Μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Cisco, που αποτελείται από εταιρείες όπως η Microsoft, η Accenture, η Google και η Intel, αναφέρθηκε στον αναμενόμενο μελλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους εργαζόμενους στον κλάδο των ΤΠΕ, με το 92 τοις εκατό των ρόλων να εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον ένα μέτριο επίπεδο αλλαγών.
Το AI-Enabled ICT Workforce Consortium σχηματίστηκε μέσα στην τρέχουσα χρονιά με στόχο τη δημιουργία «μονοπατιών ανάπτυξης δεξιοτήτων» για όσους ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τη συνεχιζόμενη άνοδο και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην πρώτη έκθεσή της, που φέρει τον τίτλο «The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs», η κοινοπραξία σημείωσε ότι οι entry και mid-level επαγγελματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών, με το 37 τοις εκατό και 40 τοις εκατό, αντίστοιχα, να αναμένεται πως θα αντιμετωπίσουν «υψηλά επίπεδα μετασχηματισμού».
Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας αξιολόγησης των 47 ρόλων ΤΠΕ που εμφανίστηκαν περισσότερο στις καταχωρήσεις για θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για έναν χρόνο, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη μελέτη περιγράφονται συστάσεις για θέματα εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κοινοπραξία σημείωσε ότι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει την εργασία, οι δεξιότητες που περιλαμβάνουν «ηθική τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, prompt engineering, παιδεία τεχνητής νοημοσύνης, αρχιτεκτονική μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και ευέλικτες μεθοδολογίες» θα αποκτήσουν σημασία.
Ταυτόχρονα, προέβλεψε πως κάποιοι ρόλοι, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής διαχείρισης δεδομένων, της δημιουργίας περιεχομένου, της συντήρησης τεκμηρίωσης, του βασικού προγραμματισμού και των γλωσσών, καθώς και των ερευνητικών πληροφοριών, θα καταστούν λιγότερο σημαντικοί.
Σημείωσε ότι «απαιτούνται θεμελιώδεις δεξιότητες σε όλες τις θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας στο AI, της ανάλυσης δεδομένων και του prompt engineering», προάγοντας την ανάγκη για προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού.