Από σήμερα, τίθεται σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης (AI Act), ο πρώτος ολοκληρωμένος κανονισμός στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Το AI Act έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται στην ΕΕ είναι αξιόπιστη, με εγγυήσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Ο κανονισμός αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εναρμονισμένης εσωτερικής αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας και δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την καινοτομία και τις επενδύσεις. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη εισάγει έναν μακροπρόθεσμο ορισμό της τεχνητής νοημοσύνης, με βάση μια προσέγγιση που βασίζεται στην ασφάλεια των προϊόντων και στον κίνδυνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα κινδύνου: ελάχιστο, περιορισμένο, υψηλό και απαράδεκτο.
Για να συμπληρωθεί αυτό το σύστημα, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη εισάγει επίσης κανόνες για τα λεγόμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης, τα οποία είναι μοντέλα υψηλής ικανότητας που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών, όπως η δημιουργία κειμένου. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως στοιχεία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου 2025 για να ορίσουν εθνικές αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα επιβλέπουν την εφαρμογή των κανόνων για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και θα διεξάγουν δραστηριότητες εποπτείας της αγοράς. Το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης της Κομισιόν θα είναι ο βασικός φορέας εφαρμογής του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και επιβολής των κανόνων για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης.
Τρία συμβουλευτικά όργανα θα υποστηρίξουν την εφαρμογή των κανόνων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα κράτη μέλη και θα λειτουργεί ως ο κύριος φορέας συνεργασίας μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών. Μια επιστημονική ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα προσφέρει τεχνικές συμβουλές και στοιχεία σχετικά με την επιβολή. Το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί επίσης να λάβει καθοδήγηση από ένα συμβουλευτικό φόρουμ, το οποίο αποτελείται από ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα τιμωρούνται. Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και το 7% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών για παραβιάσεις απαγορευμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, έως και 3% για παραβάσεις άλλων υποχρεώσεων και έως και 1,5% για την παροχή εσφαλμένων πληροφοριών.
Η πλειοψηφία των κανόνων του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 2 Αυγούστου 2026. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θεωρείται ότι παρουσιάζουν απαράδεκτο κίνδυνο θα ισχύουν ήδη μετά από έξι μήνες, ενώ οι κανόνες για τα λεγόμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού θα ισχύουν μετά από 12 μήνες.