπικοινωνιών για όλους.
Η ITU αναφέρει ότι η παγκόσμια ρύθμιση του ραδιοφάσματος ξεκίνησε με την υπογραφή της πρώτης Διεθνούς Σύμβασης Ραδιοτηλεγραφίας στο Βερολίνο στις 3 Νοεμβρίου 1906, αφού 30 κράτη συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν σε βασικές διατάξεις για τις θαλάσσιες επικοινωνίες και την ασφάλεια και καθιέρωσαν το «SOS» ως διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα κινδύνου.
Η ITU σημειώνει ότι, έκτοτε, οι Ραδιοκανονισμοί έχουν εξελιχθεί σε μια συνθήκη τεσσάρων τόμων με περισσότερες από 2.000 σελίδες. Η συνθήκη καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των 193 κρατών-μελών της ITU και καλύπτει πλέον περισσότερες από 40 διαφορετικές ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που εκτείνονται σε συχνότητες από 8,3 kHz έως 3000 GHz.
Οι Ραδιοκανονισμοί διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση και την ορθολογική χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και των γεωστατικών τροχιών δορυφόρων, καθώς και οι δύο είναι φυσικοί πόροι που μοιράζονται παγκοσμίως και είναι περιορισμένοι. Υποστηρίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία όλων των ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών και, όταν είναι απαραίτητο, διευκολύνουν την εισαγωγή και τη ρύθμιση νέων υπηρεσιών και τεχνολογιών ραδιοεπικοινωνιών.
Οι διεθνείς μηχανισμοί συντονισμού που ενσωματώνονται στη συνθήκη που διαχειρίζεται η ITU προωθούν τον στόχο της να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των συχνοτήτων που προβλέπονται για επικοινωνίες κινδύνου και ασφάλειας και βοηθούν στην πρόληψη ή την επίλυση περιπτώσεων επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ των ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών διαφορετικών διοικήσεων.